• 19 Μαΐου 2024,

Προσυνεδριακές διαδικασίες – Το ΠΑΣΟΚ οδεύει στη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου του

 Προσυνεδριακές διαδικασίες – Το ΠΑΣΟΚ οδεύει στη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου του

Στην τελική φάση προς τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου του έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με την επιστολή του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Νίκου Ανδρουλάκη προς την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, τις νομαρχιακές επιτροπές και τις δημοτικές οργανώσεις γνωστοποιήθηκε ότι:

•           Το 10ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα διεξαχθεί την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (5,6,7 Ιουνίου 2015) στο Γήπεδο του Πανελληνίου (Πεδίο του Άρεως).

•           Το μητρώο μελών κάθε οργάνωσης αποτελείται από τα μέλη και φίλους που θα επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους ή θα συμπληρώσουν αίτηση εγγραφής μέχρι την Τετάρτη 20 Μαΐου. Το μητρώο κάθε οργάνωσης θα είναι ανοιχτό και κατά την μέρα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συνέδρων με την προϋπόθεση βέβαια, ότι κάθε ενδιαφερόμενος για συμμετοχή του στη διαδικασία, με αίτησή του θα αιτείται την εγγραφή του στο μητρώο μελών του κόμματος. Σε δήμους που οι χώροι ψηφοφορίας είναι παραπάνω του ενός όλοι οι μη εγγεγραμμένοι στο μητρώο μελών  μπορούν να ψηφίσουν σε ένα μόνον προκαθορισμένο χώρο, απ’ τους χώρους που ορίζει η Ν.Ε. Δικαίωμα του Εκλέγειν έχουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος. Δικαίωμα του Εκλέγεσθαι ως αντιπρόσωποι στο συνέδριο έχουν μόνο τα μέλη του κόμματος.

•           Την Κυριακή 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο. Σε κάθε Καλλικρατικό δήμο στήνεται τουλάχιστον μία κάλπη. Οι Ν.Ε. σε συνεργασία με το κλιμάκιο της ΟΕΣ και τις Σ.Ε. έχουν την ευθύνη για τον ορισμό αποδεκτών τριμελών τουλάχιστον Εφορευτικών Επιτροπών. Οι χώροι διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών πρέπει να γίνουν γνωστοί μέχρι την Τέταρτη 20 Μαΐου. Οι χώροι πρέπει να έχουν πρόσβαση στο internet.  Tα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών πρέπει να γίνουν γνωστά μέχρι την Τετάρτη 20 Μαΐου.

•           Οι υποψηφιότητες για σύνεδρους υποβάλλεται μέχρι και την Παρασκευή 22 Μαΐου και ώρα 10.00 μμ στις Ν.Ε. ή Σ.Ε. ηλεκτρονικά.

Υποψήφιοι σύνεδροι θα είναι όσα μέλη το επιθυμούν και θα λάβουν μέρος στη διαδικασία της κυριακάτικης ψηφοφορίας, ενώ οι φίλοι δεν έχουν ανάλογο δικαίωμα. Από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας θα εκλεγούν 36 σύνεδροι εκ των οποίων οι 15 θα προέρχονται από το δήμο Καβάλας, οι 10 από το δήμο Παγγαίου, οι 8 από το δήμο Νέστου και οι 3 από το δήμο Θάσου. Η διαδικασία ψηφοφορίας θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ για την Καβάλα, στο ξενοδοχείο ΠΟΣΕΙΔΩΝ για την Ελευθερούπολη, πιθανώς στο ξενοδοχείο ΕΙΡΗΝΗ για τη Χρυσούπολη ενώ ακόμη δεν αποφασίστηκε που θα τοποθετηθεί η κάλπη για το νησί της Θάσου.

Παρά το γεγονός ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί κατά το τριήμερο 5,6,7 Ιουνίου, η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ προτάθηκε να πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται αλλαγή της ημερομηνίας κατόπιν σχετικής αποφάσεως που θα προκύψει από το σώμα των συνέδρων.

Με δεδομένη τη δύσκολη περίοδο που διανύει το κόμμα ρωτήσαμε το γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής Καβάλας Ιορδάνη Χοροζίδη πως εξελίχθηκε η προσυνεδριακή διαδικασία. Μας εξήγησε ότι καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια εκ μέρους κάποιων στελεχών, έστω κι αν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο περιθώριο και λησμονήθηκε, τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από την κοινωνία. Εκ των πραγμάτων το όριο του κόμματος είναι περιορισμένο και ο κ. Χοροζίδης ζήτησε συγνώμη από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους δεν ήρθαν σε επαφή για κάποια υπενθύμιση.

Κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ο πολιτικός χώρος θα προχωρήσει στην αυτοκριτική του και θα διαπραγματευθεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, θα αναλύσει τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και βεβαίως θα εξετάσει την προοπτική της παράταξης. Προέχει η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και ο διάλογος με τα άλλα κόμματα και τις συλλογικότητες. Οι επισκέψεις σε όμορες πόλεις κορυφαίων στελεχών που παράλληλα έχουν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρική θέση δεν αφορούσαν τόσο στην προεκλογική δραστηριότητα αλλά περισσότερο στην ενημέρωση ενόψει του συνεδρίου.

 

=

 

Διαβάστε επίσης