Τα εύσημα στη Μάγκυ Κριθαρέλλη

 Τα εύσημα στη Μάγκυ Κριθαρέλλη

Γεννήθηκε στη συνοικία του Αγ. Ιωάννη, σ ένα διώροφο με υπόγειο εκλεκτικιστικό  σπίτι, που κόντρα στην πρακτική της αντιπαροχής εξακολουθεί να φωτίζει με την ώχρα του τη μουντή πλέον γειτονιά.

 

Κανείς δεν φανταζόταν την συναρπαστική  βιογραφία του σπιτιού όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι το ευτυχές έτος  2013, όταν η φίλη μου  διστακτικά στην αρχή, με πάθος αργότερα, ξεκίνησε  να την καταγράφει. Και όπως συμβαίνει όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ,  οι πάντες συμμάχησαν για το αποτέλεσμα, καταθέτοντας τις αναμνήσεις τους.

 

Πλήρεις ημερών θείες, άλλοι συγγενείς,  ευαίσθητοι αρχικοί ιδιοκτήτες του σπιτιού  με προγόνους Σουλιώτες ήρωες με πολύτιμο χειρόγραφο κατατεθειμένο στην Κρατική  Βιβλιοθήκη του Μονάχου, μητέρα  πρότυπο νοικοκυράς, αδελφή θεματοφύλακας του αρχείου της οικογένειας.

 

Αλλά την όλη προσπάθεια πρέπει να την κατεύθυνε το πνεύμα του  εκλιπόντα  πατέρα της, παλιού προέδρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών,  που όπως οι περισσότεροι της σκληροτράχηλης γενιάς του, στάθηκε εν ζωή ορθός στα δύσκολα, σε θανάτους, πολέμους, κατοχές, διώξεις…, αντλώντας τη δύναμη από την οικογένεια του για την οποία  αυτό το σπίτι υπήρξε αληθινή κιβωτός.

 

Αναγνωρίζω ότι δεν μπορεί να είμαι αμερόληπτη με το βιβλίο, γιατί το διάβασα σε διάφορες φάσεις  και το ειδικό του αντικείμενο εξ ορισμού με κερδίζει. Είναι όμως  παρουσιασμένο με τόση τρυφερότητα, πάθος, δεξιοτεχνία και  παράλληλα έχει τόσες εκπλήξεις και πρωτοτυπίες που ελπίζω να  κερδίσει όλους εσάς,

 

Τους αρχιτέκτονες για το θέμα του και για  την καταγραφή της σύνδεσης του σπιτιού  κατά το μεσοπόλεμο με τα νέα δίκτυα της πόλης, τους ιστορικούς για τις πληροφορίες του, τους Αγιαννιώτες για την τιμή στην ιστορική τους συνοικία, τους ιδιοκτήτες ιστορικών κτιρίων για τη μεθοδολογία εκσυχρονισμού του, τους γονείς για να μιμηθούν το παράδειγμα του πατέρα, τα παιδιά για να επικροτήσουν  την έμπρακτη απόδοση ευγνωμοσύνης  της κόρης  στον  πατέρα της, γιατί θα το διαπιστώσετε,  αυτό το βιβλίο αποτελεί το καλλίτερο μνημόσυνο του.

 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΓΚΥ ΚΡΙΘΑΡΕΛΛΗ, συγγραφέα του βιβλίου Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΟΥ, ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΠΟΝ!

                                    Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Διαβάστε επίσης