• 19 Μαΐου 2024,

Πρώτη γεύση από το γενικό χωροταξικό σχεδιασμό στη συνεδρίαση του Δ/Σ

 Πρώτη γεύση από το γενικό χωροταξικό σχεδιασμό στη συνεδρίαση του Δ/Σ

Η πρώτη συνεδρίαση του δεύτερου έτους διοικήσεως για τη δημοτική αρχή Καβάλας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε μία αίθουσα όπου μεσολάβησαν κάποιες βελτιώσεις προκειμένου να ευρυχωρήσει. Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί και το βράδυ της Πέμπτης με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, όπου θα εξετασθεί ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα αναφέρθηκε στη β’ φάση της μελέτης για το πλαίσιο του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας ΑΜΘ. Βασιζόμενη σε χάρτη του 2008, η κ. Τσανάκα σημείωσε ότι η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη εμφανίζονται ως οι δύο κύριοι πόλοι ανάπτυξης. Όσα διάβασαν οι αρμόδιοι στη μελέτη τους έκαναν να φρίξουν κι έτσι αποφάσισαν να αντιδράσουν. Τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας όπως το βαθύ λιμάνι, το αεροδρόμιο και η Εγνατία οδός αιφνιδίως εξαϋλώνονται, ομοίως και η περιβόητη σιδηροδρομική σύνδεση.

Ζητήθηκε η υπεύθυνη θέση του ΤΕΕ ΑΜ ως τεχνικού συμβούλου, ενώ η δήμαρχος επισκέφθηκε τη Δράμα και σε συνάντηση με τους ομολόγους της συνεννοήθηκε για συμπόρευση. Μάλιστα από το πρωί της Δευτέρας στη συνεργασία αποφάσισε να μετέχει και η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Τα δημοτικά συμβούλια Καβάλας και Δράμας θα συνεδριάσουν από κοινού, δεν αποκλείεται να μετέχει και το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, προκειμένου να αποφασιστεί κοινή γραμμή. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα σταλούν στην περιφέρεια έως την λήξη της προθεσμίας, την ερχόμενη Τρίτη. Η δήμαρχος εξήγησε ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, που είναι ο μόνος ο οποίος ενδιαφέρεται για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας.

Ο Κωστής Σιμιτσής ζήτησε να αποφεύγονται οποιοιδήποτε χαρακτηρισμοί και να αναζητηθούν συμμαχίες, ενώ εξέφρασε και την ευαρέσκειά του για τη συμπόρευση που αποφάσισαν οι φορείς της Ξάνθης. Σήμερα δίνεται η δυνατότητα να αναθεωρηθούν τα υπερκείμενα χωροταξικά. Βάσει του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού που είχε ψηφιστεί το 2012, η Καβάλα εμφανιζόταν ως δευτερεύοντας πόλος ανάπτυξης.

Στην εκτός ημερησίας διατάξεως διαδικασία που ακολούθησε τις δημαρχιακές ανακοινώσεις, ο Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε στους απλήρωτους επί τρεις μήνες εργαζόμενους των παιδικών σταθμών και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Η κ. Τσανάκα εξήγησε ότι δυστυχώς οι μισθοί θα εξοφληθούν μόνο εάν έρθουν οι ειδικοί πόροι του προγράμματος. Η προσπάθεια που εκδήλωσε ο δήμος να καταβάλει κάποια χρήματα δυστυχώς απορρίφθηκαν από τον οικονομικό εποπτικό μηχανισμό. Ο κ. Σιμιτσής ρώτησε για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι προσλήψεις των σχολικών καθαριστριών και η δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα επαναπροσληφθούν όσες απασχολούνταν ήδη.

Ο κ. Σιμιτσής ζήτησε επίσης ανάλυση κι απολογισμό των συναυλιών που φιλοξενήθηκαν στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου με προϋπολογισμό 36.000 ευρώ. Ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε ακόμη και στην εκδήλωση του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου στο πλαίσιο του οποίου εμφανίστηκε μεν η Καμεράτα, αλλά ξέφυγε ο αρχικός προϋπολογισμός του θεσμού.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος θέλησε να μάθει ποια θα είναι τα ουσιαστικά αποτελέσματα μιας συναυλίας που φιλοξενήθηκε στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου επί του αιτήματος παραχώρησης το οποίο διεκδικεί επί χρόνια ο δήμος. Ο Βαγγέλης Παππάς σημείωσε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των συναυλιών, αλλά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η ανταπόκριση εάν στο στρατόπεδο για παράδειγμα στεγάζονταν εκδηλώσεις όπως διαγωνισμοί νέων μουσικών σχημάτων. Αποτελεσματική κατάληψη του χώρου, παραδέχθηκε η δήμαρχος, θα γίνει εφόσον στις εγκαταστάσεις θα «βάλει πόδι» η τοπική κοινωνία. Ο κ. Παππάς θέλησε να μάθει από την πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για την πορεία του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων και για τη φετινή κίνηση στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.

Ο Άρης Βέρρος ζήτησε μια ειδική συνεδρίαση με θέμα όλα τα μεγάλα ζητήματα κι αιτήματα του δήμου Καβάλας, κάτι που είχε μεν προγραμματισθεί αλλά αναβλήθηκε λόγω προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Εάν η συνεδρίαση δε διεξαχθεί τώρα που είναι προεκλογική περίοδος, τότε από την 21η Σεπτεμβρίου και ανεξαρτήτως κυβερνήσεως ορισμένα καβαλιώτικα αιτήματα μπορεί να κινδυνεύσουν. Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών το παιχνίδι θα χαθεί, παρατήρησε ο κ. Βέρρος.

Ο Χρήστος Ποτόλιας θύμισε ότι την επόμενη των εκλογών όσα θα συμβούν είναι προδιαγεγραμμένα λόγω υπογραφής του τρίτου μνημονίου, άρα όσα κι αν συζητηθούν, όσες δεσμεύσεις κι αν ληφθούν από τους υποψηφίους βουλευτές θα είναι μάταιες και άνευ αντικρίσματος.

Ο Λεωνίδας Παππάς ζήτησε ενημέρωση για τους παιδικούς σταθμούς, αναφορικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος δωρεάν τροφείων και σχετικά με τη φημολογούμενη περικοπή θέσεων λόγω μειωμένης χρηματοδότησης. Πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν στα νέα κτίρια Εκάβης και Λυσιμάχου και ποια γερασμένα κτήρια σταθμών και πάψουν να λειτουργούν.

Διαβάστε επίσης