Το φεστιβάλ της Καρβάλης ενώνεται με των Φιλίππων;

 Το φεστιβάλ της Καρβάλης ενώνεται με των Φιλίππων;

Σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου στη Νέα Καρβάλη, αύριο Σάββατο 4 Ιουλίου επίσης στη Νέα Καρβάλη, πραγματοποιείται για 35η χρονιά το φεστιβάλ Ακοντίσματος Χοροί του κόσμου, γνωστό  και ως φεστιβάλ Ήλιος και Πέτρα. Έχει την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και της Δημωφέλειας. Το πρόγραμμα όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου δεν περιλαμβάνει μόνο χορευτικές παραστάσεις, αλλά κι άλλες δραστηριότητες.

Οι χοροί του κόσμου επρόκειτο να εμφανιστούν την Κυριακή το βράδυ στην παραλία της Καβάλας. Η εκδήλωση αυτή λόγω του δημοψηφίσματος ακυρώθηκε.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο δημιουργός Καπλάνης Ιωσηφίδης, πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας, η πρόεδρος της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Ν. Καρβάλης, Νίκος Γκίκας.

Και ο κ. Λυχούνας τόνισε την ανάγκη τα πολιτιστικά γεγονότα στη Νέα Καρβάλη ν΄ αποκτήσουν μια μόνιμη κατάσταση πιο καλά οργανωμένη.

Όπως είπε η εκδήλωση της Κυριακής δε μπορούσε να γίνει τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα. Έτσι είπε ο κ. Λυχούνας δημιουργείται μία ευκαιρία να είμαστε όλοι Παρασκευή και Σάββατο στη Νέα Καρβάλη.

Ο κ. Ιωσηφίδης δεν έκρυψε ότι ελπίζει σε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του φεστιβάλ του χρόνου. Άφησε δε εννοηθεί ότι γίνεται συζήτηση από του χρόνου το φεστιβάλ να διοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας, ενωμένο όπως είπε με το φεστιβάλ των Φιλίππων.

Ειδικότερα ο Καπλάνης Ιωσηφίδης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω κατ΄ αρχήν τη τοπική κοινότητα της Νέας Καρβάλης, τη Διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου Καβάλας, τη Δημωφέλεια, την κα Ιωσηφίδου και τον κ. Λυχούνα και την ίδια τη δήμαρχο, που είδαν το θέμα του φεστιβάλ του Ήλιος και Πέτρα ή των διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων σε κάθε περίπτωση, με μάτι το οποίο όχι μόνο συντηρεί και διατηρεί τις παλιές δομές, αλλά από του χρόνου μάλλον θα έχουμε πολύ ωραιότερα και σπουδαιότερα πράγματα. Γι΄ αυτό και φέτος – ευτυχώς – κάπως συντηρητικά με τις γύρω χώρες θελήσαμε να δώσουμε το στίγμα του φεστιβάλ, να λαμπρύνουμε τα 35 του χρόνια και σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι για τον ιδρυτή του φεστιβάλ αυτών των ομίλων, από το 1981, να περιβάλλεται από τη δημοτική αρχή της πόλης κι από  την κοινότητα της χωριού του. Πάρα πολύ σημαντικό πιστέψτε με, ακόμα κι αν τα γεγονότα γύρω μας τρέχουν και οι καταστάσεις είναι διαφορετικές. Το πιο σημαντικό που έχω να σας πω είναι ότι το φετινό μας μήνυμα είναι ότι το φεστιβάλ πια, τα 36 χρόνια από του χρόνου θα πρέπει να έρθει στα χέρια του Δήμου Καβάλας, όπως επίσης και να ενωθεί με το οποιοδήποτε τρόπο με το φεστιβάλ των Φιλίππων και της Θάσου».

 

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

-Παρασκευή 3 Ιουλίου, πλατεία Ακοντίσματος

21.15 Καλωσόρισμα των προσκεκλημένων εκ μέρους της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης

21.30 Χαιρετισμοί επισήμων

21.50 Παρουσίαση του τετραδίου τοπικής ιστορίας «Σημάδια ζωής στο Ακόντισμα» και μουσικές διαδρομές από τα μουσικά και χορευτικά σχήματα των προσκεκλημένων χωρών, Αρμενία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τουρκία, Ελλάδα.

22.15 Βράβευση των μαθητών του δημοτικού σχολείου Ν. Καρβάλης που διακρίθηκαν ζωγραφίζοντας το Ακόντισμα.

22.30 Άνοιγμα εκθέσεων έργων ζωγραφικής και κοσμήματος του συλλόγου Γυναικών Ζωγράφων της Καβάλας με θέμα το Ακόντισμα.

22.45 Άνοιγμα έκθεσης φωτογραφιών των φωτογράφων Γιάννη Παπαδόπουλου, Δημήτρης Βλάχου και Στρατή Δημητριάδη με θέμα το Ακόντισμα (αρχαίο – νέο) και φωτογραφιών από την περίοδο των ανασκαφών.

23.00 Δεξίωση – πάρτη με τη συμμετοχή όλων των μουσικών και χορευτικών σχημάτων.

 

Σάββατο 4 Ιουλίου, Θέατρο Ακοντίσματος

21.00 Μουσικοχορευτική παρουσία του θεσμού «Χοροί του Κόσμου», ημέρες «Ήλιος και Πέτρα».

Συμμετέχουν οι χώρες: Αρμενία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τουρκία και Ελλάδα.

Οι εκθέσεις έργων ζωγραφικής και φωτογραφιών θα συνεχισθούν το Σάββατο 4 Ιουλίου (7 -12 μ.μ.) στη διάρκεια των εκδηλώσεων «Χοροί του Κόσμου» ημέρες «Ήλιος και Πέτρα» και την Κυριακή 5 Ιουλίου 10 -12 π.μ.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει ανάβαση και περιήγηση στο Αρχαίο Ακόντισμα.

 

Διαβάστε επίσης