• 19 Μαΐου 2024,

Σκηνική αφήγηση χωρίς λόγια – Με ένα παγκάκι κι ένα μόνο πρόσωπο

 Σκηνική αφήγηση χωρίς λόγια – Με ένα παγκάκι κι ένα μόνο πρόσωπο

Μια ιδιαίτερη παράσταση παντομίμας παρουσιάστηκε για δύο βραδιές στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» από το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», που διαγράφει ήδη πετυχημένη τροχιά εδώ και δύο χρόνια. Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια ιδέα του Θωμά Βελισσάρη, ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Νίκου Σακαλίδη. Ένα παγκάκι επί σκηνής κι ένα μόνο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας το σώμα του και επιστρατεύοντας αποκλειστικά ήχους, αφηγήθηκε χωρίς να εκφράσει τα οποιαδήποτε λόγια, μια ιστορία περασμένη από τέσσερις εποχές. Η μετάβαση από εποχή σε εποχή γνωστοποιούνταν στο κοινό μέσω των διαφορετικών φωτισμών και μέσω των κινήσεων που υιοθετούσε, αυτοσχεδιάζοντας επί σκηνής ο Θωμάς Βελισσάρης.

Η παράσταση και το περιεχόμενό της, όπως ακριβώς το ετοίμασαν τα μέλη της ομάδας «Ακτίς Αελίου», παρουσιάζει ένα πάρκο, τέσσερις εποχές, ένα παγκάκι και ένα μοναχικό περιπλανώμενο, που είναι ικανός να ζωντανέψει στη σκηνή όλη τη φαντασία του κόσμου. Με μοναδικά του εργαλεία το σώμα, την εκφραστικότητα, το χιούμορ, το παιχνίδι, τη μουσική και την ευρηματικότητα, το πάρκο μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει τα εσωτερικά τοπία του ήρωα και οδηγεί το θεατή όλο και πιο μακριά απ’ την πραγματικότητα, όλο και πιο κοντά στην αλήθεια.

Το πάρκο/η σκηνή, είναι αλήθεια ένας δημόσιος χώρος ελευθερίας και συνεύρεσης, όπου τα όνειρα παίρνουν το δρόμο τους και το ανέφικτο μπορεί να συμβεί;

Είναι ακόμα καλοκαίρι όταν ένας μοναχικός περιπλανώμενος αλήτης -γνήσιος απόγονος του Σαρλώ- περνάει τις μέρες του σ’ ένα πάρκο με συντροφιά τη μοναξιά και την ατελείωτη φαντασία του. Παίζει ασταμάτητα με ό,τι βρει μπροστά του αλλά όχι μόνο. Το μαγικό του πουκάμισο κρύβει μέσα στις τσέπες του αόρατες εκπλήξεις, που εμφανίζονται ξαφνικά όταν τα χέρια του, τους δίνουν σχήμα.

Οι μήνες περνούν, η μοναξιά του έχει γίνει αβάσταχτη και ο χρόνος έχει σταματήσει, όταν εμφανίζεται στο πάρκο ένα λυπημένο και γοητευτικό κορίτσι. Ο αλήτης ερωτεύεται σφόδρα και αυτή γίνεται ο σκοπός της ύπαρξής του, αλλά ξαφνικά τη χάνει από τα μάτια του. Ο χρόνος… Ήρθε το φθινόπωρο!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Νίκος Σακαλίδης

Σενάριο: Θωμάς Βελισσάρης

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μένη Τριανταφυλλίδου

Επιμέλεια Μουσικής: Θωμάς Βελισσάρης

Φωτισμοί-Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης

Οργάνωση Παραγωγής: Θεανώ Αμοιρίδου, Δέσποινα Καλπενίδου

Αυτοσχεδιάζει ο Θωμάς Βελισσάρης

Tο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και συστήθηκε το 2000 από τους Θεανώ Αμοιρίδου, Θωμά Βελισσάρη, Ιωάννα Κατσαρού και Νίκο Ορτετζάτο. Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 2006 είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Σακαλίδης. Η ομάδα βραβεύτηκε από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής στη κατηγορία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ» για το έτος 2006. Στεγάζεται και δημιουργεί σε θέατρο – χωρητικότητας 50 θέσεων και με πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 11:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι της Κυριακής, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» διοργάνωσαν σεμινάριο παντομίμας και αυτοσχεδιασμού, με θέμα «σκηνική αφήγηση χωρίς λόγια», στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Στο σεμινάριο διδάχθηκαν από τον ηθοποιό Θωμά Βελισσάρη αυτοσχεδιασμοί – τεχνική παντομίμας, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους το σώμα μπορεί να αφηγηθεί μια ολοκληρωμένη ιστορία σε έναν άδειο χώρο.

 

 

Διαβάστε επίσης