• 1 Μαΐου 2024,

Τίτλοι τέλους για το Στάθη Εριφυλλίδη – Απαισιόδοξος για μεμονωμένη υποψηφιότητα της ΝΔ σε Καβάλα

 Τίτλοι τέλους για το Στάθη Εριφυλλίδη – Απαισιόδοξος για μεμονωμένη υποψηφιότητα της ΝΔ σε Καβάλα

Τις προεκλογικές εξελίξεις του δήμου Καβάλας όπου ηγήθηκε επί δύο θητείες παρακολουθεί ο πρώην δήμαρχος κι επικεφαλής της ΑΚΕΠ Στάθης Εριφυλλίδης. Ένα δήμο για το δημαρχιακό θώκο του οποίου έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση διεκδίκησής του ο νυν δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος και από την Τρίτη ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος. Σήμερα  το πρωί ο κ. Εριφυλλίδης μίλησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, σχολιάζοντας τις υπάρχουσες υποψηφιότητες αλλά και αποκαλύπτοντας τις δικές του πολιτικές προθέσεις.

 

ΕΡ: Αναμένατε τη δημαρχιακή υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου;

ΑΠ: Κάτι παρόμοιο φημολογούνταν εδώ κι ένα χρόνο. Βάσει πληροφοριών που λάμβανα από όλη την έκταση του δήμου Καβάλας, μάθαινα τις κινήσεις του προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός συνδυασμού, επομένως δεν εξεπλάγην. Προσωπικά, είχα συνηθίσει να κινούμε και να προετοιμάζομαι πιο έγκαιρα. Βεβαίως, έως τις εκλογές υπολείπονται επτά μήνες και ίσως ο βαθμός προετοιμασίας να είναι μεγαλύτερος από ότι υπολογίζω. Όλα αυτά όμως θα τα διαπιστώσουμε στην πορεία.

Ακόμη και εάν αλλάξει ο προεκλογικός νόμος, η διαδικασία προετοιμασίας θα είναι η ίδια, τα άτομα που θα απαρτίζουν το συνδυασμό θα είναι τα ίδια. Κοντολογίς, τα μόνα που θα διαφοροποιηθούν εξαιτίας του νέου νόμου θα είναι ο τρόπος εκλογής και ο τρόπος σύνθεσης του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.

 

ΕΡ: Αλλάζουν πλέον τα δεδομένα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας ή συμμαχίας μετά από την ανακοίνωση της δημαρχιακής υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου;

ΑΠ: Εγώ δε δήλωσα ποτέ ότι θα ήμουν υποψήφιος δήμαρχος για τις εκλογές του 2014. Απλά, είχα δηλώσει ότι θα είμαι παρόντας ως ενεργός πολίτης. Χωρίς ωστόσο να προσδιορίζω τη μορφή και τα προαπαιτούμενα της παρουσίας μου. Θα αρθρώσω το λόγο μου, θα διατυπώσω την άποψή μου, ενδεχομένως να στηρίξω και κάποιον από τους υποψηφίους, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι θα βοηθήσω τον εαυτό μου.

 

ΕΡ: Έχετε συζητήσει με τον κ. Παπαδόπουλο;

ΑΠ: Μόνο φιλολογικά και όχι επί της ουσίας.

 

ΕΡ: βασιζόμενος στην εμπειρία σας, πόσοι υποψήφιοι δήμαρχοι προβλέπετε ότι θα υπάρξουν για το δήμο Καβάλας;

ΑΠ: Πέραν των υπαρχόντων τριών θεωρώ ότι μία ακόμη υποψηφιότητα μπορεί να προκύψει, προερχόμενη από τον πολιτικό χώρο του ΚΚΕ.

 

ΕΡ: Εκτιμάτε ότι δε θα υπάρξει υποψηφιότητα από το χώρο της ΝΔ;

ΑΠ: Προφανώς οι υπάρχοντες υποψήφιοι θα κινηθούν αναζητώντας ψήφους και από το συγκεκριμένο χώρο. Δεν είμαι αισιόδοξος πάντως ότι η ΝΔ θα έχει δικό της «καθαρόαιμο» υποψήφιο δήμαρχο στην Καβάλα. Δεν έχω διαπιστώσει μέχρι στιγμής κάποια φιλόδοξη πιθανή υποψηφιότητα που να πατά γερά στα πόδια της. Επιθυμίες μπορεί να έχουν εκφραστεί από κάποια άτομα αλλά θεωρώ ότι τα κόμματα θα χάσουν πολύτιμο χρόνο εάν επιχειρήσουν να κατεβάσουν δικούς τους υποψηφίους.

Δεν είναι λογικό για ένα κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ που σήμερα κυβερνά, έστω και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, να μην έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες τουλάχιστον σε μικρούς δήμους όπως εκείνος της Καβάλας. Εγώ θα περίμενα από τη ΝΔ να είχε προχωρήσει ήδη τις διαδικασίες και να είχε επιλέξει τον υποψήφιό της. Δεν αποκλείεται πάντως να ισχύσουν οι φήμες κι έτσι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται επομένως κάτι ανάλογο να ισχύσει και για το δήμο Καβάλας.

 

ΕΡ: Εσείς πότε θα είσαστε έτοιμος να ανακοινώσετε τις προθέσεις σας;

ΑΠ: Εγώ δε θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Δε σκοπεύω να το κρύψω. Αισίως συμπλήρωσα το 65ο έτος της ηλικίας μου. Εξάλλου, έτσι όπως έχει καταντήσει η τοπικής αυτοδιοίκηση, αφενός δε με εκφράζει κι αφετέρου δεν πιστεύω ότι θα μπορέσω να προσφέρω όλα όσα θα επιθυμούσα. Η αλλαγή του σκηνικού και του τρόπου διοικήσεως μ’ έχουν απογοητεύσει.

Ο δήμος Καβάλας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα κι απαιτεί μια στιβαρή διοίκηση, την οποία πουθενά δεν εντοπίζω. Ένας κούκος δεν επαρκεί για να φέρει την άνοιξη. Να θυμίσω ότι τον περασμένο Νοέμβρη είχε εκδηλώσει προσπάθεια εγρήγορσης όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων του τόπου, στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας για την αλλαγή της διοικήσεως του δήμου. Μάλιστα είχα διευκρινίσει ότι δεν ήταν προαπαιτούμενο να είμαι εγώ ο επικεφαλής της προσπάθειας. Ωστόσο ανταπόκριση στο κάλεσμα δε σημειώθηκε.

Ανταπόκριση επίσης δε σημειώθηκε και όταν αποφάσισα φέτος να εορτάσω τη συμπλήρωση 35 ετών ενασχολήσεώς μου με τα κοινά. Επομένως, για ποιο λόγο να θέλω να συνεχίσω, ή να θέλω να παραστήσω το Δον Κιχώτη της τοπικής αυτοδιοίκησης;

 

ΕΡ: Θα συμβουλεύσετε τον κοινωνικό και πολιτικό σας κύκλο υπέρ κάποιου υποψηφίου;

ΑΠ: Δήλωσα ήδη παρόντας, άρα δε σκοπεύω να κλειδωθώ κατ’ οίκον. Δεν αποτραβιέμαι δηλαδή από την πολιτική σκηνή αλλά δε μπορώ να επωμισθώ το βάρος της ηγεσίας ενός συνδυασμού.

 

ΕΡ: Θα στηρίξετε κάποιον από τους υποψηφίους;

ΑΠ: Φανερά. Εάν μάλιστα κρίνω ότι διασφαλίζονται όλα τα εχέγγυα, τότε θα υπάρξει και συμμετοχή μελών της ΑΚΕΠ σε κάποιο συνδυασμό.

 

=

 

Διαβάστε επίσης