Τήρηση του νόμου αλλά όχι ποινές – Συζήτησαν για τους αντικαπνιστικούς σχολικούς ελέγχους

 Τήρηση του νόμου αλλά όχι ποινές – Συζήτησαν για τους αντικαπνιστικούς σχολικούς ελέγχους

Μικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Ελληνικής Αστυνομίας διενέργησε την προηγούμενη εβδομάδα ελέγχους σε δημόσιους χώρους και δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και τριών λυκείων της πόλης. Σε ένα εξ αυτών των σχολείων βρέθηκε να καπνίζει στις τουαλέτες ένας μαθητής. Σύμφωνα με καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, ο διευθυντής του σχολείου απειλήθηκε με πρόστιμο 600 ευρώ αλλά και παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο. Με αφορμή την είσοδο της αστυνομίας στα λύκεια, το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών εξέδωσε ανακοίνωση καταγγελία, διαμαρτυρόμενο έντονα για τη συμμετοχή των αστυνομικών στους ελέγχους και για την εισαγγελική παρέμβαση.

Ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργος Χεριστανίδης επιβεβαίωσε τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικές μονάδες και κυρίως στις τουαλέτες. Αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τους διευθυντές ο κ. Χεριστανίδης, έσπευσε να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της διευθύνσεως κ. Παπαδόπουλο, στον οποίον επεσήμανε ότι η πιστή κι απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα σχολεία θα προκαλέσει προβλήματα και αδικίες. Ο μαθητής για παράδειγμα που θα ζητήσει άδεια ώστε να επισκεφθεί την τουαλέτα του σχολείου σαφώς και δε συνοδεύεται από κάποιον. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν ο εφημερεύον καθηγητής να εισέρχεται στις τουαλέτες προκειμένου να κατασκοπεύει τυχόν παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου.

Την Παρασκευή ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε να παραστεί σε συνάντηση του κ. Χεριστανίδη με τους διευθυντές των σχολείων όπου συζητήθηκε το θέμα και του ετέθηκαν σχετικά ερωτήματα. Οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι οι διευθυντές θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες κατά του καπνίσματος, ενώ το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί όπως ορίζει το υπουργείο παιδείας. Με παραινέσεις δηλαδή και κατασταλτικά μέσα, με ενημερώσεις και χρήση του κανονισμού των μαθητικών κοινοτήτων αλλά όχι με ποινές.

Ζητήθηκε επίσης από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης υγείας, οι έλεγχοι να μη διενεργούνται αιφνιδιαστικά όπως συμβαίνει στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά να ενημερώνεται τουλάχιστον ο διευθυντής για την επίσκεψη του συνεργείου. Επιπλέον, θα ήταν σοφό να μην εισέρχονται στις σχολικές μονάδες τα αστυνομικά όργανα, αφού αρκεί η παρουσία ενός υπαλλήλου της διευθύνσεως υγείας προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Ο εποικοδομητικός διάλογος που πραγματοποιήθηκε στην προαναφερόμενη συνάντηση είχε θετικά αποτελέσματα και ο κ. Παπαδόπουλος κατανόησε ότι δεν είναι αναγκαία μια ακραία συμπεριφορά στους σχολικούς χώρους. Επίσης, επισημάνθηκε ότι οι ίδιοι οι διευθυντές θα πρέπει να ελέγχουν τη συμπεριφορά των εκπαιδευτικών, ώστε αυτοί να μην καπνίζουν εντός σχολικών χώρων αποτελώντας αρνητικά παραδείγματα για τους μαθητές. Αναφορικά με την παρουσία αστυνομικού οργάνου στα ελεγχόμενα λύκεια, ο Γιώργος Χεριστανίδης αποσαφήνισε ότι επιτρέπεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας περί των μικτών κλιμακίων, αλλά σίγουρα απαιτείται αυξημένη ευαισθησία για την είσοδο αστυνομικών στους εκπαιδευτικούς χώρους.

 

Διαβάστε επίσης