• 24 Απριλίου 2024,

«Τουριστικό σχολείο» από τον Οκτώβρη

 «Τουριστικό σχολείο» από τον Οκτώβρη

Εγχείρημα που εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό και η υιοθεσία του θα επιχειρηθεί σε τοπικό επίπεδο ανέλαβαν δύο συγκεκριμένοι καβαλιώτες, ένας εκ των οποίων είναι ο ανήσυχος επιχειρηματίας Θέμης Φασουλάς. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός διεθνούς τουριστικού σχολείου που θα αναλάβει την ολιγοήμερη εκπαίδευση ατόμων εμπλεκόμενων με τον επαγγελματικό αυτόν κλάδο. Η ιδέα «Ξένιον Άστυ» προετοιμάσθηκε και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, οι υπεύθυνοι του οποίου τη θεώρησαν ως πρωτοποριακή.

Η ιδέα επίσης παρουσιάστηκε στο θεματικό αντιπεριφερειάρχη τουρισμού – πολιτισμού Κώστα Παπακοσμά και στο Δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, που επίσης συμφώνησαν με την εκδήλωση της πρωτοβουλίας. Επόμενο γραφείο στο οποίο θα παρουσιαστεί η ιδέα του «τουριστικού σχολείου» είναι εκείνο του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρου Καράογλου, ενώ ενήμερος είναι και ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, που στο παρελθόν ασχολήθηκε εκτενέστατα με τον τουρισμό και δη το θρησκευτικό.

Το τουριστικό σχολείο «Ξένιον Άστυ» θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο θα απευθύνεται στους δημοσίους υπαλλήλους και στους αιρετούς, οι οποίοι διαχειρίζονται μεν κονδύλια για τον τουρισμό αλλά χωρίς να διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις επί του θέματος. Το δεύτερο επίπεδο θα απευθύνεται στους ξενοδόχους. Η εκπαίδευση των δύο επιπέδων θα συνδυάζεται έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να γνωρίζονται μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν απόψεις. Μια ομάδα 18 εισηγητών πανεπιστημιακού επιπέδου θα αναλάβει την εκπαίδευση των δύο κατηγοριών, ενώ τα βιογραφικά τους περιλαμβάνουν εργασίες στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου LUCY. Ο τίτλος «Ξένιον Άστυ» προτάθηκε από το Σύλλογο για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Φυσικά το «τουριστικό σχολείο» είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία επομένως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταβάλλουν αντίτιμο για την εκπαίδευσή τους. Είναι ενδεικτικό ότι δύο εκ των 18 εισηγητών είναι ξένοι και μάλιστα ο ένας κατάγεται από την Ινδία, ενώ καταβάλει προσπάθεια ανοίγματος της περιοχής μας στην ινδική αγορά. Με την έναρξη της εκπαιδεύσεως θα φτάσουν στην Καβάλα και tour operators προκειμένου να εκτιμήσουν τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής.

 

1Ο ΔΙΕΘΝΕΣ TOURISM SCHOOL ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Η διαμόρφωση του προγράμματος, ενσωματώνει ορισμένα καινοτόμα στοιχεία.

•Για πρώτη φορά, ξεχωριστές ενότητες για ανθρώπους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που διαμορφώνουν και υλοποιούν πολιτικές προβολής και ανάπτυξης των περιοχών τους μέσω δημοσίων κονδυλίων.

•Για πρώτη φορά, παρακολούθηση από κοινού, ορισμένων θεματικών αντικειμένων που αφορούν και τις δύο ομάδες συμμετεχόντων.

•work shop στα οποία θα υπάρχουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δυο ομάδων, αλλά και θέματα που θα αφορούν μόνο τους ανθρώπους της αγοράς.

•Μεταφορά εμπειριών από επιτυχημένους και αναγνωρισμένους επιστήμονες καθώς και στελέχη της διεθνούς τουριστικής αγοράς, οι οποίοι θα κληθούν ως ειδικοί ομιλητές.

•Δυνατότητα παρακολούθησης online σε περίπτωση αδυναμίας φυσικής παρουσίας του ενδιαφερομένου. Το κόστος συμμετοχής παραμένει, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το κόστος συμμετοχής με φυσική παρουσία.

•Δυνατότητα οργάνωσης ταυτόχρονων επιχειρηματικών συναντήσεων, εκμεταλλευόμενοι την συγκέντρωση τόσων στελεχών της τουριστικής αγοράς, την διεθνή διάσταση, καθώς και την συμβολή της αιγίδας του ΕΟΤ και άλλων φορέων.

Στόχος είναι η καθιέρωση αυτού του θεσμού σε ετήσια βάση, ώστε οι σύγχρονες τάσεις, εξελίξεις και προοπτικές να έχουν κοινωνούς τα στελέχη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής, αναδεικνύοντας παράλληλα την περιοχή ως χώρο τουριστικής κατάρτισης και επιχειρηματικών συνεργασιών. Για την οργάνωση αυτής της προσπάθειας έχει συσταθεί μία ομάδα που αποτελείται από:

•Στελέχη της ιδιωτικής/ελεύθερης οικονομίας.

•ακαδημαϊκούς του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τμήματος Τουριστικών επιχειρήσεων και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν την επιστημονική επιμέλεια των μαθημάτων.

•Την απαραίτητη κατεύθυνση στην θεματολογία, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρηματιών της περιοχής μας, έδωσε η συμβολή των εξειδικευμένων ανθρώπων του τουρισμού, όπως: το προεδρείο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, το τμήμα ανάπτυξης του ΣΕΤΕ, μεμονωμένοι ξενοδόχοι της ευρύτερης Μακεδονίτικης τουριστικής αγοράς.

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Χρήστου Ευάγγελος: Καθηγητής Σχολής Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θες/νίκης. (Διοίκηση επιχειρήσεων Φιλοξενίας. – Marketing στους κλάδους τουρισμού και φιλοξενίας – Τουριστική Εκπαίδευση). Συμμετέχει σε foroum της διεθνούς τουριστικής αγοράς.

Σιγάλα Μαριάννα: Καθηγήτρια Παν. Αιγαίου. (Μεταπτυχιακά σε Διοίκηση Τουρ. Επιχειρήσεων, Ειδίκευση στην Εκπαίδευση, Διοίκηση ΤΠΕ στην οργάνωση λειτουργιών Ξενοδοχειακού κλάδου, Διεθνής Βιβλιογραφία.

Αθανάσιος Δερμετζόπουλος: Γ’ βάθμια Εκπαίδευση, το 2004 Πρώτος σε βαθμό πτυχίου πτυχιούχος στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, με βαθμό πτυχίου «Άριστα, 9,1».

Βασιλειάδης Χρήστος: Καθηγητής ΠΑΜΑΚ. Συμπεριφορά Καταναλωτή, Στρατηγικός σχεδιασμός Marketingσε επιχειρήσεις Φιλοξενίας, Τουριστικό Management. Συμμετοχή με δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια τουριστικής αγοράς.

Μαδυτινός Ζήσης: Διδάκτωρ ΠΑΜΑΚ στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έμφαση στην Διοίκηση σε συνθήκες Κρίσης (crisismanagement) καθώς και διοίκηση παροχής υπηρεσιών και marketing. Πριν την ακαδημαϊκή του καριέρα δραστηριοποιήθηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων επί 15ετία.

Τσιμπιρίδου Φωτεινή: Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διδάκτορας της EHESS στο Παρίσι. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από το 1992 έως το 2003. Συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της EHESS και του CNRS στο CollegedeFrance (1995-1996) και με το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου HARVARD (1999-2000). Πραγματοποίησε εθνογραφικές επιτόπιες έρευνες και Ντοκυμαντέρ στον Ελλαδικό-Βαλκανικό χώρο. Τελευταία ασχολείται με ζητήματα κουλτούρας του κράτους και εμπειρίας του πολίτη.

Κατσικέας Κων/νος: Καθηγητής παν.LEEDS – sales management, strategic management, international marketing, strategic alliances and competitive strategy.

Είναι ο νικητής για το 2007 του βραβείου Hans B. Thorelli 5-Year Research, που δίνεται από : the American Marketing Association Foundation.

Eric Layden: Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, υπεύθυνος ανάπτυξης της τουριστικής αγοράς της εταιρείας Global Travel Investments.

Abhijit Dighe: Tour operator, Systems implementation, Systems management, Implementation & compliance with HR procedures.

 

=

 

Διαβάστε επίσης