• 18 Μαΐου 2024,

Συνέχιση των κινητοποιήσεων – Νέα απεργία για τους φαρμακοποιούς

 Συνέχιση των κινητοποιήσεων – Νέα απεργία για τους φαρμακοποιούς

Μια 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τους φαρμακοποιούς ολοκληρώθηκε αλλά μια νέα ήδη προγραμματίζεται για την Παρασκευή 14 και τη Δευτέρα 17 Μαρτίου. Η τρόικα δεν υπαναχώρησε σε καμία από τις απαιτήσεις της και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Σίσσυς Ρακιτζή, προέδρου του Συλλόγου Φαρμακοποιών Καβάλας, έτσι οδηγούνται τα ελληνικά φαρμακεία στην κατάρρευση. Εάν δεν υπάρξουν υπαναχωρήσεις σε όσα εξαγγέλλονται και τελικά ισχύσουν στην πράξη, τότε σύντομα θα πρέπει να αναμένονται φαρμακευτικά λουκέτα. Η πρώτη κίνηση του κλάδου, κατόπιν της αποφάσεως του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είναι μια νέα απεργιακή κινητοποίηση που εύκολα γίνεται δεκτή από όλους.

Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις οφειλές του σε 120 – 130 ημέρες οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να διακόψουν την πίστωση και να προκαλέσουν επιπλέον ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους. Η επόμενη δραστική κίνηση του κλάδου θα είναι να παραδώσουν τα κλειδιά των φαρμακείων τους. Μάλιστα, σε πανελλήνιο επίπεδο υπάρχουν συγκεκριμένα φαρμακεία με τεράστια προβλήματα, τα οποία ανά τρίμηνο παραδίδουν τα κλειδιά τους στις κατά τόπους διευθύνσεις υγείας και κλείνουν. Έπειτα ανοίγουν εκ νέου για ένα μήνα, όπως τους επιτρέπεται βάσει της νομοθεσίας και κλείνουν πάλι. Αυτό το φαινόμενο δεν αποκλείεται να σημειωθεί και στα καβαλιώτικα φαρμακεία.

Υποτίθεται ότι οι κινήσεις και τα μέτρα του κυβερνητικού επιτελείου στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, ωστόσο όπως ισχυρίζεται η κ. Ρακιτζή η διαχείριση των φαρμάκων θα καταλήξει στα χέρια των μεγάλων συμφερόντων. Οι δε ασφαλισμένοι θα πρέπει να αγοράζουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από τα πολυκαταστήματα, πληρώνοντας τοις μετρητοίς. Το παράδοξο είναι πως οι «ευφάνταστα» αυτά μέτρα δεν ισχύουν σε καμία άλλη χώρα, ενώ οι ιθύνοντες χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως «πειραματόζωο».

Για την ιστορία πάντως, να αναφέρουμε ότι τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών όλης της χώρας με δύο νέες απεργίες, την Παρασκευή 14 και την προσεχή Δευτέρα 17 Μαρτίου, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αντιδρώντας στις πιέσεις της τρόικας για την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων, καθώς και για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη αναφορικά με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση ως «εθνική γραμμή» των πιο ήπιων σε σχέση με την έκθεση του ΟΟΣΑ αντιπροτάσεων του υπουργείου, δεν στάθηκαν ικανές να άρουν πλήρως τις επιφυλάξεις των φαρμακοποιών οι οποίοι αποφάσισαν μετά την 48ωρη απεργία να κλείσουν ξανά τα φαρμακεία τους την Παρασκευή 14 και τη Δευτέρα 17 Μαρτίου.

Κατά τη συνάντηση του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και άλλων συλλόγων φαρμακοποιών με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι αποτελεί κυβερνητική θέση η απελευθέρωση των τιμών προς τα κάτω των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με διάθεσή τους αποκλειστικά εντός των φαρμακείων.

 

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην υποκύψει στις πιέσεις της τρόικα για να δοθεί το δικαίωμα σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο -μη φαρμακοποιό- να ιδρύει φαρμακείο. Η αντιπρόταση του υπουργείου Υγείας είναι να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα στα ποσοστά συνιδιοκτησίας φαρμακείων από φαρμακοποιούς.

Τέλος, αναφορά έγινε και στο ωράριο των φαρμακείων για το οποίο η ελληνική πλευρά δέχεται να δώσει μεγαλύτερη «ελευθερία» στη συμμετοχή φαρμακείων στο διευρυμένο ωράριο.

 

 

Διαβάστε επίσης