• 6 Μαΐου 2024,

Σύντομη συνεδρίαση με ομόφωνες αποφάσεις

 Σύντομη συνεδρίαση με ομόφωνες αποφάσεις

Σύντομη και με ομόφωνες αποφάσεις ήταν η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Καβάλας, που έγινε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο.

Στη συνεδρίαση η αντιπολίτευση εκπροσωπήθηκε από το Δημοτικό Σύμβουλο Θόδωρο Μουριάδη.

Παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής, που αφορούσε 15 συνεδριάσεις του 2015 και περίπου 66 αποφάσεις. Εγκρίθηκε ομόφωνα το πρακτικό συνεδρίασης της επιτροπής κυκλοφορίας του Δήμου Καβάλας, περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να εγκριθεί άμεσα κι από το δημοτικό συμβούλιο.

Εγκρίθηκαν προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα για την Παναγία στην οδό Πιπίνου, Λάμπρου Κατσώνη και 2η πάροδος της Λ. Κατσώνη, λόγω εκτελούμενου δημοτικού έργου και προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με εργοταξιακή σήμανση σε άλλες οδούς της συνοικίας Παναγίας.

Το δεύτερο θέμα αφορά εργασίες για την κατεδάφιση επικίνδυνης κατοικίας.

Εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση η αναπροσαρμογή των κομίστρων των αστικών λεωφορείων όπως δρομολογήθηκε το περασμένο φθινόπωρο λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων. Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δεν πάρθηκε γι΄ αυτό απόφαση. Στη συνεδρίαση εμφανίσθηκε υπεύθυνη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην οποία έγινε έλεγχος από τη Διεύθυνση Υγείας.

Η Διεύθυνση Υγείας διαπίστωσε κι εξ αυτού του λόγου ζήτησε την ανάκληση της άδειας χρήσης και λειτουργίας της επιχείρησης, ότι αυτή είχε άδεια και για ψητοπωλείο και για καφενείο. Τα είδη δεν είναι ομοειδή, είπε η Δ/νση Υγείας καθώς εκτιμά ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει ένα κατάστημα ψητοπωλείου με ένα κατάστημα καφενείου.

Κι όμως η επαγγελματίας είχε απευθυνθεί τηρώντας όλους τους νόμους και τις σωστές διαδικασίες στο Δήμο Καβάλας. Είχε αρχικά την άδεια καφενείου και το 2010 η δημοτική υπηρεσία της χορήγησε κι άδεια ψητοπωλείου.

Μία άλλη υπηρεσία, πέντε χρόνια μετά, διαπίστωσε ότι ένα κατάστημα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ψητοπωλείο και καφενείο.

Παρά το ότι η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να εκτελεί τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Υγείας, για το θέμα όπως προείπαμε δόθηκε αναβολή, προκειμένου να διευκολυνθεί ο επαγγελματίας και ν΄ αποφασίσει τελικά αν το κατάστημά του θα λειτουργεί ως ψητοπωλείο ή αν θα λειτουργεί ως καφενείο.

Με τον ίδιο έλεγχο η Διεύθυνση Υγείας έκανε κι άλλες παρατηρήσεις για την επιχείρηση που στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έχει τη δυνατότητα να τις διορθώσει.

Με την ευκαιρία της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρόεδρος της επιτροπής Ζήσης Μπόνιας ρωτήθηκε για τη δραστηριότητα των υπηρεσιών που λειτουργούν υπό την ευθύνη του. Είπε ότι η καθαριότητα του Δήμου Καβάλας αφού περιποιήθηκε τους χώρους της Ν. Καρβάλης, λόγω της γιορτής του Αγίου Γρηγορίου, τώρα προετοιμάζει καθαρίζοντας τον αύλιο χώρο τους δύο παιδικούς σταθμούς στην οδό Εκάβης και στην οδό Λυσιμάχου που θα εγκαινιασθούν τις ερχόμενες ημέρες. Ο Ζ. Μπόνιας φάνηκε να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος επειδή το προσωπικό της κοινωφελούς εργασίας αποχωρεί από την καθαριότητα του Δήμου Καβάλας, αποχωρήσεις οι οποίες είναι μαζικές, δημιουργώντας πρόβλημα ή αναδεικνύοντας το γνωστό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

 

Διαβάστε επίσης