Συστήθηκε κι ενημέρωσε η νέα διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και το όραμά της

 Συστήθηκε κι ενημέρωσε η νέα διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και το όραμά της

Ορεξάτα κι έτοιμα για να αρχίσουν τις φιλότιμες προσπάθειες εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί έξι από τα ένδεκα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, τα οποία παραβρέθηκαν σε συνέντευξη τύπου προκειμένου να παραθέσουν το όραμα και τον προγραμματισμό τους ενόψει της θεατρικής σεζόν 2014 – 2015. Το παρόν έδωσαν η πρόεδρος Μαρία Καραβία, η αντιπρόεδρος Σταυρούλα Γκουλούση και τα μέλη Πέτρος Γιαζκουλίδης, Βαρβάρα Μπαλτζίδου, Μάρκος Ζήσου και Δημήτρης Καγιάσας. Τα υπόλοιπα μέλη στάθηκε αδύνατον να παραβρεθούν λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.
Τις συστάσεις ανέλαβε η πρόεδρος Μαρία Καραβία, η οποία διευκρίνισε ότι μπορεί όλα τα μέλη της διοικήσεως του ΔΗΠΕΘΕ να μη διαθέτουν πλούσιες θεατρικές γνώσεις, ωστόσο επιλέχθηκαν και βάσει των επαγγελμάτων τους αφού το νομικό πρόσωπο πρέπει να λειτουργήσει και ως πραγματική «επιχείρηση». Υπεύθυνοι στον καλλιτεχνικό τομέα θα είναι φυσικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης και προσωπικά η πρόεδρος, σύμφωνα με την θεατρική εμπειρία που διαθέτουν. Ενώ οι γνώσεις των υπολοίπων μελών θα σταθούν πολύτιμες ενόψει της ποικίλης δραστηριότητας που σκοπεύει να εκδηλώσει η διοίκηση.
Ήδη το 11μελες διοικητικό συμβούλιο χωρίστηκε σε 3 ομάδες εργασίας. Η καλλιτεχνική ομάδα αποτελείται από τον Πέτρο Γιαζκουλίδη και τη Μαρία Καραβία, η ομάδα εκπαίδευσης αποτελείται από τον Πέτρο Γιαζκουλίδη, τη Μαρία Κλωνάρη και τον Μάρκο Ζήσου, ενώ η ομάδα πολιτιστικής ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων του δήμου αποτελείται από τη Βαρβάρα Μπαλτζίδου και το Λευθέρη Καρασάββα. Την οικονομική εποπτεία των παραγωγών θα αναλάβουν η Μαρία Καραβία, η Σταυρούλα Γκουλούση και ο πρώην πρόεδρος Ανέστης Δημητριάδης.
Η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ όπως αυτή προγραμματίζεται στοχεύει στο να κατανείμει τις δράσεις σε όλο το φάσμα του δήμου, έτσι ώστε να μην παραμείνει η πόλη της Καβάλας το μοναδικό πολιτιστικό και θεατρικό κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσουν ζωή κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τα πολιτιστικά κέντρα των τοπικών κοινοτήτων. Το πρώτο μέρος του χειμερινού προγράμματος το οποίο αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 παρουσιάστηκε ήδη στη νέα διοίκηση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή κι εγκρίθηκε, με τη μοναδική δυσκολία να εντοπίζεται όπως πάντα στον οικονομικό τομέα. Με δεδομένο ότι το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ευτυχώς δεν αντιμετωπίζει χρέη, το διοικητικό του συμβούλιο θα προχωρήσει με συνετή οικονομική πολιτική όπου κριθεί αναγκαίο κι επιπλέον θα επιχειρηθεί αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων προκειμένου να καλυφθούν οι νέες ανάγκες.
Περίοδο προσαρμογής διανύει όπως είναι φυσικό η νέα διοίκηση, ταυτοχρόνως με τις προετοιμασίες που ήδη δρομολογούνται. Ο δάσκαλος Πέτρος Γιαζκουλίδης για παράδειγμα ετοιμάζει δράσεις προ των Χριστουγέννων που θα λάβουν χώρα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης κι όπου θα εμπλέκονται τόσο οι μαθητές των σχολείων όσο και οι εκπαιδευτικοί τους. Την πίστη τους για μια νέα και αίσια αρχή εξέφρασαν ο κ. Ζήσου, ο κ. Καγιάσας και η κ. Μπαλτζίδου.
Καλούμενη να συγκρίνει τη φιλοσοφία του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου και του σημερινού, η πρόεδρος επεσήμανε πως στην πρώην σύνθεση μετείχαν περισσότεροι ερασιτέχνες ηθοποιοί και γι’ αυτό η δραστηριότητα έφερε συγκεκριμένη κατεύθυνση προς το ερασιτεχνικό θέατρο. Οι νυν διοικούντες σκοπεύουν να επενδύσουν περισσότερο στο δημοτικό θέατρο, με αύξηση των ποικίλων δράσεων, με άνοιγμα του ΔΗΠΕΘΕ σε όλους του ενδιαφερόμενους και προκειμένου να καταθέτονται φρέσκιες προτάσεις για νέες συνεργασίες. Κάπως έτσι το «Αντιγόνη Βαλάκου» θα γίνει το πολιτιστικό σπίτι κάθε καβαλιώτη.
Στην ενεργό δημοτική δράση επιστρέφει η Σταυρούλα Γκουλούση, πολυσχιδής και πολυπράγμων, που δε χρειάζεται συστάσεις αφού οι θέσεις οι οπίες κατείχε στο παρελθόν σχετίζονταν πάντοτε με τον πολιτισμό. Από την εποχή του Λυκείου Ελληνίδων και της προεδρίας της στο Λαογραφικό Μουσείο μέχρι σήμερα, η κ. Γκουλούση έμαθε όπως είπε και η ίδια να μιλά εκ του αποτελέσματος. Χθες υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις της προέδρου, έστω κι αν «εχθρός» του προγραμματισμού παραμένει ο ισχνός οικονομικός παράγοντας.
Το πλαίσιο των 12 προτάσεων της Μαρίας Καραβία για τη σεζόν 2014 – 2015 περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
•Τακτοποίηση και καταμέτρηση βεστιαρίου και σκηνικών του ΔΗΠΕΘΕ.
•Διαμόρφωση – ανακαίνιση βιτρίνας, πρόσοψης και φουαγιέ του θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου».
•Λειτουργία του φουαγιέ (εκμίσθωση σε ιδιώτη ώστε να λειτουργεί ως καλλιτεχνικό στέκι και προκειμένου να φιλοξενεί δρώμενα προ των παραστάσεων).
•Δημιουργία αρχείου επαγγελματιών καβαλιωτών καλλιτεχνών κάθε τομέα.
•Καθιέρωση πολιτιστικού 15μερου με καβαλιώτες καλλιτέχνες όπως ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές κλπ.
•Καθιέρωση θεατρικού 15μερου ερασιτεχνικών ομάδων (ως θεματικά αφιερώματα) με συγκεκριμένο ρεπερτόριο, το οποίο θα προτείνεται κατόπιν συμφωνίας από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, την πρόεδρο και το ΔΣ.
•Τρεις θεατρικές παραγωγές ετησίως, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή μία παιδική παράσταση – ένα δράμα – μία κωμωδία.
•Συνεργασίες, ανταλλαγές και συμπαραγωγές με άλλα ΔΗΠΕΘΕ αλλά και με θεατρικούς οργανισμούς γειτονικών χωρών.
•Φιλοξενίες παραστάσεων, τις γνωστές μετακλήσεις.
•Διαγωνιστικό θεατρικό φεστιβάλ σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
•Ανοικτά σεμινάρια αρχαίου δράματος για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
•Μαθήματα θεάτρου, χορού, μουσικής, εικαστικών, φωτογραφίας στα πολιτιστικά κέντρα των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Καβάλας.

Διαβάστε επίσης