Τσίπρας: Η Καβάλα πόλη της καρδιάς μου και των παιδικών χρόνων

 Τσίπρας: Η Καβάλα πόλη της καρδιάς μου και των παιδικών χρόνων

Από το Μάιο του 2007, την εποχή που πρώτη φορά έγινε γνωστός ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, επισκέπτεται την πόλη της Καβάλας, όχι μόνο σε προεκλογική περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας. Η επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή ήταν η σημαντικότερη για πολλούς λόγους. Μίλησε σε μια μεγάλη εκδήλωση όπου το ακροατήριό του προέρχονταν από πολίτες και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο από την Καβάλα, αλλά κι άλλες όμορες περιοχές και πόλεις. Ήταν μία επίσκεψη όπου τα αστυνομικά μέτρα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας πολλές φορές να φαίνεται και να είναι περικυκλωμένος από αστυνομικούς. Τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Σ΄ αυτά ενεπλάκησαν αστυνομικοί κι από τη Δράμα κι από την Ξάνθη.

Ο Αλ. Τσίπρας ήρθε στην Καβάλα λίγη ώρα πριν την ομιλία του. Ξεκουράστηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και στη συνέχεια παρά τη μικρή απόσταση έφθασε με αυτοκίνητο από το ξενοδοχείο στην κεντρική πλατεία.

Χαιρέτισε όσους ήταν μπροστά – μπροστά, στη συγκέντρωση. Ξεχωρίσαμε τον αγκαλιασμό και τον χαιρετισμό με τον Σάββα Εμινίδη.

Σημειώνουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας περιελάμβαναν ακόμα και προσαγωγές ατόμων που θα μπορούσαν κατά την αστυνομία να δημιουργήσουν επεισόδιο.

Προσήχθησαν και κρατήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Καβάλας τουλάχιστον πέντε άτομα, προερχόμενα από συγκεκριμένη οργάνωση της πόλης. Μέτρα πρόληψης πιθανών επεισοδίων.

Επειδή η ομιλία άργησε ν΄ αρχίσει, γινόταν ανακοινώσεις με τις οποίες ζητήθηκε συγγνώμη το κοινό για την καθυστέρηση αυτή. Ο Αλ. Τσίπρας ήρθε στην Καβάλα εντελώς μόνος. Δεν συνοδεύονταν από στελέχη του κόμματος, ούτε καν από συνεργάτες του. Το κοινό τον αποθέωνε, ενώ αστυνομικοί βρίσκονταν ακόμα και στην ταράτσα του Επιμελητηρίου για να βλέπουν από ψηλά.

Ένα πανό που χαρακτήριζε όλους τους πολιτικούς ψεύτες, κρεμάστηκε σε μπαλκόνι σπιτιού κοντά στην πλατεία, επί της οδού Δοϊράνης, Ο ιδιώτης που κρέμασε το πανό ειδοποιήθηκε από την αστυνομία και το απέσυρε μόνος του.

Πριν τον κ. Τσίπρα προλόγησε ο Σωτ. Σωτηριάδης, γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

«Σε καλωσορίζουμε στη δεύτερή σου πατρίδα. Όχι μόνο η Άρτα και η Ήπειρος, αλλά και η Καβάλα θα έχει ξανά πρωθυπουργό εσένα, στις 20 Σεπτεμβρίου», είπε ο Σ. Σωτηριάδης. Συμπλήρωσε δε ότι στην πλατεία Ελευθερίας, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Τσίπρας, είχε πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του 2008 και σ΄ αυτό είχε παραστεί τότε κι ο ίδιος. «Τότε – είπε ο Σ. Σωτηριάδης – γράψαμε ιστορία καθώς βροντοφωνάξαμε «όχι στο λιθάνθρακα».

Ο Αλ. Τσίπρας είχε αναφορές στην Καβάλα. Πρώτα – πρώτα –όπως είπε – η Καβάλα είναι η πόλη της καρδιάς του. Ειδικότερα κι εκτός του κειμένου που είχε μπροστά του για την Καβάλα είπε τα εξής: «Για την πόλη των παιδικών μου χρόνων, για την πόλη της καρδιάς μου, γιατί δεν είναι μόνο επειδή η μισή μου καταγωγή είναι από εδώ, είναι επειδή είναι η πόλη της καρδιάς μου, των παιδικών μου αναμνήσεων, αλλά και μία από τις – αντικειμενικά μιλώντας – ίσως μία από τις ομορφότερες, αν όχι ομορφότερη πόλη της χώρας.

Να πω δυο λόγια για τη Βόρεια Ελλάδα που εγκαταλείφθηκε στο τέλμα της ανεργίας και της εγκατάλειψης που αφέθηκε και μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο, χέρι – χέρι με τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, για μια πολύπλευρη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Στη συνέχεια μίλησε για έργα της περιοχής, Είπε τα εξής: «Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από τις προτεραιότητες μας για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Στήριξη του αγροτικού τομέα με τα απαραίτητα έργα υποδομής και μέτρα οικονομικής στήριξης κυρίως της κτηνοτροφίας η οποία έχει υποστεί καταστροφή εξαιτίας των ζωονόσων ώστε ο νομός Καβάλας αλλά και ολόκληρη η περιφέρεια να συμβάλει στην αγροτοδιατροφική επάρκεια της χώρας. Αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής   στον Ερατεινό και τον Ακροπόταμο. Ήδη εξάλλου τα σχέδια για τον Ακροπόταμο έχουν προχωρήσει σε συνεργασία της ΔΕΗ με το κέντρο ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας. Σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στην ήπια ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον, τον αγροτουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό ώστε να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Διασφάλιση της λειτουργίας των 2 μεγάλων βιομηχανιών του νομού, της  Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και της Βιομηχανίας Πετρελαίου με ταυτόχρονη εξασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας. Ενεργητική στήριξη των διαδικασιών για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Θάσου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.Προστασία και ανάδειξη του εθνικού πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας “Φίλιππος Β”  και  σύνδεση της Εγνατίας οδού με κάθετους άξονες με την Βουλγαρία».

 

Διαβάστε επίσης