Ο αντιπεριφερειάρχης του Γεωργικού Τομέα Σωτήρης Παπαδόπουλος υποδέχθηκε χθες στην αίθουσα συσκέψεων «Ν. Μάρτης» εκπροσώπους επιχειρήσεων που εξάγουν σταφύλια της περιοχής, σε πρώτη συζήτηση για το μέλλον της παραγωγής και της εξαγωγής του σταφυλιού τύπου Σουλτανίνας. Η σουλτανίνα υποχωρεί ως προϊόν παραγόμενο σε όλη την Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο αυτή του Παγγαίου. Αναζητούνται νέες ποικιλίες. Ήδη οι ανταγωνιστές Ευρωπαίοι έχουν προχωρήσει σε αυτές τις επιλογές, ισχυροποιώντας την παρουσία τους στην αγορά.
Ο Σωτ. Παπαδόπουλος δεν έκρυψε ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν μόνο η αρχή. Μία συζήτηση για το σήμερα και το αύριο της ποικιλίας σουλτανίνα, για τα σταφύλια του Παγγαίου γενικότερα, γι΄ αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη και ν΄ αναζητηθούν νέες ποικιλίες, που θα εξασφαλίσουν το μέλλον και των παραγωγών αλλά και των εξαγωγών.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους εξαγωγείς που ήταν χθες στη συνάντηση, είναι ταυτόχρονα εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών και παραγωγοί σταφυλιού από την ίδια περιοχή. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, ενώ ακόμη στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου κ. Γυαλίδης. Στη συζήτηση αναφέρθηκε το τι έκαναν οι σταφυλοπαραγωγοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, που βρήκανε νέες ποικιλίες τις οποίες ανέπτυξαν, έχουνε χαμηλό κόστος παραγωγής κι ανθεκτικότητα. «Τα ίδια βήματα πρέπει να κάνουμε κι εμείς» ειπώθηκε στη συζήτηση από τους παραγωγούς και εξαγωγείς, στόχος που είναι εφικτός, πλην όμως οι ειδικότερες καταστάσεις στην Ελλάδα, η κρίση και η γραφειοκρατία, καθιστούν το στόχο δύσκολο.
Ο Σωτ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε να επαναλάβει τη συζήτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι ζήτησαν τη βοήθεια όχι τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο του κράτους, προκειμένου να κοιτάξουν σε νέες ποικιλίες που θ΄ αντικαταστήσουν ποικιλίες σταφυλιών που φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν τους ευρωπαίους καταναλωτές ή δεν τους ενδιαφέρουν όπως τα προηγούμενα χρόνια, τις προηγούμενες 10ετίες.
—