Σοβαρό πρόβλημα αφού το υπουργείο σιωπά – Λειτουργεί το ΤΕΙ χωρίς ωρομίσθιους;

 Σοβαρό πρόβλημα αφού το υπουργείο σιωπά – Λειτουργεί το ΤΕΙ χωρίς ωρομίσθιους;

Καθημερινά και όλο πιο κοντά στην εκπαιδευτική περίοδο 2013 – 2014 βρίσκεται το ΤΕΙ Καβάλας. Σαφώς και προετοιμάζεται για τη νέα χρονιά, δεδομένου του ότι τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη αρχίζουν οι εξετάσεις, τα δε μαθήματα για το νέο εκπαιδευτικό έτος υπολογίζεται ότι θ΄ αρχίσουν την 1η του Οκτώβρη.

Το ΤΕΙ Καβάλας θα επαναλειτουργήσει έχοντας αφομοιώσει όλες τις αλλαγές από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά». Έλαβε και προσαρμόζεται σ΄αυτά που αναφέρει το προεδρικό διάταγμα 87, δηλαδή κάνει συγχωνεύσεις, ιδρύει τα νέα τμήματα.

Η εξεταστική περίοδος θα αρχίσει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, η δε εγγραφές υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν 15 ημέρες, από τις 15 έως τις 30 Σεπτέμβρη, ώστε τα μαθήματα να αρχίσουν νωρίς τον Οκτώβριο.

Οι νέοι σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας θα είναι περίπου 1200. Θα εγγραφούν όλοι το φθινόπωρο.

Υπάρχουν προβλήματα; Βεβαίως και υπάρχουν, όπως υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια της χώρας. Από τη μια οι αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά», από την άλλη το άγνωστο, σχετικά με τους ωρομίσθιους καθηγητές. Το υπουργείο παιδείας σιωπά, ενώ εγκαίρως θα έπρεπε να ανακοινώσει πως θα γίνει η κατανομή των ωρομίσθιων καθηγητών, που σε όλα τα πανεπιστήμια τα ΤΕΙ είναι απαραίτητοι. Το ΤΕΙ Καβάλας στους καλούς καιρούς – πριν από την κρίση – απασχολούσε μέχρι και 400 ωρομίσθιους καθηγητές. Το 2012 αυτοί μειώθηκαν στους 80, ενώ τώρα υπάρχουν φήμες ότι οι ωρομίσθιοι καθηγητές για όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που θα εγκριθούν από το υπουργείο θα είναι μόνο 170, κάτι που σημαίνει εάν είναι αληθές, ότι οι ωρομίσθιοι καθηγητές του ΤΕΙ Καβάλας μπορεί να είναι περίπου 10. Με ένα τέτοιο νούμερο ωρομίσθιων καθηγητών το ΤΕΙ δε μπορεί να λειτουργήσει το φθινόπωρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχολή του Διδυμοτείχου δεν έχει κανένα μόνιμο καθηγητή, εξυπηρετείται μόνο με ωρομίσθιους.

Στο ΤΕΙ Καβάλας βάζουν κάτω τα νέα δεδομένα από το σχέδιο «Αθηνά», προετοιμάζονται αλλά δε μπορούν να υπολογίσουν ακριβώς στους ωρομίσθιους καθηγητές. Ξέρουν ότι το νούμερο «80» είναι απαγορευτικό για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο. Από την άλλη πλευρά δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι με την απόφαση του υπουργείου παιδείας το ΤΕΙ της Καβάλας θα έχει αυτή την ευχέρεια να προσλάβει «80» ωρομίσθιους καθηγητές.

Το υπουργείο παιδείας έχει την ευθύνη. Υπολογίζεται ότι θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις και θα τις ανακοινώσει μέχρι το τέλος του μήνα ώστε το ΤΕΙ – το κάθε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο – να προετοιμαστεί πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια του Σεπτέμβρη.

Στο ΤΕΙ Καβάλας υπάρχει αγωνία αφού περαιτέρω μείωση των ωρομίσθιων καθηγητών τινάζει το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον αέρα. Γι΄ αυτό και γίνονται διάφορες βολιδοσκοπήσεις προς την Αθήνα, ασκούνται πιέσεις ώστε οι ωρομίσθιοι καθηγητές του ΤΕΙ Καβάλας να μην μειωθούν περισσότερο. Να είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα του 2012.

 

Διαβάστε επίσης