• 21 Μαΐου 2024,

Το ΕΚΑΒ στην πλατεία

 Το ΕΚΑΒ στην πλατεία

Μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΕΚΑΒ Καβάλας ήταν χθες το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη. Πηρε μέρος σε μία εκδήλωση με δική του πρωτοβουλία, έχοντας τη συμπαράσταση του Δήμου Καβάλας.

Έκανε μάθημα στους πολίτες, για το πώς αντιμετωπίζονται περιστατικά που μπορούν να τύχουν στον καθένα μας κι έχουν σχέση με την καρδιά, ειδικότερα περιστατικά καρδιακής ανακοπής.

Για τα μαθήματα και τις οδηγίες που δόθηκαν χθες στους πολίτες, μίλησε στην εφημερίδα μας, ο διασώστης του ΕΚΑΒ Καβάλας, Γιώργος Αδαμόπουλος, που είπε τα εξής:

 

«Σήμερα είναι 1η Πανευρωπαϊκή μέρα επανεκίνησης καρδιάς και στα πλαίσια αυτής της ημέρας ήρθαμε κι εμείς εδώ στην πλατεία Καπνεργάτη με τη στήριξη του Δήμου Καβάλας, να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής κάποιου, τα απλά βήματα που πρέπει να κάνουν. Στην Ευρώπη 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, 350.000 εκτός νοσοκομείου και 100.000 από αυτούς θα είχανε σωθεί, εάν οι πολίτες γνώριζαν τις έπρεπε να κάνουν. Ένα συγκριτικό στοιχείο θα σας πω, ότι από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σκοτώνονται πανευρωπαϊκά 28.000 άνθρωποι και όπως γνωρίζεται γίνονται μεγάλες καμπάνιες και πολλά άλλα χρήσιμα πράγματα για την οδική ασφάλεια. Θα ήτανε κρίμα να μη σωθεί και κάποιος άνθρωπος από την καρδιακή ανακοπή, γιατί δε γνωρίζουμε κάτι. Γι΄ αυτό κι εμείς έχουμε φέρει με την εκπαιδευτική μας ομάδα του ΕΚΑΒ εδώ, σαν επίσημος φορέας της νοσοκομειακής φροντίδας, για να τους ενημερώσουμε, ποια είναι τα απλά βήματα της βασικής υποστήριξης ζωής».

ΕΡ: Είναι δύσκολο να γίνει αυτό το πράγμα ή εύκολο;

ΑΠ: «Είναι πάρα πολύ εύκολο. Αλλά θέλει απλώς λίγο χρόνο να διαθέσει από το χρόνο του και να δει ποια είναι αυτά τα απλά βήματα που ακολουθούνται. Δεν είναι τίποτα. Είναι ένας πολύ απλός αλγόριθμος, που νομίζω πως είναι εύκολα κατανοητός και να βγούμε από εκείνον το μύθο της άγνοιας και του πανικού».

 

 

Διαβάστε επίσης