• 16 Μαΐου 2024,

Σκάκι και αθλητικός τουρισμός

 Σκάκι και αθλητικός τουρισμός

Με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρχίζει σήμερα στις 11.00 το πρωί το παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα σκακιού, rapid/blitz, διοργάνωση που θα γίνει στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου.
Συμμετέχουν περισσότεροι από 400 νεαροί σκακιστές και σκακίστριες, από σχολεία 21 χωρών, με πλέον πολυπληθή την αποστολή από Ρωσία, που αποτελείται από 120 μαθητές.
Την Τρίτη 17 Ιουνίου θα ξεκινήσει το 5ο πανευρωπαϊκό σχολικό πρωτάθλημα σκακιού, οι αγώνες του οποίου θα πραγματοποιούνται μεσημέρι και απόγευμα, στο αρχαιολογικό μουσείο.
Οι αγώνες θα διεξάγονται μέχρι αι τις 26 Ιουνίου, με μοναδική ελεύθερη μέρα την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιουνίου. Έτσι για δύο εβδομάδες η πόλη μας θα πλημμυρίσει από νεαρούς σκακιστές και σκακίστριες.
Κι οι δύο αγώνες οργανώνονται από την ολυμπιακή αθλητική ακαδημία «Γαλαξίας», το σκακιστικό όμιλο Καβάλας, την παγκόσμια σκακιστική ομοσπονδία και την ευρωπαϊκή σκακιστική συνομοσπονδία, πάντα με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται να λάβουν μέρος 400 – 410 παιδιά, ηλικίας 7 έως 17 ετών, χωρισμένα σε έξι διαφορετικές κατηγορίες.
Πέρσι που το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκακιού έγινε στο Μαυροβούνιο, οι συμμετοχές ήταν περίπου οι μισές. Επειδή πρόκειται για σκακιστές μικρής ηλικίας, υπάρχουν κοντά τους συνοδοί. Οι γονείς τους τις περισσότερες φορές. Γι΄ αυτό κι όσοι εμπλέκονται στις σκακιστικές διοργανώσεις, όλοι όσοι θα είναι στην Καβάλα για δεκατέσσερις ημέρες υπολογίζονται σε 1000 άτομα.
Η διοργάνωση είναι ακόμα μεγαλύτερη και από το καθιερωμένο τουρνουά όπεν του σκακιστικού ομίλου Καβάλας, που γίνεται κάθε Αύγουστο.
Αρχικά το πρωτάθλημα επρόκειτο να γίνει στην Χαλκιδική. Τελικά όμως οι πρόσφατες επιτυχίες του σκακιού της Καβάλας, το έφεραν στην πόλη μας.
«Ποντάρουμε στη σκακιστική παράδοση Καβάλας. Χρειάζεται όμως κι άλλες υποδομές στον τουριστικό τομέα», είπε ο Θόδωρος Τσορμπατζόγλου μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης.
Για την εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων σκακιστών και των συνοδών τους, η διοργάνωση χρησιμοποιεί οκτώ διαφορετικά ξενοδοχεία, σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, από την Κεραμωτή μέχρι και τη Νέα Πέραμο.
Παρά το ότι το πρωτάθλημα σκακιού, είναι σχολικό γίνεται σε υψηλό επίπεδο. Η ελληνική ομάδα αριθμεί 80 παιδιά. Τα περισσότερα προέρχονται από την Καβάλα.
Η Σταυρούλα Τσολακίδου, για λόγους που αναφέρονται στις υποχρεώσεις της στο σχολείο αναμένεται να λάβει μερος μόνο στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα σκακιού rqpid/blitz, που αρχίζει σήμερα.

 

Διαβάστε επίσης