Τόσοι φωτογράφοι, ούτε στα όσκαρ!

 Τόσοι φωτογράφοι, ούτε στα όσκαρ!

Άρχισαν χθες, ολοκληρώνονται σήμερα στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ τελετές ορκωμοσίας των πτυχιούχων των τμημάτων των σχολών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Χθες ορκίστηκαν απόφοιτοι του τμήματος μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίων και φυσικού αερίου, του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και του τμήματος μηχανικών πληροφορικής.

Σήμερα σειρά έχουν οι πτυχιούχοι των τμημάτων της σχολής διοίκησης και οικονομίας. Οι ορκωμοσίες σήμερα αρχίζουν στις 10.00 το πρωί, συνεχίζονται στις 12.00 το μεσημέρι και τελειώνουν στις 2.00 το μεσημέρι.

Το κλίμα που επικράτησε στο ΤΕΙ Καβάλας, χθες ήταν το γνωστό εορταστικό κλίμα, που κάθε φορά διαπιστώνεται σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Το παράδοξο της υπόθεσης αφορά τους φωτογράφους που πια ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Νόμιζε κανείς ότι δεν ήταν τελετή ορκωμοσίας αποφοίτων του ΤΕΙ, αλλά τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. 25 και πλέον φωτογράφοι προερχόμενοι απ΄ όλη την Ελλάδα στριμώχνονταν ο ένας δίπλα στον άλλον για να φωτογραφήσουν τους απόφοιτους την ώρα που έπαιρναν το πτυχίο τους.

Παλαιότερα αυτές οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν με την παρουσία 4, 5, 6 το πολύ φωτογράφων, όλοι προερχόμενοι από την τοπική αγορά. Λόγω της οικονομικής κρίσης επαγγελματίες φωτογράφοι απ΄ όλη την Ελλάδα ασχολούνται με αυτές τις εκδηλώσεις ταξιδεύοντας όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις.

Γνωρίζοντας καλά τα μυστικά του επαγγέλματος, θα λέγαμε ότι κυνηγούν τους απόφοιτους και μετά την παραλαβή του πτυχίου τους, καθώς επιθυμούν να τους φωτογραφήσουν με τα συγγενικά πρόσωπα που τους περιμένουν.

Η πώληση των φωτογραφιών γίνεται ηλεκτρονικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Οι καβαλιώτες φωτογράφοι υπάρχουν στις εκδηλώσεις του ΤΕΙ αλλά απορούν με το εμπορικό ενδιαφέρον που υπάρχει και το ότι σ΄αυτές τις τελετές ορκωμοσίας βλέπουν να έρχονται συνάδελφοί τους ακόμη κι από τη Νότια Ελλάδα.

Όλα τα υπόλοιπα ήταν αυτά που γίνονται πάντα. Οι απόφοιτοι φόρεσαν τηβέννους, πέταξαν στον αέρα τα καπέλα τους, πήραν λουλούδια από τους συγγενείς τους, αγκαλιάστηκαν, με αισιοδοξία προσέγγισαν την τελετή της απόφοίτησής τους.

Οι δρόμοι μές στο ΤΕΙ ακόμη και στη συνοικία του Αγίου Λουκά, ήταν γεμάτοι από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Από τις πινακίδες καταλάβαινε κανείς ότι όσοι προσήλθαν για την τελετή ορκωμοσίας χθες ήταν κι από τη Μακεδονία και από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Ήταν μία γιορτή αυτό που έγινε, πλην όμως οι απόφοιτοι σύντομα θα προσγειωθούν στη δύσκολη πραγματικότητα.

Πολλές γυναίκες προερχόμενες από το κομμωτήριο λόγω της σημαντικής τελετής ορκωμοσίας είχαν πρόβλημα χθες από τη βροχή που κινδύνευε να τους χαλάσει τα μαλλιά.

Τα υπόλοιπα που έχουν σχέση με περαιτέρω πορεία των αποφοίτων μας τα είπε ο κοσμήτορας της σχολής τεχνολογικών εφαρμογών καθηγητής  Αχιλλέας Χριστοφορίδης. Είπε τα εξής: «Πρόκειται για την ορκωμοσία του τμήματος μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και μηχανολόγων μηχανικών. Πρώτα για την κατεύθυνση των μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και έπεται η ορκωμοσία των μηχανολόγων μηχανικών».

ΕΡ: Τι θέλετε να τους πείτε τώρα σε περίοδο κρίσης από τη μια και του καινούριου ξεκινήματος από την άλλη;

ΑΠ: «Οι κρίσεις έρχονται και παρέρχονται κι αντιμετωπίζονται, αρκεί να τις αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι οι δικοί μας απόφοιτοι θα βοηθήσουν ώστε η κρίση να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη για την πατρίδα μας».

ΕΡ: Οι απόφοιτοι είναι φανερό ότι χαίρονται. Κι οι καθηγητές χαίρονται;

ΑΠ: «Βεβαίως χαιρόμαστε. Είναι η κορυφαία στιγμή για το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

 

 

 

Διαβάστε επίσης