• 19 Μαΐου 2024,

Πρόταση του Γρηγόρη Τιμοσίδη – Να κηρυχθούν τα Τενάγη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 Πρόταση του Γρηγόρη Τιμοσίδη – Να κηρυχθούν τα Τενάγη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύσκεψη αγροτών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο δημαρχείο Παγγαίου με θέμα τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πλημμυρισμένα Τενάγη. Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου Γρηγόρης Τιμοσίδης που γνωρίζει την κατάσταση και θεωρεί πως όσα έχουν γίνει δεν είναι αρκετά, πρότεινε να κηρυχθούν τα Τενάγη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατά την άποψή του, ίσως αυτός να είναι και ο μοναδικός τρόπος ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Τιμοσίδης, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται άλλη δυνατότητα αποζημιώσεως παρά μόνο εάν έχει καλλιεργηθεί κάποιο χωράφι. Η μεγαλύτερη πλημμυρισμένη έκταση των Τενάγων δεν έχει καλλιεργηθεί, αφού οι συνθήκες δεν επέτρεψαν καν τη σπορά των χωραφιών. Ακόμη και μέσω ΠΣΕΑ, προκειμένου να αποζημιωθεί η παραγωγή θα πρέπει να εμφανίσει μείωση 1% σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Κάτι ανέφικτο, αφού το ήμισυ των καβαλιώτικων εκτάσεων δεν παρουσιάζει ανάλογα προβλήματα.
Βασιζόμενος λοιπόν σε γεγονότα του παρελθόντος και κυρίως στις περιπτώσεις όπου πλημμύριζε ο Έβρος με αποτέλεσμα να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Τιμοσίδης κατέθεσε την πρότασή του. Μάλιστα, ζήτησε από το βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη ο οποίος παρίσταντο στη σύσκεψη, να κατευθύνει τις προσπάθειές του στο συγκεκριμένο στόχο.
Όπως εξήγησε ο Γρηγόρης Τιμοσίδης, η μεγαλύτερη έκταση των πλημμυρισμένων χωραφιών δε θα σταθεί εφικτό να καλλιεργηθεί. Βρισκόμαστε στα τέλη του Απρίλη και η εποχή της σποράς για τις παραδοσιακές καλλιέργειες των Τεναγών βαίνει προς το τέλος της, επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολη η καλλιέργεια των χωραφιών. Ο κ. Τιμοσίδης εξέφρασε τη δυσοίωνη πρόβλεψή του και για την αποστράγγιση των νερών σε μία τόσο μεγάλη και τόσο πλημμυρισμένη έκταση. Προέβλεψε ότι ούτε μέχρι το τέλος του Μάη θα έχουν υποχωρήσει τα νερά σε μία έκταση 10.000 στρεμμάτων, ενώ επιπλέον 10.000 στρέμματα χωραφιών που συνορεύουν με τα πλημμυρισμένα δεν είναι καν προσβάσιμα για την καλλιέργειά τους.
Τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι βροχές του περασμένου Μάρτη σχεδόν έσβησαν, κατόπιν των ενεργειών που είχαν εκδηλωθεί και των έργων που υλοποίησαν τα μηχανήματα. Ωστόσο η νέα ποσότητα νερού από τις βροχοπτώσεις του Απρίλη δυστυχώς έδωσε τη χαριστική βολή στα Τενάγη. Οι μεγαλύτερες πλημμύρες σημειώνονται στα χωριά προς την πλευρά της Ελευθερουπόλεως όπου και το έδαφος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καθίζηση.
Ύστερα από όλα αυτά, είναι προφανές ότι η κεντρική διοίκηση και όχι μόνο η αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να δώσει μια οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της περιοχής. Η παρέμβαση θα πρέπει να είναι συνολική και μεγάλη, ανάλογη με εκείνη του 1928, όταν η περιοχή είχε αποξηρανθεί. Ύστερα από την παρέλευση τόσων ετών, το ανάγλυφο του εδάφους σίγουρα έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό. Επιτακτική σημερινή ανάγκη όμως είναι η επιβίωση των αγροτών και για την επόμενη χρονιά αφού το επάγγελμά τους είναι και η κύρια πηγή του εισοδήματός τους. Εάν δηλαδή δε δοθεί αποζημίωση, τότε οι αγρότες των Τεναγών δε θα είναι καν σε θέση να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Διαβάστε επίσης