• 16 Απριλίου 2024,

Σε συναινετικό κλίμα συνομίλησαν για την έλευση του αγωγού ΤΑΡ

 Σε συναινετικό κλίμα συνομίλησαν για την έλευση του αγωγού ΤΑΡ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Κομοτηνή όπου οι εκπρόσωποι της κατασκευάστρια εταιρείας του αγωγού ΤΑΡ άκουσαν τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαο Γρανά και το δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή να ζητούν αλλαγή των δεδομένων σχετικά με τη διέλευση του αγωγού από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Δέχθηκαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο μη διέλευσης του αγωγού τόσο από τα Τενάγη των Φιλίππων όσο και από την περιοχή πλησίον της Νέας Καρβάλης. Είχε προηγηθεί την Τρίτη συνάντηση του Άρη Γιαννακίδη με τους εκπροσώπους των αγροτών του δήμου Καβάλας. Το θέμα θα συζητηθεί πιο αναλυτικά σε επόμενη συνάντηση των κατασκευαστών με τους τοπικούς φορείς.

Για συναινετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση έκανε λόγο χθες ο Κωστής Σιμιτσής, συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν είναι απόλυτα αισιόδοξος. Παρατήρησε ότι οι πάντες οφείλουν να είναι επιφυλακτικοί αφού στην υπόθεση αυτή «πρωταγωνιστούν» μεγάλα συμφέροντα. Η κατασκευή του αγωγού σαφώς και είναι ένα έργο εθνικής σημασίας κι έτσι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να εξαναγκάσει την τοπική κοινωνία να συμφωνήσει, έστω και με όρους που δύναται να χαρακτηρισθούν ακόμη και παράλογοι. Πάντως ο δήμαρχος επεσήμανε ότι αγώνας θα δοθεί οπωσδήποτε.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας και μελετητές, που σύμφωνα με την άποψη του κ. Σιμιτσή επέδειξαν διάθεση κατανόησης και συνεργασίας. Απομένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη τα προαναφερόμενα. Ως έτος έναρξης κατασκευής του έργου τοποθετείται το 2015 και προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του είναι το 2019. Επομένως υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε με ψυχραιμία οι τοπικοί φορείς να διαβουλευθούν και να πιέσουν για αποφάσεις, οι οποίες δε θα τραυματίσουν τους ντόπιους αγρότες και γενικότερα την τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης εκτιμούν ότι η περιοχή τους είναι πολύπαθη κι ασφυκτιά ανάμεσα σε δύο μεγάλες χημικές βιομηχανίες. Η Εγνατία οδός επίσης τέμνει τον κάμπο της Καρβάλης στα δύο, αναμένεται η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, εάν επομένως περάσει από εκεί και ο αγωγός τότε στη διάτρητη έκταση δε θα παράγεται πλέον οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν.

Επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται στα τέλη του μήνα, όπου οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα συνομιλήσουν με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Νέας Καρβάλης – Χαλκερού – Ζυγού – Αμυγδαλεώνα – Πολύστυλου.

 

Διαβάστε επίσης