• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Πριν το Πάσχα ακούστηκε πρώτη φορά το σενάριο. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας με την στήριξη (φανερή ή όχι, δεν έχει σημασία) της ΝΔ. Το είπαν και στον ίδιο τον βουλευτή. Φέρεται να χαμογέλασε. Δεν απέρριψε, ούτε φυσικά συμφώνησε. Λέγεται όμως ότι η πρώτη του αντίδραση ήταν τέτοια που έμοιαζε να δίνει πράσινο φως. Ένα πρώτο πράσινο φως ώστε ο ίδιος να σκεφθεί, οι προτείνοντες να προετοιμαστούν και να επανέλθουν δριμύτεροι.

Σήμερα, δύο περίπου μήνες μετά την πρώτη συζήτηση, το σενάριο ζει και βασιλεύει. Προοδεύει σε σημείο αξιοπρόσεκτο. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης συνεχίζει να το σκέπτεται. Οι Νεοδημοκράτες όμως που υποστηρίζουν αυτή τη πρόταση πλέον είναι πολλοί. Μιλούν «ανοιχτά» για αυτό το ενδεχόμενο, σα να πιέζουν τον κ. Κλειτσιώτη να πει εγκαίρως το ναι. Σκέφτονται τα θετικά της πρότασης που είναι τα εξής: Ο βουλευτής μπορεί να ενώσει τον χώρο. Μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο της παράταξης φτιάχνοντας ένα αξιόλογο ψηφοδέλτιο. Μπορεί να στηριχθεί στο δυναμικό της παράταξης «Ώρα για έργο», από την οποία άλλωστε προέρχεται. Είναι γνωστός στο δήμο Καβάλας, γνώστης και των προβλημάτων και των θεμάτων.

Για να είναι ο Κλειτσιώτης υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας με την ΝΔ μάλλον θα πρέπει νωρίτερα να παραιτηθεί της βουλευτικής του ιδιότητας. Αυτό θεωρείται σωστό από τη μια, έγινε και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις (το 2010) από την άλλη. Σε αυτή την περίπτωση κι αν όλα εξελιχθούν φυσιολογικά (δηλαδή οι τοπικές εκλογές προηγηθούν των βουλευτικών) στο κοινοβούλιο θα τον αντικαταστήσει η Ειρήνη Κουρτίδου.

Στη ΝΟΔΕ Καβάλας, αλλά και στην ΝΔ Καβάλας με την ευρύτερη έννοια, έχει αυθόρμητα συγκροτηθεί μια ισχυρή πρωτοβουλία και ομάδα στελεχών υπέρ της υποψηφιότητας Κλειτσιώτη. Αυτοί οι άνθρωποι πρώτα πρώτα τον πιέζουν να απαντήσει θετικά στην ιδέα. Ταυτόχρονα δημιουργούν το σχετικό κλίμα υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής. Οι άλλοι 3 βουλευτές του κόμματος που έμαθαν τα νέα φέρονται να αντέδρασαν θετικά. Πάλι όμως είναι προσεκτικοί, δεν θέλουν να βιαστούν. Θα περιμένουν πρώτα να μιλήσει ο άμεσα ενδιαφερόμενος.

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης πριν το 2010 εκλεγεί με άνεση και καλή σειρά δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, ήταν πρόεδρος του τοπικού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Το ενδιαφέρον του για το κοινοβούλιο άρχισε από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Σαν μια συζήτηση καφενείου μεταξύ φίλων. Επειδή όμως είχε την δυναμική, έκανε την έκπληξη. Αφού το 2010 βγήκε δημοτικός σύμβουλος, δύο χρόνια μετά βγήκε βουλευτής. Τώρα πάει για το ρεκόρ. Διότι θα είναι ρεκόρ αν το 2014 ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής εκλεγεί Δήμαρχος Καβάλας.

 

Λάθη στις δωρεάν μαθητικές μετακινήσεις

Οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα μαθητικά δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας εντόπισαν διάφορα προβλήματα, για την διόρθωση των οποίων θα χρειαστεί χρόνος. Το ΚΤΕΛ ενώ επρόκειτο να πληρωθεί παλαιότερες μετακινήσεις μαθητών, θα πρέπει να περιμένει μιας που η Ελλάδα δεν φαίνεται να αλλάζει!

Ο έλεγχος που έγινε στα σχετικά δικαιολογητικά και έγγραφα έδειξε ότι μετακινήσεις μαθητών με τα υπεραστικά λεωφορεία έγιναν την 2η μέρα του νέου έτους όπως και την Καθαρά Δευτέρα. Δηλαδή σε ημέρες (αρκετές είναι αλήθεια) που τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω διακοπών- αργιών- εορτών. Τι έχει συμβεί; Κάποιοι άλλοι υπάλληλοι (μάλλον της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) συμπληρώνοντας τους σχετικούς καταλόγους ξέχασαν να εξαιρέσουν των μετακινήσεων μέρες που τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Αυτό δεν έγινε σκόπιμα. Ήταν ένα ανθρώπινο λάθος, στηριγμένο στην δύναμη της συνήθειας. Ξέχασαν ότι για κάποιες μέρες ή για κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ο υπολογισμός των δρομολογίων αλλάζει αφού τα σχολεία εκείνο το διάστημα δεν λειτουργούν.

Αυτό το λάθος έφερε μεγάλη αναστάτωση τόσο στο Διοικητήριο όσο και στις υπηρεσίες της Κομοτηνής (οι οποίες έχουν πάντα να πουν την τελευταία λέξη πριν οι ιδιώτες πληρωθούν). Τώρα η γραφειοκρατική δουλειά αρχίζει από την αρχή. Σημειώνουμε ότι προ ημερών η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έστειλε επιστολή στους διευθυντές των σχολείων. Σε αυτή τους θύμιζε ότι τα σχολεία κλείνουν κι έτσι η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών τελειώνει υποχρεωτικά στις 14 Ιουνίου.

 

Εκδήλωση

Ο Δήμος Καβάλας πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα εκδήλωση για τον παλαιό βουλευτή Καβάλας της ΕΔΑ Γιώργο Τσαρουχά. Ξαφνικά η εκδήλωση έγινε …γήπεδο όπου έπαιζαν μπάλα τα κόμματα της Αριστεράς (σε τοπικό επίπεδο). Η προσέλευση ανθρώπων της Αριστεράς θύμιζε διαδικασία διαγωνισμού. Όποιοι είναι οι περισσότεροι, κερδίζουν. Ως εκ τούτου προσήλθαν μαζικά άνθρωποι του ΚΚΕ Καβάλας, του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και της ΔΗΜΑΡ Καβάλας. Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε και του ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό (το ΠΑΣΟΚ κόμμα έστω της κεντροαριστεράς) δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστό έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

Μέσα στην αίθουσα το ΚΚΕ (που τελικά είχε τον περισσότερο κόσμο) προτίμησε τις βόρειες θέσεις. ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αντίθετα ήταν κοντά κοντά.Στην πρώτη όμως σειρά των καθισμάτων ήταν το ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπούμενο από τους δικηγόρους Λάκη Καγκαϊδη και Δημήτρη Παπουτσή. Καλές και κατανοητές οι πολιτικές διαφορές και διαφωνίες. Ορισμένα πράγματα ή πρόσωπα όμως συνεχίζουν να ενώνουν. Κι αυτό είναι καλό.

 

Προηγούμενα

Έχουν προηγούμενα ο Γιώργος Καλαντζής και η Ραχήλ Μακρή. Είχαν βρεθεί «απέναντι» τον περασμένο Φεβρουάριο, στα γεγονότα της Καβάλα Όιλ και της Ενεργειακής Αιγαίου. Μπορεί λοιπόν η διακριτική παρατήρηση του αντιπροέδρου της Βουλής για το μπλουζάκι της βουλευτίνας των ΑΝΕΛΛ να έχει και τέτοια αφετηρία. Σημειώνουμε ότι στο βιογραφικό της η κ. Μακρή γράφει ότι είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Καβάλας. Κι επειδή υπάρχει διαφορά ηλικίας, την εποχή που η Ραχήλ σπούδαζε στην Καβάλα ο Γιώργος Καλαντζής ήταν και τότε στα πράγματα.

 

Εισιτήριο

Ο βουλευτής ΝΔ Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης ήταν την Παρασκευή στην Καβάλα, συνάντησε και τη διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Καβάλας. Ως παλαιός αξιωματικός της ΕΛΑΣ ήταν αδύνατο να τους αποφύγει ή να τους ξεχάσει. Μίλησε μαζί τους για περισσότερο από 30 λεπτά. Τους δικαίωσε από τη μια, ζήτησε να κάνουν υπομονή από την άλλη αφού θα είναι οι πρώτοι – τους είπε- που θα επωφεληθούν μισθολογικής διόρθωσης. Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Βλαχογιάννης άκουσε κι ένα διαφορετικό –δίκαιο φυσικά- παράπονο. Όταν αστυνομικοί από την Καβάλα πηγαίνουν στη Θάσο για να καταθέσουν μάρτυρες στο δικαστήριο, οι ναυτιλιακές εταιρίες δεν αναγνωρίζουν την ιδιότητα τους. Τους ζητούν να πληρώσουν εισιτήριο. Κι αυτοί μη έχοντας εναλλακτική επιλογή, πληρώνουν. Όπως όμως λένε στη Θάσο ταξιδεύουν για αστυνομικού περιεχομένου υποθέσεις, όταν κάποτε φθάνουν στο ακροατήριο του Μονομελούς.

 

Ελλάδα

Ιδιώτης από την Χρυσούπολη δικάζονταν την Παρασκευή στο Τριμελές κατηγορούμενος για αντίσταση σε αστυνομικούς. Αφορμή ήταν ένα παράνομο παρκάρισμα στο κέντρο της Χρυσούπολης. «Τι έγινε όταν πήγατε;» ρώτησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου τον αστυνομικό μάρτυρα. «Πήγαμε για μια κλήση παράνομης στάθμευσης. Εκεί θα τέλειωναν όλα. Όμως ο κατηγορούμενος άρχισε να φωνάζει και να λέει ότι θα καλέσει τον Δήμαρχο».

Με λίγα λόγια ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου αντέδρασε ως γνήσιος έλληνας, ο οποίος έχει τα μέσα να λύσει κάθε πρόβλημα που του παρουσιάζεται. Ο κατηγορούμενος τελικά αθωώθηκε αλλά ο… Δήμαρχος είναι πάντα σε ετοιμότητα.

 

Διαμαρτυρία δασκάλων- νηπιαγωγών

Αύριο το απόγευμα ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Νίκος Γεωργιάδης καλεί σε συνάντηση τους διευθυντές των νηπιαγωγείων. Επειδή η πρόσκληση αναφέρεται σε συνάντηση απογευματινή- εκτός ωραρίου- υπήρξε διαμαρτυρία του συλλόγου Καβάλας. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας απέρριψε τη διαμαρτυρία λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα τα νηπιαγωγεία πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά. Κάντε τη το μεσημέρι, επέμενε ο σύλλογος. Αρνητικά απάντησε πάλι ο Νίκος Γεωργιάδης. Σημειώνουμε ότι την ίδια μέρα το πρωί θα γίνει συνάντηση των διευθυντών των δημοτικών σχολείων στο Αμφιθέατρο. Η επιστολή του συλλόγου αναφέρει τα ακόλουθα: Κύριε Διευθυντά, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφασή σας, με την οποία καλείτε τις/τους Προϊσταμένες/νους των Νηπιαγωγείων σε απογευματινή συνάντηση. Θεωρούμε ότι αυτή η απόφασή σας, θίγει εργασιακά δικαιώματα. Θέση του Συλλόγου μας είναι ότι οι υπηρεσιακές ενημερώσεις γίνονται μέσα στο εργασιακό μας ωράριο.Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε να ανακαλέσετε την απόφασή σας.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης