• 18 Μαΐου 2024,

Συνέχιση έργων και κατάργηση παιδικών χαρών

 Συνέχιση έργων και κατάργηση παιδικών χαρών

Ανοικτή θα παραμείνει η οδός Βενιζέλου ενόσω εξελίσσεται το έργο του δήμου, αποσαφήνισε το πρωί της Τρίτης ο αντιδήμαρχος τεχνικών Φίλιππος Φιλιππίδης, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ενδεχόμενο κλείσιμο μικρού τμήματος του δρόμου προκειμένου να τοποθετηθεί ο αγωγός της ΔΕΥΑΚ. Ακόμη κι αν απαιτηθεί κλείσιμο του τμήματος αυτό θα είναι ολιγοήμερο και θα επιλεγούν βολικές ημέρες ώστε να μην προκληθεί όχληση στους δημότες.

Ρωτήθηκε ο κ. Φιλιππίδη πότε υπολογίζεται η επίστρωση της οδού Ερυθρού Σταυρού με ειδικό υλικό και μας εξήγησε ότι η διαδικασία φωτοκατάλυσης μάλλον θα εκτελεστεί παράλληλα και στους δύο δρόμους, άρα θα προηγηθεί η ασφαλτόστρωση της Βενιζέλου κι ύστερα θα ακολουθήσει. Να διευκρινιστεί ότι φωτοκατάλυση είναι η σύγχρονη μέθοδος που αξιοποιεί ιδιότητες αδρανών υλικών όπως το οξείδιο του τιτανίου (περιέχεται σε αντηλιακές κρέμες), σε συνδυασμό με ηλιακό φωτισμό προκειμένου να καταστρέψει τοξικούς ρύπους σε ατμόσφαιρα και νερό. Ο κ. Φιλιππίδης υπογράμμισε ότι πρόθεση του δήμου είναι να προκληθούν τα λιγότερα κυκλοφοριακά προβλήματα στους δημότες εξαιτίας του έργου, θύμισε όμως το έργο πρέπει απαραιτήτως να ολοκληρωθεί εγκαίρως διότι πιθανή απένταξή του θα χρεώσει το δήμο με ποσό περίπου δύο εκατομμυρίων.

Όσα ενταγμένα έργα είχαν παύσει προσωρινά λόγω χρηματοδότησης έχουν επανέρθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς λόγω επανένταξής τους. Το έργο στη Ραψάνη για παράδειγμα έλαβε τη Δευτέρα την τελευταία παράταξη αφού θα πρέπει να αποπερατωθεί έως τις 31/6. Αυτό σημαίνει ότι εντός του καλοκαιριού θα ολοκληρωθούν αρκετά έργα όπως στην οδό Βενιζέλου, στη Ραψάνη, στη μεγάλη Λέσχη, στην Παιδόπολη, στο δρόμο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες και τα όσα επιβάλλονται πλέον βάσει της νομοθεσίας, φαίνεται ότι κάποιες από τις παιδικές χαρές του δήμου Καβάλας θα καταργηθούν. Είναι γνωστό ότι οι παιδικές χαρές θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση ώστε να είναι ανοικτές για το κοινό. Αρκετές λοιπόν παιδικές χαρές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας κι άρα οδεύουν προς κατάργηση. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών όμως μας εξήγησε ότι τουλάχιστον δέκα παιδικές χαρές, μετά την ανακατασκευή τους θα εξασφαλίσουν την πιστοποίηση και θα δοθούν προς χρήση.

Βεβαίως το κόστος που προκύπτει για το δήμο είναι τεράστιο, διότι η πιστοποίηση των δέκα παιδικών χαρών θα κοστίσει περίπου 370.000 ευρώ. Κάποια παιχνίδια παιδικών χαρών, ξεκαθάρισε ο κ. Φιλιππίδης, ξηλώθηκαν επειδή δεν ήταν πιστοποιημένα κι άρα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τα παιδιά. Τα σημεία των καταργημένων παιδικών χαρών θα αξιοποιηθούν από το δήμο με διάφορους τρόπους και φυσικά προς όφελος των δημοτών.

 

Διαβάστε επίσης