Το Ομάν προοδεύει και δεν το κρύβει

 Το Ομάν προοδεύει και δεν το κρύβει

Το απόγευμα του Σαββάτου εγκαινιάστηκε στο Ιμαρέτ έκθεση που προβάλλει το Ομάν και το γεγονός ότι η μακρινή από την Ελλάδα αυτή χώρα, πρωτοπορεί σε θέματα θρησκευτικής ανεκτικότητας. Στο σουλτανάτο του Ομάν υπάρχει νόμος που κατοχυρώνει την ελευθερία, την άσκηση της θρησκευτικότητας.

Το Σουλτανάτο του Ομάν εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση της έκθεσης από τον Δρ. Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Μαμάρι εκπρόσωπο του Υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας. Η έκθεση αυτή πρώτη φορά βγήκε εκτός Ομάν, πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα με ευθύνη του Ινστιτούτου του Μοχάμεν Άλι και θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Το Ομάν βρίσκεται σε μια διαδικασία προόδου με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτοβουλίες που στηρίζονται στο σουλτάνο της χώρας Καμπούς ο οποίος είναι στην εξουσία 40 περίπου χρόνια. Επί των ημερών του δημιουργήθηκε θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη και το Ομάν έγινε ένα μοντέρνο ανοιχτό κράτος.

Όπως διαβάζουμε στην έκθεση ένας μεγάλος αριθμός πιστών διαφορετικών θρησκειών υπάρχει σήμερα στο Ομάν. Η πολιτεία λοιπόν εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία τόσο στους ομοεθνείς όσο και στους διαμένοντες στη χώρα. Αρμόδιο για τις ποικίλες θρησκευτικές κοινότητες είναι το υπουργείο κληροδοτημάτων και θρησκευτικών υποθέσεων, το οποίο φροντίζει ακολούθως για την παραχώρηση χώρων με σκοπό τη διευκόλυνση της άσκησης των λατρευτικών συνάξεων. Χριστιανικές εκκλησίες διαφόρων δογμάτων βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και ναοί ινδουιστών.

Η έκθεση προβάλει το πώς το Ομάν προοδεύει καινοτομεί και πρωτοπορεί παρά το ότι στις αρχές της δεκαετίας στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν κινητοποιήσεις η γνωστή διαδικασίας αμφισβήτησης σε πολλές χώρες των έως εκείνη την ώρα δεδομένων.

Κι όμως το Ομάν ξεπέρασε αυτή την κρίση λόγω της προοδευτικής στάσης που κράτησε και κρατά ο σουλτάνος Καμπούς, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε το 1940. Στο συμβούλιο του Ομάν τον Οκτώβριο του 2011 ο Σουλτάνος είπε χαρακτηριστικά: «Η σκέψη όσο περισσότερο ποικίλλει και  είναι ανοιχτή απαλλαγμένη από φανατισμό, τόσο περισσότερο καλλιεργείται προς το ορθό, αποτελεί τη στέρεη βάση για οικοδόμηση των γενεών, την πρόοδο των εθνών και την εξέλιξη των κοινωνιών. Η μη ευελιξία, ο εξτρεμισμός και η απουσία μετριοπάθειας έρχονται σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω. Οι κοινωνίες που υιοθετούν τέτοιου είδους ιδέες το μόνο που επιτυγχάνουν τελικά είναι να γίνουν φορείς όρων της πιθανής αυτοκαταστροφής τους».

Πριν την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης μίλησε στην εφημερίδα μας ο Δρ. Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Μαμάρι και είπε τα εξής:

«Είναι μεγάλη μας τιμή να είμαστε στην Καβάλα και να ανακοινώσουμε το μήνυμα της ανεξιθρησκείας και της θρησκευτικής ανοχής. Εκτός από το ότι η έκθεση δείχνει την καθημερινή ζωή αυτό που δείχνει είναι ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία της ειρήνης, της ανεκτικότητας, και του μοιράσματος γιατί στο Ομάν ζούνε όλες οι θρησκείες μαζί».

 

Διαβάστε επίσης