Ευνοϊκή ρύθμιση χρεών ζητούν οι Δήμοι αλλά το κράτος αδιαφορεί…

 Ευνοϊκή ρύθμιση χρεών ζητούν οι Δήμοι αλλά το κράτος αδιαφορεί…

Ρύθμιση χρεών χωρίς όμως να χαρίζονται οι προσαυξήσεις ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο δήμος Καβάλας σχετικά με τους ιδιώτες αλλά και τις επιχείρησης που του οφείλουν χρήματα. Πρόκειται για διαδικασία που εφαρμόζεται σε διάφορους δήμους της χώρας κι όπως φαίνεται δημιουργεί έσοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Βασικός στόχος του δήμου Καβάλας παραμένει ο ίδιος. Ζητά να λάβει την σχετική άδεια από το κράτος και να υλοποιήσει ευνοϊκή ρύθμιση, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως μας εξήγησε ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής η δυνατότητα που δίνεται στους ΟΤΑ προέρχεται από το νόμο 3463 του 2006 και αφορά στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών, χωρίς ωστόσο να απαλλάσσονται οι οφειλέτες από τις προσαυξήσεις. Η ρύθμιση θα προκύπτει βάσει καταλόγου κριτηρίων και θα εξετάζεται κατά πόσο αξιόχρεος και αξιόπιστος είναι ο οφειλέτης, εάν ζητά για πρώτη φορά ένταξη σε ρύθμιση ή εάν το έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν, οπότε σύμφωνα με το ιστορικό της αρμόδιας υπηρεσίας θα εξετασθεί η τήρηση των δεσμεύσεών του. Επίσης, θα προβλέπεται και ο αριθμό των δόσεων ώστε εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να αποπληρωθεί η οφειλή σε ισόποσες δόσεις.

Υψηλές είναι οι οφειλές προς το δήμο Καβάλας και συγκεκριμένα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου οι οφειλές των προηγούμενων ετών ανέρχονται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό προκαλεί δυσχέρεια στη σύνταξη του προϋπολογισμού διότι δεν επιτρέπεται ο συνυπολογισμός των χρεών στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως ο δήμος εξαναγκάζεται να είναι περισσότερο συγκρατημένος στον προϋπολογισμό του.

Η βαθιά οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει πολύπλευρες επιπτώσεις και στην οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ αφού δεν μειώθηκε απλά η κρατική επιχορήγηση αλλά κι επιπλέον μειώνονται και τα έσοδά τους από την είσπραξη των τελών φωτισμού και καθαριότητας, ενώ μειώσεις σημειώνονται και στην είσπραξη των μισθωμάτων.

Αν και οι δήμοι ζητούν από το κράτος τη δυνατότητα εφαρμογής ευνοϊκών ρυθμίσεων, δυστυχώς η πολιτεία από την πλευρά της αδιαφορεί και κυριολεκτικά γράφει τους ΟΤΑ στα παλιά της υποδήματα. Εκτός εάν πρόκειται για πονηρή συλλογιστική του κράτους ώστε να οδηγηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση στο χείλος του οικονομικού γκρεμού και συστηματικά να δυσφημίζονται οι Δήμαρχοι ως αίτιοι για τη δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

 

=

 

Διαβάστε επίσης