• 25 Απριλίου 2024,

Συζήτηση για το νέο λιμάνι στο Δ.Σ.

 Συζήτηση για το νέο λιμάνι στο Δ.Σ.

Στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, προκειμένου να συζητήσουν πρωτίστως το θέμα συρρίκνωσης της χερσαίας ζώνης του εμπορικού λιμανιού Φίλιππος Β’ και την καταβολή αποζημιώσεως. Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, Γιάννης Τσακλίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Μίμης Χριστοφιλογιάννης, Δημήτρης Παπουτσής, ως παλαιότερη βουλευτική «φρουρά», ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης αλλά και Ντίνος Κλειτσιώτης ως νέο κοινοβουλευτικό «αίμα», έδωσαν το παρόν στη συνεδρίαση.

Την εισήγηση του θέματος ανέλαβε ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην προϊστορία. Το ζητούμενο ήταν εάν το σώμα και γενικότερα οι φορείς θα συμφωνούσαν με την απόφαση του ΟΛΚ που εγκρίθηκε σε υπουργικό επίπεδο, ή εάν θα απαιτούσαν την ανάκλησή της, όπως ακριβώς προβλεπόταν στην εισήγηση του δήμου.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι η αρχική απόφαση υπέρ του δήμου ήταν πρωτόδικη και ότι αυτονόητα το θέμα θα εκδικαστεί και σε επίπεδο εφετείου. Προσδοκία πάντως του δήμου είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου λιμανιού, που θα λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός και πύλη εμπορικής εισόδου προς τα Βαλκάνια. Άρα πρέπει να είναι μεγάλης κι όχι περιορισμένης εκτάσεως. Κατόπιν της καθυστερημένης πληροφόρησης της δημοτικής αρχής, πλέον εκφράζεται η διαφωνία και εκτιμάται πως δύναται να ανακληθεί, εάν ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση.

Μόνο εάν το λιμάνι καταλάβει την αναγκαία επιφάνεια θα λειτουργήσει αναπτυξιακά κι αυτό ενδιαφέρει ουσιαστικά το δήμο. Επομένως σε δεύτερη μοίρα έρχεται η καταβολή της αποζημιώσεως και το ύψος αυτής, το οποίο θα αποφασιστεί από το δικαστήριο. Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε τη σύσταση επιτροπής που στο μέλλον θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση της ενδεχόμενης αντικατάστασης της αποζημιώσεως με κάποιο «ισοδύναμο» όφελος για το δήμο. Εάν η πίεση προς την κυβέρνηση είναι δυναμική, τότε υπάρχει δυνατότητα ανακλήσεως της αποφάσεως.

 

Διαβάστε επίσης