• 19 Μαΐου 2024,

Συνεχίζονται Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο – Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας επανήλθε

 Συνεχίζονται Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο – Το πρόγραμμα επισιτιστικής  βοήθειας επανήλθε

Από το περασμένο Φεβρουάριο είχαμε να μάθουμε νέα του νέου κοινωνικού προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας το οποίο από το φθινόπωρο του 2015 θ΄ αντικαταστήσει και θα διαδεχθεί το πρόγραμμα «Στηρίζω».

Χθες στο δημαρχείο συναντήθηκαν πάλι οι τοπικοί φορείς όλοι όσοι το Φεβρουάριο συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην κοινωνική σύμπραξη της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και Θάσου με την ονομασία «συμπράττοντας για όλους».

Πρόκειται για 16 διαφορετικούς φορείς επικεφαλής των οποίων είναι ο Δήμος Καβάλας. Πρόσφατα το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας όχι μόνο επανήλθε αλλά όπως φαίνεται επανήλθε δριμύτερο, προκειμένου να τρέξει τις διαδικασίες και να προετοιμαστεί για να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2015, όταν περίπου τελειώνει το πρόγραμμα «Στηρίζω», που υλοποιεί στο δήμο Καβάλας ο ίδιος μαζί με άλλους τοπικούς φορείς.

Ο Δήμος Καβάλας ξεκαθάρισε ότι θα είναι ο επικεφαλής της σύμπραξης, σε επίπεδο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας συμπεριλαμβανομένης και της Θάσου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ αυτό της επισιτιστικής βοήθειας θα δώσει συνέχεια στο κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο, όπως συνηθίζουμε και λέμε το τραπέζι της Αγάπης, όσο καιρό αυτό υποστηρίζεται απ΄ το πρόγραμμα «Στηρίζω».

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ο προϋπολογισμός που θα διαχειριστεί η σύμπραξη. Φαίνεται πάντως ότι θα είναι δύο – τρία – τέσσερα το πολύ εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από το Δήμο Καβάλας στη σύμπραξη θα συμμετάσχουν και θα ωφεληθούν για τους δημότες τους και οι υπόλοιποι τρεις δήμοι του νομού.

Ο Μάρκος Δέμπας που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Τελικά το πρόγραμμα αρχίζει να βρίσκεται σε νέα κινητικότητα. Ήδη δημοσιεύτηκαν ΚΥΑ και κάποιο ΦΕΚ που παρουσιάζονται οι προδιαγραφές θα λέγαμε που θα πρέπει να έχουνε οι συμπράξεις οι οποίες θα πρέπει να υποβάλλουνε κάποια πρόταση μέχρι τέλος του Ιουνίου, για να είναι έτσι δυνατή η ίδρυσή τους. Ήδη ο Δήμος Καβάλας είναι ο τελικός δικαιούχος και από κει και πέρα θα συμμετέχουνε ιερές μητροπόλεις, επιμελητήρια, οι τρεις άλλοι δήμοι (Παγγαίου, Νέστου και Θάσου)…»

ΕΡ: Δηλαδή θα συνεχιστεί η δουλειά που άρχισε κάποτε και σταμάτησε φέτος το Φεβρουάριο;

ΑΠ: «Ακριβώς. Βγήκανε οι οριστικές αποφάσεις, προδιαγραφές, ποιοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι».

ΕΡ: Τι δουλειά θα γίνεται μέσω αυτού του προγράμματος;

ΑΠ: «Ουσιαστικά θα είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει πάλι διανομή τροφίμων. Θα έχει πάλι μία στήριξη ψυχολογική, καθώς και στήριξη σε άπορες οικογένειες μέσω συσσιτίου. Θα λέγαμε ότι είναι μια μικρή συνέχεια του προγράμματος «Στηρίζω», σε μία όμως εμβέλεια που περιλαμβάνει όλο το Νομό Καβάλας και όχι μόνο το Δήμο Καβάλας».

ΕΡ: Πότε λέτε ότι μπορεί ν΄ αρχίσει αυτό το πρόγραμμα και πόσα λεφτά θα διαχειριστεί η σύμπραξη του Νομού;

ΑΠ: «Τα χρήματα είναι δύσκολο να μπούνε σ΄ αυτή την πρώτη φάση. Πάντως θα είναι σίγουρα κάποια εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα τουλάχιστον απ΄ ότι φαίνεται στόχο έχει από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο να αρχίσει να είναι σε πλήρη δράση».

 

Διαβάστε επίσης