• 26 Απριλίου 2024,

Τελευταία ευκαιρία για τη ΒΦΛ – Καλείται να τηρήσει ευλαβικά το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

 Τελευταία ευκαιρία για τη ΒΦΛ – Καλείται να τηρήσει ευλαβικά το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Θετική εξέλιξη σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα της ΒΦΛ. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου έδωσε προφορική εντολή στις διοικήσεις των ΕΛΠΕ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΠΑ προκειμένου να δρομολογήσουν την διαδικασία ώστε να επανέλθει σε κανονική ροή το φυσικό αέριο στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης. Αυτό θα υλοποιηθεί το αργότερο την Τετάρτη, αφού αποφασίσουν σχετικά οι διοικήσεις των προαναφερθέντων κρατικών φορέων. Βάσει της νέας συμφωνίας η ΒΦΛ θα πρέπει ως το τέλος Μαρτίου να πληρώσει στην ΔΕΠΑ 20 εκ ευρώ.

Περισσότερο αισιόδοξος ήταν χθες το πρωί ο καβαλιώτης Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αν και αναγνώρισε ότι το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί οριστικά. Ήταν πάντως θετικό το γεγονός ότι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου οι «αντιμαχόμενες πλευρές», όπου εξηγήθηκε η βελτιωμένη πρόταση της ΒΦΛ η οποία κατατέθηκε υπό την απειλή της οριστικής διακοπής παροχής φυσικού αερίου. Εκείνο που εξηγήθηκε ήταν πως για να εξασφαλισθεί η προοπτική αποπληρωμής του χρέους θα πρέπει το εργοστάσιο να συνεχίσει να λειτουργεί, διότι άνευ παραγωγής δε θα προχωρήσουν οι εξαγωγές κι επομένως δε θα εξασφαλισθούν οι εισπράξεις.

Τα όσα ελέχθησαν έγιναν δεκτά με δυσπιστία, αφού στο παρελθόν ανάλογες υποσχέσεις δεν είχαν τηρηθεί στο ακέραιο. Η πρόταση ωστόσο χαρακτηρίσθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλος ως σοβαρή. Χθες η πρόταση επρόκειτο να εξετασθεί από τη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι και η λογική πρόταση επαναρύθμισης των παλαιότερων οφειλών θα γίνει αποδεκτή. Από τον Απρίλιο θα επανέλθει το παλιό καθεστώς ρύθμισης, ενώ τότε θα εξασφαλισθεί μεγαλύτερη ροή πωλήσεων άρα και μεγαλύτερη ροή εσόδων. Όλα αυτά όμως εντάσσονται στη φιλοσοφία της «τελευταίας ευκαιρίας» μιας και δε θα πρέπει έπειτα από ένα δίμηνο να διαπιστωθεί ότι και η νέα ρύθμιση αποπληρωμής δεν τηρήθηκε. Εξάλλου, κάτι παρόμοιο θα «αφοπλίσει» και τους βουλευτές αφήνοντάς τους άνευ επιχειρημάτων υπέρ της ΒΦΛ.

Εταιρεία του εξωτερικού έκλεισε συμφωνία με το εργοστάσιο προκειμένου να προχωρήσει σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων, γεγονός που θα εξασφαλίσει και έσοδα για το εργοστάσιο. Αυτά τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους του χρέους προς τη ΔΕΠΑ. Όπως μας είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος περισσότεροι από ένα ενδιαφερόμενοι αγοραστές του εξωτερικού υπάρχουν για τη ΒΦΛ. Ο χρόνος πιέζει και δεν υπάρχει περιθώριο για σπατάλη ημερών χωρίς την εξασφάλιση της παροχής του φυσικού αερίου προς το εργοστάσιο.

 

ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Χθες το πρωί από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο βουλευτής Γιώργος Καλαντζής ζήτησε λίγη ακόμη υπομονή έως τη λήψη των τελικών αποφάσεων, παρά τη θετική στάση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος. Εάν εφαρμοστούν όσα προτάθηκαν εκ μέρους της ΒΦΛ για το συνολικό χρέος, τότε η λύση που θα δοθεί θα είναι χρόνεια και δε θα διαρκέσει για λίγους μόνο μήνες. Η επιφύλαξη εκ μέρους των μετόχων σαφώς και παραμένει σχετικά με την τήρηση των υπεσχημένων. Επιπλέον, η πρόταση συνεργασίας μεγάλου ομίλου με τη ΒΦΛ που γνωστοποιήθηκε, δίνει μια ακόμη ελπίδα για εξασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Πρόκειται για μεγάλο πελάτη του εργοστασίου που επιθυμεί να προχωρήσει σε μεγάλο όγκο αγορών.

Ο Γιώργος Καλαντζής επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις και οι υπογραφές εκ μέρους της ΒΦΛ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, εγώ δεν πρόκειται να επισκεφθώ εκ νέου το υπουργείο στο πλαίσιο διαβουλεύσεως επί του συγκεκριμένου θέματος». Φαίνεται πως η 28η Φεβρουαρίου είναι μια κρίσιμη ημερομηνία, αφού τότε η ΒΦΛ έχει δεσμευθεί για την καταβολή της δεύτερη δόσεως των οφειλομένων. Εάν το χρονοδιάγραμμα όμως δεν τηρηθεί είναι σίγουρο πως θα πάψει εκ μέρους της ΔΕΠΑ η τροφοδοσία του φυσικού αερίου.

 

 

Διαβάστε επίσης