• 19 Μαΐου 2024,

Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή

 Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή

Συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Τα παράπονα, οι διαμαρτυρίες των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ξεχώρισαν από τη διαδικασία της συνεδρίασης όπου τα θέματα δεν παρουσίασαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Συνολικά επρόκειτο για 25 θέματα της ημερήσιας διάταξης, μαζί με 5 έκτακτα.

Ο Γιώργος Τσαλουχίδης διαμαρτυρήθηκε για μία ακόμη φορά, γιατί υπάρχουν πολλά έκτακτα θέματα, σε κάθε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, δεν διαπιστώνει ότι ισχύει σε κάθε ένα από αυτά ο έκτακτος χαρακτήρας.

Τα χθεσινά έκτακτα θέματα αναφέρονταν σε πρωτοβουλίες του Δήμου Καβάλας, να ωριμάσει έργα που αργότερα θα εντάξει και θα χρηματοδοτήσει από το πρόγραμμα Leader.

Υπήρξε λοιπόν κατά πλειοψηφία απόφαση για ανάθεση μελετών, δημιουργίας πολιτιστικού χώρου στην είσοδο των Κρηνίδων. Θα είναι προκάτ χώρος – αίθουσα. Ανάπλαση χώρου στη Λεύκη. Συντήρηση στην ίδια περιοχή του παλιού γεφυριού. Μελέτη έργου άρδευσης στο Πολύστυλο και το Δάτο.

Τα έργα αυτά θα μελετηθούν εγκαίρως, ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν ως πρόταση του Δήμου Καβάλας στο Leader, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρία Καβάλας.

Σε ερώτηση του Γ. Τσαλουχίδη η Διεύθυντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, κα Φωτιάδου, είπε στα μέλη της Επιτροπής, ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, έχασε λόγω συνταξιοδότησης και μετανάστευσης επτά μηχανικούς, έως και πρόσφατα. Απέμειναν όπως είπε οκτώ μηχανικοί, οι οποίοι εκτός των όλων των άλλων, έχουν να κάνουν επίβλεψη, σε ένδεκα έργα του Δήμου Καβάλας, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν οι όροι για την εκμίσθωση καταστημάτων στο κολυμβητήριο στο Περιγιάλι.

Και τα τρία θέματα αποσύρθηκαν, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένη εισήγηση της υπηρεσίας.

Ο Παύλος Δεμερτζίδης μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση εκπρόσωπος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου. «Μήπως απέχουν» αναρωτήθηκε και δεν πήρε απάντηση.

Χθες στην ίδια επιτροπή, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο διακήρυξης για τη δημοπράτηση της μελέτης του υποέργου «προστασίας και διαμόρφωσης της Ακτής Ραψάνης». Έργο που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρω.

Εγκρίθηκε επίσης η διακήρυξη του έργου αποκατάστασης κτηρίων στο χερσαίο τείχος για την εγκατάσταση πολιτιστικών δραστηριοτήτων – ανάπλαση του ακάλυπτου χώρου τους, με προϋπολογισμό 1,4 εκατομ. ευρώ.

Αρκετή συζήτηση έγινε σχετικά με τη διαδικασία για τον ιδιώτη που θ΄ αναλάβει την καθαριότητα σε ορισμένα δημοτικά κτήρια στην Καβάλα.

Η διαδικασία του διαγωνισμού είναι σε εξέλιξη. Μετέχουν δύο εταιρίες. Μία εξ αυτών κατέθεσε ένσταση κατά της άλλης, ισχυριζόμενη ότι η εταιρία δεν προσκόμισε επικυρωμένες φωτοτυπίες, του εξοπλισμού που διαθέτει, τον οποίο θα χρησιμοποιήσει εάν αναλάβει το έργο.

Η ένσταση απερρίφθη, δόθηκε όμως η δυνατότητα στους δημοτικούς συμβούλους, να συζητήσουν γενικότερα το θέμα. Έναν διαγωνισμό 150.000 ευρώ περίπου, που έγινε στις 21 Μαρτίου. Σήμερα ο διαγωνισμός βρίσκεται στον έλεγχο των δικαιολογητικών. Θα ακολουθήσει έλεγχος της τεχνικής προσφοράς και στο τέλος άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Ο Γ. Τσαλουχίδης που έλαβε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα, λίγο πριν τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, διαμαρτυρήθηκε έντονα. Είπε ότι επικρατεί προχειρότητα στην επιτροπή. Πολλές φορές, είπε, αποφασίζουμε στο πόδι. Ακόμη είπε ότι τα έγγραφα για το ίδιο θέμα παρέλαβε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Κατηγόρησε για προχειρότητα το τμήμα διαγωνισμών του Δήμου Καβάλας. Αναρωτήθηκε που είναι ο εκπρόσωπος αυτής της υπηρεσίας, όσο το θέμα συζητούνταν στην οικονομική επιτροπή, λέγοντας ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι «καραγκιοζλίκι».

Ο κ. Τσαλουχίδης δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία για το ίδιο θέμα.

Ο Π. Δεμερτζίδης που κι αυτός δεν ψήφισε, είπε ότι διαφωνεί να δίνεται στον ιδιωτικό τομέα η καθαριότητα δημοτικών χώρων.

 

 

Διαβάστε επίσης