• 18 Μαΐου 2024,

Στην Ιταλία το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας

 Στην Ιταλία το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας

Στο Fiumicino (Ρώμη) πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση με μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ Δράση ΚΑ2 (Σχολικές συμπράξεις), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και τίτλο εγκεκριμένου σχεδίου: «THE FIGHT AGAINST DRUG ADDICTION : DEVELOPING SOCIAL CONSCIOUSNESS IN SCHOOL AGAINST DRUG ADDİCTION», στο οποίο συμμετέχει το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας ως εταίρος. Είναι ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν πέντε σχολεία από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ιταλία. Το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση αυτή από ομάδα οχτώ μαθητών/τριών και των συνοδών καθηγητών τους. Η αντιπροσωπεία αυτή πραγματοποίησε ένα μοναδικό ταξίδι στο Fiumicino (Ρώμη) κατά το χρονικό διάστημα από 17/01/2016 ως 23/01/2016, ταξιδεύοντας για μια εβδομάδα στην Ευρώπη με τη διαδραστική βαλίτσα του πολιτισμού.
Το σχολείο Instituto D’Instruzione Superiore “ Paolo Baffi” του Fiumicino Ρώμης, διοργάνωσε και φιλοξένησε άψογα τη συνάντηση. Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικό, καθώς το ενδιαφέρον σχετικά με το αντικείμενο του προγράμματος που είναι η συντονισμένη προσπάθεια και ο αγώνας για τη λήψη μέτρων κατά των ναρκωτικών και η πρόληψη της χρήσης τους και πώς το σχολείο μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή.
Στόχος, άλλωστε, των στρατηγικών συμπράξεων αυτού του τύπου είναι οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα. Εξάλλου ανάμεσα στις προτεραιότητες των προγραμμάτων αυτών είναι η ανάπτυξη της ανεκτικότητας, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος, η ενίσχυση της διαπολιτισμικής συνεργασίας και η εδραίωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Erasmus+ αυτής είναι ανταλλαγή κουλτούρας και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων, η ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ οργανισμών (σχολείων, φορέων, Μ.Κ.Ο.) διαφορετικών χωρών, καθώς και η ενεργοποίηση των Νέων πανευρωπαϊκά.
Επιπρόσθετα των δράσεων του προγράμματος η ομάδα περιηγήθηκε στις όχθες και τα γεφύρια του ποταμού Τίβερη, απόλαυσε γραφικά ηλιοβασιλέματα στις ακτές της Ostia και του Fiumicino, περπάτησε στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου της Αιώνιας πόλης και ξεναγήθηκε στα σημαντικότερα αξιοθέατα της: τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό με έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Michelangelo και ο Bernini και τους τάφους αρκετών Παπών, το Castel Sant’Angelo, το Κολοσσαίο, το μεγαλύτερο αμφιθέατρο που χτίστηκε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνολικής χωρητικότητας 60.000 ανθρώπων που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. και βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία αναπαλαίωσης, το Πάνθεον με την εντυπωσιακή οπή στον τεράστιο τσιμεντένιο θόλο του όπου έχουν ταφεί δύο βασιλιάδες των Ιταλών ο Vittorio Emmanuelle II και ο Umberto I., τη Fontana di Trevi, ίσως το πιο διάσημο σιντριβάνι στον κόσμο που η παράδοση «διατάζει» οι επισκέπτες να ρίχνουν ένα νόμισμα μέσα στο σιντριβάνι για να επιστρέψουν στη Ρώμη, τις Πλατείες του Ιστορικού Κέντρου όπως την Piazza Navona, την Piazza di Spagna, την Piazza Venezia και την Piazza del Popolo.
Η ομάδα δεν παρέλειψε να «χαζέψει» τις βιτρίνες των καταστημάτων και να κάνει ψώνια στη Via Veneto και στη Via del Corso η οποία είναι ο μεγαλύτερος δρόμος της πόλης και εκεί βρίσκεται και το Palazzo Venezia, από το οποίο ο Mussolini συνήθιζε να βγάζει τους λόγους του. Και φυσικά απόλαυσε αυθεντικές νοστιμιές της ιταλικής κουζίνας όπως ατέλειωτες ποικιλίες από πιάτα με ζυμαρικά, ρυζότο, νιόγκι, πίτσα, προσούτο, ιταλικά τυριά, παγωτό.
Επίσης μέσω του προγράμματος έγιναν γνωριμίες σε διεθνές επίπεδο και δημιουργήθηκαν νέους φιλίες που σίγουρα θα μείνουν αξέχαστες.
Υπενθυμίζεται ότι τη δεύτερη συνάντηση με μαθητές διοργανώσει το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας, στην Καβάλα, από 11 ως 16 Απριλίου 2016 με συμμετοχή μαθητών και συνοδών καθηγητών από τα σχολεία εταίρους στο πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δραστηριότητες όπως διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, συζητήσεις σε ομάδες εργασίας, αθλητικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες άτυπης μάθησης και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Θα διοργανωθούν, επίσης, διεθνής βραδιές, όπου η κάθε χώρα θα παρουσιάσει στοιχεία από τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την παιδεία και την τέχνη της έτσι ώστε οι νέοι να έρθουν σε επαφή με νέους πολιτισμούς και να γνωρίσουν καινούρια ήθη και έθιμα άλλων χωρών. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδρομές, με στόχο να γνωρίσουν οι ξένοι συμμετέχοντες τα πολιτιστικά μνημεία, τους ιστορικούς θησαυρούς και τις ομορφιές του τόπου μας.
Για περίπου μία εβδομάδα, οι συμμετέχοντες από την κοινωνία της Καβάλας θα συμβιώσουν μαζί με άλλους νέους της Ευρώπης, θα ανταλλάξουν στοιχεία της κουλτούρας, της γλώσσας και του πολιτισμού τους.

Διαβάστε επίσης