Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του συλλόγου υγειονομικών υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ Καβάλας

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του συλλόγου υγειονομικών υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ Καβάλας

Σήμερα  το πρωί, στο κεντρικό κτήριο του ΙΚΑ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του υγειονομικού προσωπικού, το οποίο κινδυνεύει εξαιτίας του προωθούμενου νομοσχεδίου από τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, σύμφωνα με το οποίο κλείνουν τα πολυϊατρεία. Την Τετάρτη εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, μετά και τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων.

Η πρόεδρος του συλλόγου υγειονομικών υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ Καβάλας (πρώην ΙΚΑ) Μαρία Καμπάταη μας εξήγησε ότι αν και ο Υπουργός υποστηρίζει πως θα παραμείνουν κλειστά για ένα μήνα τα πολυϊατρεία, ωστόσο οι υγειονομικού υπάλληλοι δεν τον πιστεύουν αφού καμία προετοιμασία δεν έχει προηγηθεί. Οι εργαζόμενοι λοιπόν υποθέτουν ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης επιδιώκει απλά να εμφανίσει τον αριθμό των 8.500 υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ ως κομμάτι της κινητικότητας.

Με δεδομένο ότι χθες ψηφιζόταν από τη Βουλή το νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, ενώ συμπαράσταση υπήρξε και από τους γιατρούς που απείργησαν. Εάν κλείσουν τα πολυϊατρεία θα σταματήσει και η παροχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι ασφαλισμένοι δε θα καταφέρνουν να εξασφαλίζουν τα φάρμακά τους.

Η κ. Καμπάταη έκανε λόγο για σχέδιο υποβάθμισης του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ με διαδοχικές ενέργειες όπως η παύση του τηλεφωνικού κέντρου, η λήξη των συμβάσεων με τα μικροβιολογικά εργαστήρια που δεν ανανεώνονται, με απώτερο στόχο όλων να ευνοηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αν λειτουργούσαν ορθά τα πολυϊατρεία τότε σίγουρα θα κόστιζαν λιγότερο στο κράτος από τη σημερινή δαπάνη, τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου υγειονομικών υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ Καβάλας.

Εάν το νομοσχέδιο λάμβανε χθες την έγκριση της Βουλής, τότε το λουκέτο και του πολυϊατρείου της Καβάλας θα είναι πλέον θέμα ημερών. Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και διαθέτουν ακαδημαϊκούς τίτλους γνωρίζουν ότι δεν κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση αφού θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες, παρόλα αυτά το τοπίο παραμένει θολό αναφορικά με το αβέβαιο μέλλον τους.

 

=

 

Διαβάστε επίσης