• 17 Μαΐου 2024,

Πρωτοπορούν οι λιμενεργάτες της Καβάλας

 Πρωτοπορούν οι λιμενεργάτες της Καβάλας

Πρωτοπορούν οι λιμενεργάτες της Καβάλας. Κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους 35 άνθρωποι, να δημιουργήσουν μία εταιρία περιορισμένης ευθύνης, την «Αναγέννηση ΕΠΕ». Έτσι εδώ και λίγους μήνες ανέλαβαν οι ίδιοι τη φύλαξη του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β΄».

Πρόκειται για μία ιδέα που υλοποίησε με μεγάλη προσοχή κι επιτυχία το διοικητικό συμβούλιο του λιμενεργατικού σωματείου.

Είχε αυτή τη δυνατότητα, να δημιουργήσει αυτό το συνεταιρισμό κατά κάποιο τρόπο, μέσα από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Όταν ξεκίνησε να σχεδιάζεται το όλο εγχείρημα, ουδείς μπορούσε να πιστέψει την επιτυχία που θα είχε. Τα βήματα ήταν αργά αλλά σταθερά. Είχανε αποτέλεσμα με τη στήριξη της προσπάθειας από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας.

Εδώ και τρεις μήνες λοιπόν, οι λιμενεργάτες, μέλη της «Αναγέννησης» έγιναν οι σεκιούριτυ του νέου λιμανιού. Τα βράδια περιπολούν στο χώρο του νέου λιμανιού. Όλο το 24ωρο προσωπικό βρίσκεται στην πύλη εισόδου. Καταγράφεται κάθε άνθρωπος και όχημα που μπαίνει στο λιμάνι.

Μεσολάβησε διαδικασία εκπαίδευσης, σεμιναρίων, ιατρικών εξετάσεων. Στο όλο εγχείρημα απασχολούνται 35 λιμενεργάτες, οι οποίοι κάποιες μέρες βρίσκονται ως σεκιούριτυ στην είσοδο του λιμανιού, άλλες μέρες όταν υπάρχει κίνηση στο λιμάνι, αναλαμβάνουν τη διαδικασία φόρτωσης ή εκφόρτωσης.

Τελευταία το όλο εγχείρημα επεκτάθηκε και στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας, αφού με την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου, η ίδια εταιρία, με το ίδιο προσωπικό, υλοποιεί μέτρα ασφάλειας που προβλέπουν διεθνείς κώδικες.

Για την προσπάθεια αυτή μίλησε στην εφημερίδα μας, ο Κώστας Ορφανέλης, εκπρόσωπος των λιμενεργατών. Είπε τα εξής:

 

«Όλα αυτά άρχισαν στο νέο λιμάνι, γιατί είχαμε πολύ δουλειά σ΄ αυτό. Κάποια στιγμή μάθαμε από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας ότι θα προκηρυχθεί η φύλαξη των λιμανιών και θα χρειαστούνε σεκιούριτυ. Πήραμε τηλέφωνο στην Ομοσπονδία και ρωτήσαμε μήπως υπάρχει τίποτα για μας, να μπορούμε να δημιουργήσουμε μία εταιρία σεκιούριτυ. Μας ενημέρωσαν πως υπάρχει νόμος από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι από την Ελληνική βουλή, ότι οι λιμενεργάτες μπορούνε να βγάλουμε άδεια σεκιούριτυ και να φυλάνε τα λιμάνια».

ΕΡ: Πόσοι λιμενεργάτες δημιουργήσατε αυτή την εταιρία;

ΑΠ: «Όλο το σωματείο είναι στην εταιρία…».

ΕΡ: Και φυλάτε όλο το λιμάνι;

ΑΠ: «Τη μέρα στην είσοδο. Το βράδυ έχουμε ένα περίπολο κι ένα άτομο στην πύλη».

ΕΡ: Εδώ τώρα ο συνάδελφός σας που είναι στην πύλη τι κάνει;

ΑΠ: «Σταματά όλα τα αυτοκίνητα και τους ανθρώπους. Δε μπαίνουνε μέσα εάν δεν έχουνε την απαραίτητη άδεια. Όλα ελέγχονται. Δεν περνάει τίποτα».

ΕΡ: Αυτό πόσο καιρό έχει που ισχύει;

ΑΠ: «Περίπου τρείς μήνες».

ΕΡ: Να πούμε και κάτι άλλο. Δουλειά έχει;

ΑΠ: «Δουλειά πολύ δεν έχει. Έχουμε πέσει πάρα πολλοί. Πάντως υπάρχει μια κάποια κίνηση».

ΕΡ: Όση ώρα πάντως είμαστε εδώ έχει κίνηση;

ΑΠ: «Έτυχε σήμερα και έχει βαπόρι, που φορτώνει βαμβακόσπορο».

 

 

 

Διαβάστε επίσης