Το πολύ-πολύ να γλιτώσουν τους τόκους – Οι 1.073 που πρέπει να επιστρέψουν το οικογενειακό επίδομα

 Το πολύ-πολύ να γλιτώσουν τους τόκους – Οι 1.073 που πρέπει να επιστρέψουν το οικογενειακό επίδομα

Τον περασμένο Απρίλιο οκτώ βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή, σχετικά με την έντοκη αναδρομική επιστροφή των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγούσε σε 1.073 ασφαλισμένους του το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Καβάλας κι ωστόσο ζητά δικαστικά την επιστροφή τους, καθώς η χορήγησή του κρίθηκε αντικανονική. Συγκεκριμένα, από το 2003  έως το 2006 το υποκατάστημα δέχθηκε 1.073 αιτήσεις χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων και παρά την απορριπτική απόφαση του διευθυντή, οι ενδιαφερόμενοι δικαιώθηκαν κατόπιν προσφυγής τους στην τοπική διοικητή επιτροπή. Στη συνέχεια όμως ο διευθυντής άσκησε προσφυγή αξιώνοντας την επιστροφή των ποσών.

Μεταξύ των οκτώ βουλευτών που κατέθεσαν την ερώτηση συμπεριλαμβανόταν ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο Ηλίας Ιωαννίδης και η Αλεξάνδρα Τσανάκα. Στις 2 Μαΐου, ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας – κοινωνικής ασφάλισης & κοινωνικής αλληλεγγύης Δημήτρης Στρατούλης απάντησε στο βουλευτικό ερώτημα, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι τοπικό, αφού αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης χιλιάδων συνταξιούχων του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα κατά τη δεκαετία του 2000. Επειδή λοιπόν το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σοβαρό, το υπουργείο θα εξετάσει την τροποποίηση των διατάξεων και την πρακτική του ΙΚΑ για επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων παροχών, όσον αφορά στο χρόνο παραγραφής και στους τόκους, με γνώμονα αφενός την προστασία των καλόπιστων ασφαλισμένων κι αφετέρου τα συμφέροντα του ασφαλιστικού ταμείου.

Την κάλυψη που μέσω της απαντήσεως παρείχε ο υπουργός στο ασφαλιστικό ταμείο κλήθηκε να σχολιάσει ο δικηγόρος Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος δήλωσε: «Η υπουργική απάντηση μπορεί να μεταφραστεί και με τη γνωστή παροιμία “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”. Εάν τροποποιηθεί η νομοθεσία περί επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων παροχών τότε όσοι ασφαλισμένοι έχουν επιβαρυνθεί και για την οποιαδήποτε αιτία, θα μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των ποσών. Άρα, επ’ ουδενί δεν είναι εφικτή η τροποποίηση, διότι υπάρχουν ασφαλισμένοι που είτε ρύθμισαν είτε κι εξόφλησαν πλήρως ανάλογες οφειλές.

Αναφορικά με τους τόκους των καλόπιστων ασφαλισμένων, καμία υπαιτιότητα δεν υπάρχει στη χορήγηση των επιδομάτων. Επομένως, μέσω νομοθετικής ρύθμισης μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή των ποσών άνευ όμως τόκου. Αναφορικά με το χρόνο παραγραφής, αυτός δεν επηρεάζει άμεση τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι καταστατικές διατάξεις του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων παροχών όταν υπάρχει άλλο εισόδημα του ασφαλισμένου όπως η σύνταξη, προβλέπουν ότι εάν το ποσό είναι αδύνατο να εξοφληθεί άπαξ τότε μπορεί να παρακρατηθεί με τμήμα της συντάξεως. Εάν ο υπουργός το επιθυμεί, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας, μπορεί να εισάγει μια εξαιρετική ρύθμιση προκειμένου το ποσό να παρακρατηθεί όπως ακριβώς καταβαλλόταν».

 

=

Διαβάστε επίσης