• 16 Μαΐου 2024,

Προσωρινά πεζόδρομοι Αβέρωφ – Κασσάνδρου λόγω Βιωματικού Εργαστηρίου

 Προσωρινά πεζόδρομοι Αβέρωφ – Κασσάνδρου λόγω Βιωματικού Εργαστηρίου

Η δήμαρχος Δημ. Τσανάκα, η πρόεδρος της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου και ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ Σμάραγδος Κρεμύδας έδωσαν χθες κοινή συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσουν τις εκδηλώσεις που γίνονται σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη και σε δυο προσωρινούς πεζόδρομους, δηλαδή την οδό Κασσάνδρου, στο ύψος της πλατείας Καπνεργάτη και την οδό Αβέρωφ στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για μία δράση του Δήμου Καβάλας, σε συνεργασία με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας, 19 με 22 Σεπτέμβρη.

Η εκδήλωση σήμερα έχει τίτλο: «Αγαπώ τον τρόπο σου». Αρχίζει με μουσικό δρώμενο στις 6.00 το απόγευμα, συνεχίζεται με χορευτικό δρώμενο, ενώ από τις 7.00 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 μ.μ. πραγματοποιείται η βασική εκδήλωση, δηλαδή το βιωματικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης των παιδιών για την αναπηρία.

Η δήμαρχος είπε ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. «Θέλουμε – είπε – να δημιουργήσουμε κλίμα αποδοχής για μία ισότιμη κοινωνία» κι όπως τόνισε «στόχος της εκδήλωσης είναι ν΄ αφυπνισθεί η κοινωνία».

Ειπώθηκε μάλιστα ότι μια από τις δράσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Καβάλας θα είναι η εξής: Εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου – κατά πάσα πιθανότητα ο Θόδωρος Μακαρίτης – θα καθίσει σε αναπηρικό καροτσάκι και θα προσπαθήσει να κινηθεί με αυτό μέσα στους πεζόδρομους. Στις δηλώσεις της η Αν. Ιωσηφίδου, πρόεδρος της Δημωφέλειας, είπε: «Το βιωματικό εργαστήρι γίνεται με τη συμπαράσταση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού μαθητές δημοτικών σχολείων θα προσπαθήσουν να κινηθούν στην πλατεία Καπνεργάτη, καθισμένα σε αναπηρικά καροτσάκια».

Η κα Ιωσηφίδου ευχαρίστησε την περιφερειακή ένωση τυφλών, το νομαρχιακό σύλλογο ατόμων με ειδικές ανάγκες, την ομάδας ατόμων με ειδικές ανάγκες Ίρις, όπως επίσης και την τροχαία για τη συμμετοχή και τη διευκόλυνση στις εκδηλώσεις.

Είπε μάλιστα ότι επιλέχθηκε η περιοχή των εκδηλώσεων – η πλατεία καπνεργάτη με τους παράλληλους δρόμους – αφού υπάρχει δημοτικό σχέδιο για την οδό Κασσάνδρου και την οδό Αβέρωφ, κοντά στην πλατεία Καπνεργάτη, να μετατραπούν μόνιμα σε πεζόδρομους.

Ο πρόεδρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες Νομού Καβάλας Σμάραγδος Κρεμύδας, ευχαρίστησε το δήμο και τη Δημωφέλεια και το προσωπικό της δημοτικής επιχείρησης. «Η ενσωμάτωση – είπε – στην κοινωνία των ΑμΕΑ είναι στόχος μας»., Κάλεσε τον κόσμο να παραστεί στις σημερινές  εκδηλώσεις όπου θα υπάρχει είπε και δράση κωφών, που με νοηματική γλώσσα θα ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε.

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στους πεζόδρομους, σε σχέση με τις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η δήμαρχος Δ. Τσανάκα είπε ότι σ΄ αυτές τις περιπτώσεις μεγάλο ρόλο παίζει πάντα η αστυνόμευση που πρέπει να υπάρχει και να έχει διάρκεια.

 

Διαβάστε επίσης