• 3 Μαΐου 2024,

Προς τιμή της Μαρίας Κιουρί – Θεατροποιημένη παρουσίαση από το ΛΕΚ

 Προς τιμή της Μαρίας Κιουρί – Θεατροποιημένη παρουσίαση από το ΛΕΚ

Απρόσμενη ανταπόκριση του κόσμου σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη εκδήλωση που διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας και η οποία ήταν αφιερωμένη στη Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί, με τίτλο «Η Ανατρεπτική Επιστήμων». Επρόκειτο για ένα ταξίδι στη ζωή της γαλλίδας φυσικοχημικού πολωνικής καταγωγής, με πλοηγό την Βιοπαθολόγο Βιολέτα Μιχαηλίδου-Καλογεροπούλου. Η συγκεκριμένη παρουσίαση της Μαρίας Κιουρί ήταν η πρόταση που είχε ετοιμασθεί από την κ. Καλογεροπούλου και είχε κατατεθεί από το ΛΕΚ, στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας το 2011. Τότε η πρόταση δεν είχε γίνει αποδεκτή, ωστόσο το ΛΕΚ αποφάσισε να προωθήσει την εκδήλωση και να τη διοργανώσει αυτόνομα.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι η ιδέα ήταν ορθή, ενώ η παρουσίαση απαίτησε φιλότιμη προσπάθεια και πολύ δουλειά. Το κοινό μεταφέρθηκε στο κλίμα εκείνης της εποχής, με τη βοήθεια ντοκουμέντων και προβολής βίντεο, με την επένδυση μουσικών επιλογών. Η παρουσίαση της Μαρίας Κιουρί άρχισε με το χρονολόγιο της εποχής το οποίο διαχειρίστηκαν τρεις κυρίες του διοικητικού συμβουλίου, ενώ αναφορά έγινε στις ανακαλύψεις της γαλλίδας επιστήμον. Μάλιστα, η δημοτική σύμβουλος Θεοδώρα Βαβαλέσκου «υποδύθηκε» την Μαρία Κιουρί, απαγγέλλοντας φράσεις της φυσικοχημικού. Οι συμμετέχουσες κυρίες φόρεσαν μαύρα απλά ρούχα, προκειμένου να συνάδουν με τις απλές στιλιστικές επιλογές της Κιουρί.

Καθημερινές επισκέψεις σχολείων και νηπιαγωγείων δέχεται το Λύκειο Ελληνίδων στη στέγη του, στη συμβολή των οδών Ευγενίου Ιορδάνου & Αριστείδου, προκειμένου να ξεναγηθούν στον χώρο οι μαθητές. Οι κυρίες παρουσιάζουν στα παιδιά ήθη, έθιμα, χορούς, επιδιώκοντας να τα μυήσουν στην παράδοση και στον πολιτισμό. Την ερχόμενη Παρασκευή οι κυρίες του ΛΕΚ θα επισκεφθούν μοναστήρι της περιοχής προκειμένου να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των Χαιρετισμών.

Ενώ την Κυριακή 14 Απριλίου, το ΛΕΚ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του βιβλίου «Ντοκουμέντα», εκδήλωση εντασσόμενη στον εορτασμό των 100χρονων της Καβάλας. Το ΛΕΚ σε συνεργασία με την τοπική Ισραηλιτική Κοινότητα θα παρουσιάσει το βιβλίο του Nathan Grienberg, αποτελούμενο από συλλογή εγγράφων και μαρτυριών, που αφορούν στον εκτοπισμό των Εβραίων της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Την παρουσίαση ανέλαβαν ο Τζέκι Μπενμαγιόρ – Ιστορικός Ερευνητής, ο Βασίλης Ριτζαλέος – Dr. Ιστορίας ΑΜΘ και ο καβαλιώτης ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης. Η παρουσίαση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του ΛΕΚ, το οποίο ήταν παλιό εβραϊκό σχολείο και το μόνο διασωζόμενο εβραϊκό μνημείο της Καβάλας.

Παρά τις υποσχέσεις που έλαβε μέχρι σήμερα το ΛΕΚ αναφορικά με την οικονομική υποστήριξη για την έκδοση του λευκώματος το οποίο κι έχει επιμεληθεί η φιλόλογος Αγγελική Κιουρτσή – Μιχαλοπούλου, η έκδοση καθυστερεί εδώ κι ένα χρόνο. Η τελευταία δημόσια δέσμευση για βοήθεια που προήρθε από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαο Γρανά στη διάρκεια κοπή της βασιλόπιτας του σωματείου ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Σαφώς και το κόστος της εκδόσεως είναι αρκετά υψηλό αλλά το αποτέλεσμα θα συνδυάζει την ιστορία του ΛΕΚ με την τοπική ιστορία της Καβάλας.

 

Διαβάστε επίσης