• 14 Μαΐου 2024,

«Σχολικό Έτος 1961-‘62» Ο Κώστας Καναβούρης διαβάζει για την αγαπημένη του Καβάλα

 «Σχολικό Έτος 1961-‘62» Ο Κώστας Καναβούρης διαβάζει για την αγαπημένη του Καβάλα

Στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων ο ποιητής Κώστας Καναβούρης θα διαβάσει κείμενα της αγάπης του για την Καβάλα, την Πέμπτη 7 Αυγούστου στις 21:00, στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας και με ελεύθερη είσοδο. Ο Κώστας Καναβούρης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1955. Είναι πτυχιούχος πολιτικών επιστημών από το Πάντειο πανεπιστήμιο, επαγγελματικά ασχολείται με τη δημοσιογραφία και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Έχει δουλέψει στις εφημερίδες, Ριζοσπάστης, Έθνος, Νέα, Μεσημβρινή, Επενδυτής. Επίσης έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά, Χάος, Play boy και Διαβάζω. Στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στους σταθμούς, 902 αριστερά στα fm, Planet 1045, Πρώτο και Δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στην τηλεόραση διατήρησε επί δώδεκα χρόνια (1995-2006) την εκπομπή βιβλίου με τίτλο «Βιβλιοθέαση» στο τηλεοπτικό κανάλι Seven.
Φέτος, μετέχει στο 57ο ΦΦ διαβάζοντας κείμενα που έχουν γραφτεί και δημοσιευθεί σε εφημερίδες, σε δική του επιμέλεια και εκτέλεση, αναφερόμενος στο «Σχολικό Έτος 1961-’62» και στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνος που συστεγαζόταν με το 16ο. Πενήντα τρία σχεδόν χρόνια από εκείνον τον Σεπτέμβριο του 1961, ο ποιητής Κώστας Καναβούρης στον ίδιο προαύλιο χώρο, στον ίδιο προαύλιο χρόνο του 16ου και 17ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνος θα διαβάσει κείμενα της αγάπης του για την Καβάλα. Με σεβασμό και συγκίνηση για την πατρίδα, για τα παιδιά που μεγάλωσαν και για τα παιδιά που θα καθίσουν τον Σεπτέμβριο στα ίδια θρανία, για πρώτη φορά.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής θυμίζοντας ότι η πόλη είναι οι άνθρωποί της. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και ο Κώστας Καναβούρης που τιμά την πόλη του συμμετέχοντας στο 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Προ δύο ημερών ο Θοδωρής Γκόνης διάβασε την καινούργια ποιητική συλλογή του Κώστα Καναβούρη. Κάθε φορά που συναντιούνται οι δύο άνδρες, χαίρεται ιδιαιτέρως ο κ. Γκόνης.
Φέτος, ο ποιητής επιστρέφει στο σχολείο του, ξαναγράφεται στην πρώτη δημοτικού, περιμένει να χτυπήσει το κουδούνι και συναντά πάλι τους παλιούς του συμμαθητές. Εκείνους που μάλλον θα σπεύσουν να τον συναντήσουν και να τον ακούσουν. Ο ίδιος ο ποιητής εξέφρασε τη συγκίνησή του για την «επιστροφή» του στην πρώτη δημοτικού, ειδικά φέτος που και η δική του κόρη θα αρχίσει να φοιτά στη συγκεκριμένη τάξη. Τα κείμενα «απλώνονται» από το παρελθόν της οικογένειάς του, στους τόπους που αγάπησε, στα κορίτσια της νεότητας που επίσης αγάπησε, ενώ πέραν της νοσταλγίας περικλείουν κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Το κλίμα και το αίσθημα μιας ολόκληρης εποχής που διαμόρφωσε ανθρώπινες προσωπικότητες, θα αναδυθεί μέσα από τα κείμενα.
Ο Κώστας Καναβούρης ζήτησε από τους συμμαθητές του να έρθουν στην εκδήλωση κι αν είναι δυνατόν να το κάνουν ακόμη και προς τιμή των ελάχιστων που πλέον «έφυγαν» και δεν βρίσκονται ανάμεσά τους. Η πρόσκληση πάντως απευθύνεται και στους νεότερους ώστε να γνωρίσουν όχι μόνο τη συγκεκριμένη γενιά αλλά και τις παρελθοντικές συνθήκες της πόλης.

 

Διαβάστε επίσης