• 10 Μαΐου 2024,

Στοιχεία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ επιβεβαιώνουν αύξηση τουριστών

 Στοιχεία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ επιβεβαιώνουν αύξηση τουριστών

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Στέλιος Σχοινάκης, μίλησε  στην εφημερίδα μας, για την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού, που πριν από λίγες ημέρες τελείωσε. Παρουσίασε στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεσή της η δημοτική επιχείρηση, τα οποία σε γενικές γραμμές επιβεβαιώνουν ότι το καλοκαίρι του 2013, ήταν για την πόλη της Καβάλας, καλύτερο από πλευράς τουριστικής κίνησης σε σχέση με το καλοκαίρι του 2012. Προκύπτει λοιπόν ότι υπάρχει αύξηση των κανονικών εισιτηρίων 12,2% στο Φρούριο. Θυμίζουμε ότι το Φρούριο διαχειρίζεται η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση όσων επισκέφθηκαν για πληροφορίες σχετικά με την πόλη και το νομό, το τουριστικό περίπτερο, όπου επίσης εξυπηρετήθηκαν από το προσωπικό της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ.

Στο νούμερο του 12,2% των επισκεπτών στο Φρούριο, δεν συμπεριλαμβάνονται οι καβαλιώτες επισκέπτες, που δεν κόβουν εισιτήριο, όπως επίσης κι επισκέπτες που κόβουν μειωμένο (φθηνότερο δηλαδή εισιτήριο).

Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ζητά να έχει πρόσβαση, στα στοιχεία της στατιστικής αρχής, τα οποία δυστυχώς δεν δημοσιοποιούνται ώστε να είναι ξεκάθαρη η εικόνα από τουριστικής πλευράς, από πλευράς διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της πόλης, να γνωρίζουμε εγκαίρως και υπεύθυνα, τι έγινε κάθε καλοκαίρι. Η δήλωση του προέδρου της επιχείρησης Στ. Σχοινάκη, είναι η ακόλουθη:

 

«Η τουριστική κίνηση στην Καβάλα και γενικότερα στο ηπειρωτικό τμήμα του νομού, όσον τις διανυκτερεύσεις εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής για το 2013, είναι μία από τις καλύτερες τουριστικά χρονιές, μετά το γιουγκοσλαβικό πρόβλημα. Υπήρχε πολύ μεγάλη της επισκεψιμότητας τόσο στο Φρούριο της Καβάλας, όσο και στο τουριστικό περίπτερο όπου δίνονται πληροφορίες σε ομάδες κυρίως επισκεπτών, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία την οποία έχουμε παρακολουθήσει, και σε συναντήσεις που είχαμε με το Σύνδεσμο των Ξενοδόχων, αποδεικνύονται τα παραπάνω. Αναλυτικά για το Φρούριο έχουμε, το οκτάμηνο του «13, μία αύξηση στα κανονικά εισιτήρια της τάξης του 12,5% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Πιο συγκεκριμένα έχουμε 11.500 εισιτήρια κανονικά και 5.500 μειωμένης τιμής. Στον αριθμό των επισκεπτών αυτών που κόψανε εισιτήρια δεν συμπεριλαμβάνονται οι Καβαλιώτες επισκέπτες, δεν συμπεριλαμβάνονται οι επισκέπτες οι οποίοι συμμετείχανε σε παραστάσεις που γίνανε στο Φρούριο, ομάδες σχολείων και διάφορες κατηγορίες οι οποίες δεν κόβουν εισιτήριο.

Χαρακτηριστικότερο όλων είναι η κίνηση που παρουσιάζεται στο τουριστικό περίπτερο και όπως σας είπα από την αρχή του χρόνου, εξυπηρέτησε συνολικά 4.168 ομάδες επισκεπτών. Αυτές οι ομάδες σε σύγκριση με το 2012, έχουμε μία αύξηση στο σύνολο 30%, εκ των οποίων το 36% αφορά εξυπηρετήσεις αλλοδαπών. Παρόλες τις επισκέψεις που είχαμε στο τουριστικό περίπτερο, είχαμε μία εξαιρετική απόδοση, στην παροχή της πληροφορίας και γι΄ αυτό υπάρχει το σχετικό βιβλίο επισκεπτών, που είναι στη διάθεση οποιουδήποτε που θέλει να το δει.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κι ο θαλάσσιος τουρισμός κρουαζιέρας – όπως γνωρίζουμε – είχε πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα. Στο λιμάνι της Καβάλας περιμένουμε 16 κρουαζιερόπλοια, εκ των οποίων έχουνε έρθει τέσσερα μέχρι αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 29 του Νοέμβρη θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη των κρουαζιερόπλοιων. Καλό θα ήτανε να υπάρχουνε κάποια στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία, τα οποία όπως γνωρίζουμε δεν δίνονται. Ίσως με κάποια νομοθετική ρύθμιση, κάποια στιγμή θα έπρεπε να δοθεί αυτή η δυνατότητα στους δήμους ούτως ώστε όσοι ενδιαφέρονται κι όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουνε πραγματικά στοιχεία τα οποία θα μπορούνε να επεξεργάζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, και να υπάρχει ένα μετρήσιμο δείγμα για να μπορέσουμε να κανονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες.

 

 

Διαβάστε επίσης