• 18 Μαΐου 2024,

Χωρίς ηλικιωμένους η γιορτή των ΚΑΠΗ

 Χωρίς ηλικιωμένους η γιορτή των ΚΑΠΗ

Το απόγευμα της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας, εκδήλωση των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας.

Η προσέλευση κατά περίεργο τρόπο ήταν περιορισμένη. Οι ηλικιωμένοι διαμαρτύρονταν ότι δεν έγινε προβολή της εκδήλωσης, ότι έπρεπε να γίνει σε ανοιχτό χώρο, ενώ ο Σωτήρης Ιατρού, δημοτικός σύμβουλος, που την παρακολούθησε, πρόσθετε σε όλα αυτά, ότι η εκδήλωση δεν αναφέρθηκε καν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ακόμη κι αν όλα αυτά ισχύουν, η αλήθεια είναι ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν τα μέλη των ΚΑΠΗ, που ενώ σε άλλες εκδηλώσεις και δη εκδρομές συμμετέχουν μαζικά, στη συγκεκριμένη έλαμψαν με την απουσία τους.

Τέσσερεις άνδρες που είναι μέλη των ΚΑΠΗ Καβάλας, διηγήθηκαν ιστορίες από το παρελθόν. Ο Θεμιστοκλής Καλαφάτης, γεννημένος στην Καβάλα το 1932, θυμήθηκε τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς. Πως η οικογένειά του ήρθε στην Καβάλα. Εκείνα τα χρόνια υπήρχαν αλάνες και παίζαμε πολύ, είπε, για να συγκρίνει το χθες με το σήμερα.

Ο Ευθύμης Θεοφυλάκτου μίλησε για την ιστορία της Καρβάλης. Στεκόμαστε στα πόδια μας γιατί είμαστε οικονόμοι. Όχι τσιγκούνηδες, είπε χαρακτηριστικά. Μίλησαν επίσης ο Ιπποκράτης Φυνδάνης και ο Άγγελος Θεοδοσίου. Ανάμεσα στις διηγήσεις των ηλικιωμένων ανδρών η χορωδία και η ορχήστρα των ΚΑΠΗ υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Κοψαχείλη, πρόσθετε όμορφες μελωδίες στην αίθουσα. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Μανόλη Ιωαννίδη, μέλος της χορωδίας και της ορχήστρας των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας, που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα.

«Όταν ο άνθρωπος βρεθεί σε ανάγκη, γίνεται θερίο», είπε ο Θεμιστοκλής Καλαφάτης, προσπαθώντας κι αυτός να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί σε αυτούς η οικονομική κρίση.

Εισαγωγική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Ανέστης Δημητριάδης. Εκτός από το Σωτήρη Ιατρού την παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέκα Τεκέογλου, Χρύσα Πυραλαιμίδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης