Οι εκβιασμοί και οι προχειρότητες του ΟΑΕΕ – Ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση στο Επιμελητήριο

 Οι εκβιασμοί και οι προχειρότητες του ΟΑΕΕ – Ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση στο Επιμελητήριο

Ανοιχτή συγκέντρωση στην οποία κλήθηκαν οι βουλευτές της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και ο προϊστάμενος του ΟΑΕΕ οργανώνει σήμερα το απόγευμα το Επιμελητήριο. Στόχος είναι να ενημερωθούν επιχειρηματίες, επαγγελματίες, έμποροι αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΟΑΕΕ να στείλει απειλητικές επιστολές για δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων σε όσους οφείλουν χρήματα στον ασφαλιστικό φορέα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Επιμελητήριο, στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας, ενώ προσπάθεια σχετικής ενημέρωσης εκδηλώθηκε και προς την πλευρά των ιδιοκτητών ταξί. Η θεματολογία της συγκέντρωσης θα στραφεί όχι μόνο γύρω από τις απειλητικές επιστολές αλλά και γενικότερα θα αναλύσει τη ρύθμιση τακτοποιήσεως των χρεών, η οποία μέχρι στιγμής δε λειτούργησε αποτελεσματικά. Τη συνολική προσέγγιση του θέματος έχει αναλάβει ο Β’ αντιπρόεδρος της διοικήσεως του Επιμελητηρίου και φοροτεχνικός Γιάννης Παναγιωτίδης.

Στη διάρκεια της συγκεντρώσεως θα καταγραφούν απόψεις αναφορικά με τις πιθανές αντιδράσεις του επιχειρηματικού κι εμπορικού κόσμου, είτε πρόκειται για νομικές ενέργειες επί των προσφάτων απειλητικών ειδοποιήσεων, είτε πρόκειται για κινητοποιήσεις ανάλογες με εκείνες που προετοιμάζει η ΟΕΒΕ Καβάλας και η ΓΣΕΒΕ.

Κατά την άποψη του Γιάννη Παναγιωτίδη η συμπεριφορά του ΟΑΕΕ στοχεύει στη ψυχολογική πίεση των επιχειρηματιών, επαγγελματιών, εμπόρων αφού οι ειδοποιήσεις που εστάλησαν είχαν εκδοθεί τον περασμένο Απρίλιο κι ωστόσο παραδόθηκαν μόλις στις αρχές του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα ορισμένοι μικρο – οφειλέτες του ταμείου είχαν ήδη τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες τους κι άρα δε χρωστούν. Προφανώς οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν ότι η ρύθμιση δε λειτούργησε όπως ακριβώς προσδοκούσαν για την είσπραξη εσόδων κι έτσι για μία ακόμη φορά ενέργησαν με προχειρότητα στέλνοντας τις απειλητικές ειδοποιήσεις χωρίς προηγούμενα να διασταυρώσουν τα ονόματα των οφειλετών, με απώτερο στόχο να τρομοκρατήσουν τους επαγγελματίες.

Είναι αδιανόητο ή ακόμη και αρρωστημένο να πιστεύουν οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών ότι οι οφειλέτες προτιμούν να κρατούν καταθέσεις στις τράπεζες και να μην εξοφλούν τις εκκρεμότητές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ασφάλιση για τις οικογένειές τους. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσεως ο ασφαλιστικός φορέας προώθησε δύο και μόνο ρυθμίσεις, οι οποίες όμως ήταν «κούφιες» κι ανώφελες, αφού ενώ μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, ενώ αυξήθηκαν οι φόροι, καμία μείωση δεν εφαρμόστηκε στις εισφορές των επαγγελματιών. Με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση του τζίρου ήταν ανέφικτη η αποτελεσματική διαχείριση των οφειλών εκ μέρους του επιχειρηματικού κι επαγγελματικού κόσμου.

Εκείνο που ακούγεται από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας είναι η πρόταση παγώματος των χρεών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έτσι ώστε οι επαγγελματίες να καταβάλουν μόνο τις τρέχουσες οφειλές τους. Η δε καταβολή των τρεχουσών οφειλών επιβάλλεται να είναι αναλογικές με τις δυνατότητες κάθε επιχειρηματία. Η πρόσκληση των διοργανωτών της σημερινής συγκεντρώσεως είναι ανοικτή και αφορά όχι μόνο τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς αλλά και κάθε επαγγελματία που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ. Μέσω του διαλόγου και των προτάσεων που θα κατατεθούν θα αποφασιστεί και ο τρόπος αντίδρασης του κλάδου.

 

Διαβάστε επίσης