• 29 Απριλίου 2024,

Τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του πέτυχε το Καβαλιώτικο σκάκι

 Τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του πέτυχε το Καβαλιώτικο σκάκι

Τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του από το 1983 που με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του ΣΦΓΤ Bασίλη Θεοδωρίδη δημιουργήθηκε στην πόλη μας ο πρώτος σκακιστικός σύλλογος, πραγματοποίησε ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας.
Μια νίκη που η σημασία της ξεπερνά οποιαδήποτε επικράτηση αθλητών της σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Μια νίκη που είναι ακόμη μεγαλύτερη και από εκείνες που πέτυχαν στο παρελθόν η Άννα Μαρία Μπότσαρη ή η Κατερίνα Φαχιρίδου. Μια νίκη που ξεπερνά σε σπουδαιότητα και αυτή ακόμη, την πιο πρόσφατη, της Σταυρούλας Τσολακίδου. Μια νίκη μεγαλύτερη και από τα πολλά πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα που κατέκτησε ο Καβαλιώτικος Σύλλογος. Μια επιτυχία που πιστώνεται στον Βασίλη Θεοδωρίδη, στον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας αλλά και γενικότερα στο Ελληνικό Σκάκι.
Πρόκειται για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει το σκάκι στο υποχρεωτικό πρόγραμμα στα δημοτικά σχολεία της χώρας. Μια απόφαση που προέκυψε ύστερα από πρόταση που έκαναν οι Βασίλης Θεοδωρίδης και Βασίλης Λιόγκας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όταν εκείνος κάλεσε και τίμησε στις αρχές του χρόνου στο Μέγαρο Μαξίμου την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου.
Οι υπεύθυνοι του Καβαλιώτικου συλλόγου είπαν τότε στον πρωθυπουργό ότι σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, ακόμη και στην Τουρκία, το σκακί διδάσκεται στα δημόσια σχολεία από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τους άκουσε με προσοχή και παρέπεμψε το θέμα στον υπουργό παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο με σαφή εντολή να το προχωρήσει.
Έτσι πριν λίγες μέρες με σχετική εγκύκλιό του το υπουργείου παιδείας ενημερώνει όλους τους εμπλεκομένους υπηρεσιακούς παράγοντες, προϊσταμένους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχολικούς συμβούλους, διευθυντές σχολείων κ.λ.π ότι από το νέο σχολικό έτος το σκάκι εισάγεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας για τις πρώτες τέσσερις τάξεις του δημοτικού σχολείου και θα διδάσκεται στα παιδιά που θέλουν να το εντάξουν σε ένα από τα προαιρετικά τους μαθήματα από τους ήδη διορισμένους δασκάλους που γνωρίζουν σκάκι.
Επικοινωνήσαμε με τον Βασίλη Θεοδωρίδη που εξέφρασε φυσικά την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη και μας είπε ότι τουλάχιστον όσον αφορά την Καβάλα θα πρέπει ο Σκακιστικός Όμιλος να φροντίσει ώστε να αρχίσουν άμεσα ταχύρρυθμα μαθήματα σε δασκάλους των δημοτικών σχολείων του νομού ώστε από το νέο σχολικό έτος να υπάρξει επαρκής αριθμός εκπαιδευτικών που θα μπορέσουν να διδάξουν σκάκι στα παιδιά των δημοτικών σχολείων.
Το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Ένταξη του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου
Έχοντας υπόψη το Απόσπασμα Πρακτικού 16/17-03-2014 του Ι.Ε.Π., που αφορά προτάσεις για την ένταξη του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου, σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα διδασκαλίας σκακιού πληροί τα ψυχοπαιδαγωγικά και διδακτικά κριτήρια ποιότητας και παιδαγωγικής καταλληλότητας, επομένως μπορεί να ενταχθεί στο Δημοτικό Σχολείο. Η διδασκαλία του σκακιού στο Δημοτικό θα γίνεται από τους ήδη διορισμένους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες και γνωρίζουν σκάκι ή είναι μέλη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας ή τοπικών συλλόγων μέσα στα δύο παρακάτω πλαίσια εφαρμογής:
1) Η ένταξη του σκακιού ως δημιουργική/ παιδαγωγική δραστηριότητα μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, στην Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξη με μία (1) ώρα την εβδομάδα σε τρίμηνους κύκλους με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Σχολικού Συμβούλου της περιοχής ευθύνης του σχολείου και τηρώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις (Σημειώνεται ότι οι ώρες της Ε.Ζ. είναι για την Α’ και Β’ Δημοτικού 4 ώρες την εβδομάδα και για την Γ’ και Δ’ Δημοτικού 3 ώρες αντίστοιχα). Στη συγκεκριμένη περίσταση δίνεται έμφαση στη μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική αξία του σκακιού, στην προώθηση ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, καθώς και στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.
2) Το άλλο πλαίσιο εφαρμογής αφορά τους Ομίλους Αριστείας (Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία) και τα προγράμματα της προαιρετικής ζώνης 14.00 – 17.00 (Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, Ε.Α.Ε.Π.). Η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και αφορά τη δημιουργία ομάδων από ίδιες ή διαφορετικές τάξεις και όχι απαραίτητα με παιδιά του ίδιου τμήματος, όπως ισχύει στην Ευέλικτη Ζώνη.

Και στις δύο περιπτώσεις τονίζεται ότι η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και αφορά τη διερεύνηση και ανάπτυξη των ιδιαίτερων κλίσεων και δεξιοτήτων των παιδιών.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε επίσης