Τέλος ο χάρτης

 Τέλος ο χάρτης

Ψηφίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την Καβάλα

Η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης το νομοσχέδιο που αφορά νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκε η τροπολογία που αφορά την υποχρεωτική απόσυρση του δασικού χάρτη της Καβάλας. Με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο τελειώνει ένα θέμα που απασχόλησε 20 περίπου μέρες την πόλη. Τώρα όλα θα γίνουν από την αρχή κι από την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου ελάχιστη αναφορά έγινε στη τροπολογία που αφορά το δασικό χάρτη της Καβάλας. Ήταν παρόλα αυτά φανερή η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Επί του θέματος μίλησε η βουλευτής Λίτσα Αμμανατίδου Πασχαλίδου που είπε τα εξής (χωρίς όπως φαίνεται από τα πρακτικά της Βουλής να πάρει οποιαδήποτε απάντηση): Στη δική σας τροπολογία -του Υπουργείου Περιβάλλοντος- για τους δασικούς χάρτες. Είναι μία τροπολογία που περιλαμβάνει πέντε παραγράφους και η τελευταία παράγραφος αναφέρεται στους δασικούς χάρτες και στην ανάρτηση αυτών.

Μάλιστα τους δύο χάρτες που έχουν ήδη αναρτηθεί στο Νομό Καβάλας και στη Σύμη θέλετε να τους πάρετε πίσω.

Τα είπα και στην Επιτροπή θα τα επαναλάβω στην Ολομέλεια: Η ανάρτηση του δασικού χάρτη της Καβάλας έγινε στις 10 Ιουλίου και της Σύμης στις 18 Ιουλίου. Οι χάρτες αυτοί έγιναν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών και η ανάρτησή τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν από το ν.4064/2013, έγινε στα γραφεία της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας και στο διαδικτυακό τόπο της «Κτηματολόγιο ΑΕ». Ενώ, λοιπόν, αυτές οι δύο Διευθύνσεις Δασών, Καβάλας και Δωδεκανήσου, κατά το νόμο αρμόδιες μέχρι τις 19 Ιουλίου του 2013 –δηλαδή δέκα ημέρες μετά το ΦΕΚ 156- προέβησαν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών Καβάλας και Σύμης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και χωρίς κανένα κόστος για το δημόσιο, έρχεται τώρα η Κυβέρνηση και φέρνει τη συγκεκριμένη τροπολογία για να ανακαλέσει τις παραπάνω αναρτήσεις ώστε να τις κάνει «Κτηματολόγιο ΑΕ» μέσω σύμβασης, με ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, με κόστος για το δημόσιο και βέβαια κέρδος για τον ανάδοχο. Στην αιτιολογική έκθεση η Κυβέρνηση αναφέρει πως δήθεν οι πολίτες υφίστανται δυσμενείς επιπτώσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Όμως είτε οι δασικοί χάρτες αναρτηθούν από την οικία Διεύθυνση Δασών είτε από ανάδοχο, με τον οποίο θα έχει συνάψει σύμβαση η «Κτηματολόγιο ΑΕ», το αποτέλεσμα για τους πολίτες είναι ακριβώς το ίδιο, αφού έχουν την ίδια προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων, θα πληρώσουν παράβολο ίδιου ύψους για τη κατάθεση της αντίρρησής τους κ.λπ.

Θέλω να αναφερθώ ειδικά για την περίπτωση της Καβάλας. Πώς είναι δυνατόν να κάνετε ανάκληση αυτών των δασικών χαρτών τη στιγμή που έχουμε πλειάδα αποφάσεων για αυτήν τη δασική έκταση; Μάλιστα, οι συγκεκριμένες Δασικές Υπηρεσίες δεν θεώρησαν ποτέ καμία ένταξη στο ρυμοτομικό σχέδιο της Καβάλας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πολεοδομία της Καβάλας δεν έχει εγκρίνει και δεν έχει προχωρήσει σε καμία αδειοδότηση. Δηλαδή, δεν είναι η περίπτωση που έχουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που υπάρχουν άδειες από την πολεοδομία. Γιατί, λοιπόν, η Κυβέρνηση θέλει να αναστείλει αυτήν την ανάρτηση, όταν μάλιστα οι περισσότερες εκτάσεις είναι δημόσιες και το τεκμήριο της κυριότητας ανήκει στο Υπουργείο; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά αυτή η τροπολογία; Γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν το εξυπηρετεί αυτό;

Καλούμε τον κύριο Υπουργό να αποσύρει αυτήν την απαράδεκτη τροπολογία όπως πρέπει να αποσυρθούν και οι άλλες δύο υπουργικές τροπολογίες, αυτή η κατάπτυστη με τα προεδρικά διατάγματα για την οποία μίλησαν οι συνάδελφοι μου και θα συνεχίσουν να μιλούν.

 

Διαβάστε επίσης