Ξεκίνησε χθες, Μεγάλη Δευτέρα, η συζήτηση στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορά ρυθμίσεις του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος. Σήμερα είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 το πρωί, η δεύτερη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων (εκπροσώπων φορέων, συλλόγων κλπ) ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα, στις 5 Μαΐου.
Στην ομιλία του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων πως δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί, η αναλογιστική μελέτη που πρέπει απαραίτητα να συνοδεύει μία έγκυρη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας είναι στην ουσία, όπως είπε, ένα πακέτο φορολογικών επιβαρύνσεων με κοινωνικοασφαλιστικό μανδύα, που δεν εγγυάται τίποτα άλλο παρά μόνο την καταβολή της εθνικής σύνταξης.
Ακολουθεί παρακάτω το κείμενο της ομιλίας του κ. Παναγιωτόπουλου.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα από όλα σε αυτά που είπε ο κ. Αλεξιάδης έκανε ένα ζογκλερικό σε αυτά όντως η κυβέρνηση έχει καλή επίδοση, ήρθε και μας είπε για τα ληξιπρόθεσμα τρίτων προς το δημόσιο. Δεν ξέρω πόσοι τρίτοι πληρώνουν τα ληξιπρόθεσμά τους στο δημόσιο, είμαι σίγουρος ότι μετά την ώρα που ψηφίσατε τον νόμο Βαλαβάνη τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο και πληρώνουν λιγότεροι. Ξέρω, όμως σίγουρα, ότι το δημόσιο δεν πληρώνει κανένα ληξιπρόθεσμο σε τρίτο και από εκεί διαμορφώνεται αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος που διαμορφώνει το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα ληξιπρόθεσμα που πληρώνει ή δεν πληρώνει το δημόσιο προς τρίτους, για να ξεκαθαρίσουμε.
Δεύτερον, όντως εκφράζουμε, με κάποια αγανάκτηση αν θέλετε, τη διάθεσή μας, εμείς οι Βουλευτές της Ν.Δ., κ. Πρόεδρε προς τους συναδέλφους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διότι πολλοί εξ υμών, κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, κυρίως εξ υμών που κάθεστε στα κυβερνητικά έδρανα.
Υπηρετήσατε και στηρίξατε για πάρα πολλά χρόνια το πολιτικό σύστημα, που σήμερα καταγγέλλετε ως σάπιο. Πολλοί εξ υμών. Και μάλιστα, το υπηρετήσατε και το στηρίξατε μέχρις ότου γίνατε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και εξαγνιστήκατε πολιτικά. Οπότε, μπορείτε τώρα να μιλάτε και να λέτε ό,τι θέλετε. Και αυτό να το ξεκαθαρίζουμε.
Αλλά να πάρουμε τα πράγματα και από την αρχή επί τη ευκαιρία. Το σύστημα λοιπόν, μας λέτε, είχε παθογένειες για δεκαετίες. Όντως, από τους «κακούς» που κυβερνούσαν.. Εγώ αναρωτιέμαι, οι «καλοί» που δεν κυβέρνησαν, τι θέση παίρνανε απέναντι στην αδυναμία του συστήματος να μεταρρυθμιστεί; Τι θέση πήρανε απέναντι στην μεταρρύθμιση Σιούφα το 1992; Απέναντι στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, την ατελέσφορη μεταρρύθμιση Γιαννίτση το 2002; Την μεταρρύθμιση Πετραλιά, το 2008; Την στηρίξατε; Ή βγαίνατε στο δρόμο συστηματικά, για ένα υπερθεματίσετε εναντίον αυτών των μεταρρυθμίσεων; Ζητώντας στην ουσία, τίποτα να μην αλλάξει. Να μη θιγούν οι στρεβλώσεις του συστήματος. Να μην φύγουν τα κεκτημένα. Να μην φύγουν παροχές, οι οποίες πολλές εξ αυτών ήταν στηριγμένες σε δανεικά. Υπερθεματίζατε μια ζωή. Και σήμερα ξαφνικά, αποφασίσατε να γίνετε, υπερβάλλοντες ζήλοι της μεταρρύθμισης.
Άλλο σημείο. Κάθε έγκυρη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στηρίζεται στο βασικό, στο άλφα και το ωμέγα της αναλογιστικής μελέτης. Δεν την έχουμε δει ακόμα.
Η αναλογιστική μελέτη ξέρετε, δίνει, να το πω έτσι, το σύνολο των οικονομικών στοιχείων και κυρίως μακροοικονομικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και το κατά πόσον αυτές στηρίζουν ή δεν στηρίζουν, κάποιες ασφαλιστικές παροχές σε βάθος χρόνου.
Ζητήσαμε να φέρετε αναλογιστική μελέτη. Υποσχεθήκατε ότι θα μας τη φέρετε, όταν ξεκινούσε συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Τώρα μας είπατε ότι την δώσατε στο ILO για να την τσεκάρει. Ήμουν εγώ αυτός, με Υπουργό τον Γιάννη Βρούτση που κάναμε τη συμφωνία για την έλευση του ILO στην Ελλάδα, όχι για να κάνει τον αναλογιστή, αλλά για να συνδράμει την Ελληνική Κυβέρνηση, στην ποιοτική αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου. Για να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε κάποιες υπερβολικές απαιτήσεις της Τρόϊκας, όσον αφορά την μεταρρύθμιση κάποιων στοιχείων της εργατικής Νομοθεσίας. Ιδίως όσον αφορά, συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις. Αυτές που θα ξεκινήσετε εσείς σε λίγο. Αλλά αναλογιστής του ILO; Που ακούστηκε αυτό; Από ότι ξέρω και δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και δεν έχουν την επιθυμία να το κάνουν.
Άρα, κύριοι Υπουργοί, εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα, μία δικαιολογία για να μας πείτε εδώ ότι δεν είστε σε θέση να μας δώσετε αναλογιστική μελέτη. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σας εμποδίζει να μας τη δώσετε εδώ και ας την έχετε δώσει στον ILO για να γνωμοδοτήσει.
Τρίτο σημείο. Για να είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, εδώ θα διαφωνήσω με τις απόψεις του Καθηγητή Γιαννίτση, πρέπει να συνδέεται με ανάπτυξη.
Εδώ σήμερα είχαμε μία εξέλιξη, που θα την συνδέσω με τον παρονομαστή του γνωστού λόγου, που αναφέρεται στον Νόμο 3863 του 2010. Συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι ως γνωστόν, το άρθρο 11 του Ν. 3863/2010, το οποίο υιοθετείτε αυτούσιο εσείς σε αυτή σας την μεταρρύθμιση, λέει ότι δεν μπορεί να αυξάνεται η ετήσια κρατική δαπάνη για συντάξεις, πάνω από το ποσοστό 15,5 του ΑΕΠ. Όταν ο παρονομαστής μικραίνει, τότε το 15% σε αριθμητική αξία ανεβαίνει και δημιουργείται υπέρβαση η οποία πρέπει να καλυφθεί με μέτρα. Όταν ο παρονομαστής μικραίνει, θυμίζω, η οικονομία είναι σε ύφεση και το ΑΕΠ ελαττώνεται. Όταν ο παρονομαστής μεγαλώνει, δηλαδή η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, τότε όπως καταλαβαίνετε, το 15% στο 120, μεταφράζεται σε μικρότερο ποσοστό για τις συντάξεις.
Δεν ξέρω, αν γίνομαι κατανοητός, αλλά αυτό το θέλω, να πω με δύο λόγια είναι ότι η άσκηση δυσκολεύει, όταν ο παρονομαστής, το Α.Ε.Π., ελαττώνεται και γίνεται πιο εύκολη, όταν ο παρονομαστής, το Α.Ε.Π., αυξάνει. Σήμερα ο κ. Μπαλτάς, ο Υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με ειδήσεις που γνωρίζω, μπλόκαρε μια επένδυση 300 εκατομμυρίων στην Αφάντου Ρόδου, στο γκολφ το λεγόμενο, που θα δημιουργείτο εκεί. Αναρωτιέμαι, τι επίπτωση έχει αυτή στην πορεία του Α.Ε.Π.. Θα έχει πτωτική ή αυξητική; Και τι επίπτωση θα έχει το μπλοκάρισμα αυτής της επένδυσης στη στήριξη ή την αποδυνάμωση του ασφαλιστικού; Πρέπει το ασφαλιστικό, να στηρίζεται σε ανάπτυξη. Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, όταν η οικονομία είναι σε ανάπτυξη. Εσάς δεν σας ενδιαφέρει αυτό. Σας ενδιαφέρει μόνο η αναδιανομή. Όταν αναδιανέμεις, όμως, ελλείμματα, διανέμεις περικοπές. Αυτός είναι ο κανόνας κι εσείς, δυστυχώς, δεν μπορείτε, να ξεφύγετε. Ιδού η άσκηση: επαναφέρετε την οικονομία σε τροχιές ανάπτυξης. Λίγες ημέρες μείναν εξάλλου σύμφωνα με τις δηλώσεις Καμένου, έτσι; «Μετά το Πάσχα θα πέσει ανάπτυξη στη χώρα», έτσι μας έχετε πει. Δεν είναι, όμως, έτσι και το ξέρετε.
Τέλος, αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι έγκυρη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Είναι στην ουσία ένα πακέτο φορολογικών επιβαρύνσεων με κοινωνικοασφαλιστικό μανδύα, που δεν εγγυάται τίποτα άλλο παρά την καταβολή της εθνικής σύνταξης και μόνο – τίποτα άλλο παρά τα όσα λέγονται – και στο οποίο όλοι χάνουν, άλλοι χάνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι νέοι ασφαλισμένοι. Πάει η αρχή της αλληλεγγύης των γενεών. Δε μπορεί, να υπάρχει αλληλεγγύη, μάλλον αναδιανομή οριζόντιας ανάμεσα στην ίδια γενιά. Χάνουν οι παραγωγικές τάξεις. Χάνουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Χάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι απλά χάνουν, αλλά εξοντώνονται, προκειμένου να επιβιώσουν, θα εισφοροδιαφύγουν.
Η εισφοροδιαφυγή θα λάβει μορφή παντοδυναμίας. Ο άλλος θα πρέπει, να κρατήσει τη δουλειά του ζωντανή. Θα λάβει χαρακτηριστικά συστηματική συμπεριφοράς. Δε θα συγκεντρωθούν έσοδα στα ταμεία, σύντομα θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις, επειδή θα υπάρχει στέρηση εσόδων στα ταμεία, άρα στο βάθος είτε θα έχουμε και μείωση των κύριων συντάξεων – αυτές που λέτε ότι τώρα αποφεύγετε – και, βέβαια, θα κινητροδοτηθεί η ιδιωτική ασφάλιση. Όταν η εισφορά θα οριστεί με συγκεκριμένο ποσοστό, το ίδιο που θα πληρώνει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με χαμηλό εισόδημα και το ίδιο που θα πληρώνει κάποιος με υψηλό εισόδημα , τότε όπως καταλαβαίνετε αυτός, που έχει υψηλό εισόδημα και θα πληρώνει κατά ποσοστό πολλά περισσότερα για την ίδια παροχή στην υγεία, θα τον ωθήσει αυτό στο, να μην πληρώνει τις εισφορές του, να εισφοροδιαφύγει και να στραφεί στην ιδιωτική ασφάλιση από την πίσω πόρτα. Αυτό νομίζω ότι σίγουρα δεν θα ήταν στις στρατηγικές στοχεύσεις μιας Κυβέρνησης, η οποία δηλώνει «Κυβέρνηση της κοινωνικής δικαιοσύνης», Κυβέρνηση του δημόσιου αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος που το σπρώχνει, δηλαδή σπρώχνει τους ασφαλισμένους και στην ιδιωτική ασφάλιση, που κατά τ’ άλλα εξορκίζει.
Επειδή έχει τελειώσει ο χρόνος, τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία, να τα πούμε στις υπόλοιπες συζητήσεις. Ευχαριστώ.