Dark Mode Light Mode

Τα Τενάγη, το αρδευτικό δίκτυο Νέστου και ο ΤΑΡ

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο πρόεδρος της ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης πιστοποίησε την κλιματική αλλαγή και στην περιοχή μας, αποτέλεσμα της οποίας είναι η αύξηση των βροχοπτώσεων. Η 47η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1992, έχοντας υπόψη τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το «Περιβάλλον και την Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή το 1977, αποφάσισε να ορίσει την 22η Μαρτίου κάθε χρόνου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2016 το σύνθημα είναι “Better water, better jobs” δηλαδή Καλύτερο νερό, Καλύτερη απασχόληση, και δίνει το στίγμα του ΟΗΕ για την ικανή ποιότητα και ποσότητα του νερού που μπορεί να αλλάξει τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των εργαζομένων – ακόμη και να μετατρέψει τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Το νερό αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων αν αναγνωρίσουμε την πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα του καθαρού νερού και αν ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροφόρους ορίζοντες.

Με την ευκαιρία, ο Ζαφείρης Μυστακίδης μας εξήγησε ότι κατά τη φετινή χρονιά οι βροχοπτώσεις ήταν λιγότερες κι έτσι οι επικρατούσες συνθήκες στα Τενάγη Φιλίππων είναι ευτυχώς βελτιωμένες. Οι συνθήκες εμφανίζονται καλύτερες κι εξαιτίας των μικροπαρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν, έστω κι αν η περιοχή απαιτεί την εκτέλεση έργων μεγαλύτερης σοβαρότητας. Επομένως, η μικρότερη ένταση των καιρικών φαινομένων και η κινητοποίηση της περιφέρειας διαμόρφωσαν καλύτερα φετινά δεδομένα για τα Τενάγη.

Το ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ έχει ήδη καταθέσει την άποψή του αλλά και τις επιφυλάξεις του για την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου στη δυτική πεδιάδα του Νέστου. Οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο δε λήφθηκαν υπόψη, σημείωσε ο Ζαφείρης Μυστακίδης και διευκρίνισε ότι όσοι ασκούν διοίκηση και αποφασίσουν, θα κριθούν από τη σημερινή και την επόμενη γενιά. Το ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ υποστηρίζει τα έργα προς όφελος του πρωτογενούς τομέα ωστόσο η εκτέλεσή τους θα πρέπει να ακολουθεί τον ορθό τρόπο και υπό συνθήκες αναπτυγμένης και όχι αναπτυσσόμενης χώρας. Σωστός τρόπος υπάρχει και δε χρειάζεται να κοροϊδευόμαστε, αρκεί ο εξορθολογισμός των λιγοστών κονδυλίων, επεσήμανε ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο ασχολήθηκε ενεργά και με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ διατυπώνοντας εγκαίρως τις ανησυχίες του, με αποτέλεσμα να κινητοποιήσει άμεσα την τοπική κοινωνία. Η όδευση διαφοροποιήθηκε σε κάποιο ποσοστό ωστόσο παραμένει στα όρια του τυρφώνα. Τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα κυβέρνηση, παρατήρησε ο κ. Μυστακίδης, συντάχθηκαν με την άποψη της κατασκευάστριας εταιρείας αναφορικά με την οριστική όδευση του αγωγού. Κατόπιν τούτου και οι δήμοι με τη σειρά τους άρχισαν να συζητούν τα ανταποδοτικά οφέλη. Αυτό δε θα ήταν κακό, εάν προηγούμενα είχαν επιλυθεί όλα τα υπόλοιπα θέματα επικινδυνότητας και προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας.

Το θέμα της όδευσης τελικά «κουκουλώθηκε» γρήγορα, τόνισε ο κ. Μυστακίδης, που εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι ικανοποιητικά και θα αξιοποιηθούν πράγματι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και κυρίως του πρωτογενούς τομέα.

 

Προηγούμενο άρθρο

Ψάχνουν νέες ποικιλίες

Επόμενο άρθρο

Πρώτη επίσκεψη νέου περιφερειακού στην Π.Υ.