Το δασαρχείο περιπολεί καθημερινά – Αυστηρές οι κυρώσεις για την παράνομη υλοτομία

 Το δασαρχείο περιπολεί καθημερινά –  Αυστηρές οι κυρώσεις για την παράνομη υλοτομία

Για τη διαρκή τήρηση της νομοθεσίας περί υλοτομίας επαγρυπνεί το δασαρχείο Καβάλας, ειδικά εξαιτίας της περιόδου που διανύουμε. Σήμερα, πολύ συχνότερα από ότι στο παρελθόν αρκετοί επιχειρούν να καταπατήσουν τη νομοθεσία και να συλλέξουν ξύλα για τις ατομικές τους ανάγκες. Όπως όμως υπογράμμισε η δασάρχης Καβάλας Ζωή Γεωργούση, η περίοδος συλλογής καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες διήρκησε από 1η έως 31η Οκτωβρίου και πλέον έχει παρέλθει. Σήμερα επομένως, οι πολίτες νομιμοποιούνται να συλλέξουν ξύλα που έχουν πέσει στο έδαφος από τα ξερά δέντρα, αφού όμως έχουν λάβει τη σχετική άδεια του δασαρχείου.

Όπως μας ενημέρωσε η κ. Γεωργούση, υπήρξαν κάποιες τοπικές κοινότητες που δεν είχαν περιληφθεί για διάφορους λόγους στο πρόγραμμα καυσοξύλευσης, έτσι κατέθεσαν αιτήματα για τη συλλογή ξύλων εκ μέρους ορισμένων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ειδικότερα, από το πρωί της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου και για μία μόνο εβδομάδα, άρχισε μια μικρή περίοδος καυσοξύλευσης στο Κοκκινόχωμα αποκλειστικά για 22 οικογένειες με αυστηρή ονομαστική σειρά. Αυτό είναι το μοναδικό περιθώριο που αναγνωρίζεται προκειμένου να μην προκληθεί ζημιά στο δάσος.

Η δασάρχης Καβάλας μας εξήγησε ότι η επιλογή των 22 ατόμων επετεύχθη μέσω συνεργασίας με το δήμο. Βάσει των εντολών που έχουν δοθεί στην υπηρεσία, ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θεωρούνται κατά προτεραιότητα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι πολύτεκνοι και οι ανήκοντες σε ειδικές κατηγορίες.

Η κρίση των τελευταίων ετών και η στροφή των πολιτών σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως τα καυσόξυλα, ανάγκασε την υπηρεσία να αυξήσει τα μέτρα περιφρούρησης και να οργανώνει καθημερινές περιπολίες για την προστασία του δάσους. Τα παράνομα περιστατικά που εντοπίζονται είναι ευτυχώς διαχειρίσιμα. Ωστόσο, η δασάρχης επέστησε την προσοχή του κόσμου, διότι τα τελευταία νομοθετήματα είναι πολύ πιο αυστηρά και προβλέπουν εκτός από την κατάσχεση των ξύλων και την κατάσχεση του οχήματος, την αφαίρεση διπλώματος και αδείας κυκλοφορίας, καθώς και την επιβολή διοικητικού προστίμου από τη δασική υπηρεσία το οποίο αυτομάτως βεβαιώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ. Οι κυρώσεις δηλαδή είναι αυστηρές και αποτρεπτικές για την πρόκληση οποιαδήποτε ζημιάς στο δάσος.

Περιστατικά καταπάτησης του νόμου έχουν καταγραφεί κι εξετάζονται, ωστόσο έχουν ήδη κατατεθεί οι σχετικές μηνυτήριες αναφορές στην εισαγγελία πρωτοδικών Καβάλας. Τα περιστατικά εντοπίστηκαν κυρίως στις ορεινές περιοχές και αφορούν στη συλλογή ξύλων από πουρνάρια και δρυ, στα οποία δείχνουν προτίμηση οι παρανομούντες.

 

Διαβάστε επίσης