Όλοι οι άνθρωποι της Δήμητρας Τσανάκα

 Όλοι οι άνθρωποι της Δήμητρας Τσανάκα

Αν και έχουμε μπροστά μας σχεδόν τρεις μήνες για να αναλάβει καθήκοντα η νεοεκλεγείσα διοίκηση του Δήμου Καβάλας, η κ. Δήμητρα Τσανάκα ήδη ετοιμάζεται, ενημερώνεται και οργανώνεται όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε την 1η Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία του Δήμου να είναι από κάθε άποψη έτοιμη.
Η ίδια βέβαια, λόγω και της μακράς θητείας της στο δημοτικό συμβούλιο, έχει μια σχετική εμπειρία από τα θέματα του Δήμου, όμως είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι ένας απλός δημοτικός σύμβουλος και διαφορετικό ο δήμαρχος της πόλης.
Έτσι λοιπόν καθώς ήδη βούτηξε η ίδια στα βαθειά νερά και ασχολείται καθημερινά πλέον με την όσο το δυνατόν σε λεπτομέρεια και εύρος ενημέρωσή της σε θέματα του Δήμου Καβάλας, προετοιμάζει συγχρόνως και το επιτελείο της, τους ανθρώπους δηλαδή που εμπιστεύεται αλλά που είναι συγχρόνως και άξιοι ώστε να αναλάβουν πόστα διοίκησης, στις νευραλγικές δηλαδή θέσεις δίπλα στην ίδια τη νέα δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα.
Είναι φυσικό όλοι οι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό της κ. Τσανάκα να προσδοκούν ότι θα λάβουν θέσεις διοίκησης. Πόσο μάλλον όταν μερικές απ’ αυτές συνοδεύονται από μία καθόλου ευκαταφρόνητη μηνιαία χρηματική απολαβή. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετοί από αυτούς που δεν εξελέγησαν και που παρ’ όλ’ αυτά ευελπιστούν ότι κάτι θα «τσιμπήσουν» κι αυτοί. Μερικοί μάλιστα απ’ αυτούς του τελευταίους προβαίνουν ήδη σε σχετικές ενέργειες ώστε να προκαταλάβουν την νέα δήμαρχο. Αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι μάλλον να την εξοργίσουν και να εξασφαλίσουν έτσι νωρίς – νωρίς μια θέση στο …σπίτι τους.
Την πρώτη εξασφαλισμένη θέση, αυτή δηλαδή του προέδρου του νέου δημοτικού συμβουλίου, φαίνεται πως έχει ο Γιώργος Γραμμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπήρχε μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους δικηγόρους της παράταξης «Ανάσα για το Δήμο», με την συγκατάθεση προφανώς της Δήμητρας Τσανάκα, ότι όποιος απ’ αυτούς θα ερχόταν πρώτος σε σταυρούς προτίμησης θα έπαιρνε και αυτοδικαίως τη συγκεκριμένη θέση. Ο Γιώργος Γραμμένος όχι μόνον ξεπέρασε τους συναδέλφους του Ιωσηφίδου, Φιλόσογλου, Κουφατζή αλλά και ήρθε πρώτος σε σταυρούς από όλη την παράταξη (με εξαίρεση τους υποψηφίους από τον πρώην Δήμο Φιλίππων).
Έτσι γνωρίζουμε από τώρα τον άνθρωπο που θα διευθύνει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τον πρόεδρο του Σώματος, τον κ. Γιώργο Γραμμένο.
Μια δεύτερη σίγουρη θέση έχει εξασφαλίσει από τώρα, όχι απλά με την σύμφωνη γνώμη της νέας δημάρχου αλλά κυρίως λόγω της αδιαμφισβήτητης αξίας και υπεροχής του, ο κ. Μιχάλης Λυχούνας ως αντιδήμαρχος πολιτιστικών θεμάτων.
Ο Μιχάλης Λυχούνας, αρχαιολόγος και γλωσσομαθής, είναι ένας άνθρωπος με βαθειά καλλιέργεια, υψηλό επίπεδο γνώσεων και με κατασταλαγμένες όσο και πρωτοποριακές ιδέες για μια σειρά από θέματα που αφορούν στον πολιτισμό, στην ιστορία, στις τέχνες και στα γράμματα.
Την θέση του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει η Μαρία Δρακονάκη η οποία πέρα από το γεγονός ότι είναι πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης της κ. Δήμητρας Τσανάκα, έχει και άμεση σχέση με το αντικείμενο αφού εργάζεται αρκετά χρόνια στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Παγγαίου έχοντας μάλιστα την ευθύνη των πολεοδομικών θεμάτων του Δήμου.
Άλλη μία θέση αντιδημάρχου πάει επίσης σε γυναίκα. Πρόκειται για την αντιδημαρχία οικονομικών που την διεκδικεί η κ. Μαρία Φραντζεσκάκη που γνωρίζει το αντικείμενο ως εργαζόμενη στη ΔΟΥ αλλά έχει λάβει και πολύ καλή θέση στο ψηφοδέλτιο της κ. Τσανάκα συγκεντρώνοντας 730 σταυρούς καταλαμβάνοντας έτσι την 4η θέση μετά τους Γραμμένο, Πεταλωτή και Παπαντίδη.
Την αμέσως επόμενη θέση στο ψηφοδέλτιο κατέχει η δικηγόρος κ. Αναστασία Ιωσηφίδου που είναι εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος και σίγουρα θα πάρει θέση διοίκησης από το προσεχές φθινόπωρο.
Ένα πολύ έμπειρο στέλεχος της παράταξης Τσανάκα είναι φυσικά ο κ. Νίκος Μαυρίδης που διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επί διοικήσεων Εριφυλλίδη και που όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι επικεφαλής, ως αντιδήμαρχος, ενός δύσκολου και απαιτητικού τομέα του Δήμου, αυτού της καθαριότητας και του πρασίνου.
Ο Ηλίας Καλανταρίδης που κυριολεκτικά σάρωσε σε σταυρούς συγκεντρώνοντας πάνω από 1550, αλλά και λόγω της εμπειρίας του αφού είναι κι αυτός εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος, φαίνεται ότι θα λάβει θέση διοίκησης πιθανόν ως πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ στο οποίο επίσης τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του διοικητικού του συμβουλίου έχοντας μια καλή σχέση με το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.
Πιθανόν η κ. Τσανάκα να του προτείνει και την αντιδημαρχία Γεωργίας και κοινοτήτων, δηλαδή την αντιδημαρχία με αρμοδιότητα τον πρώην Δήμο Φιλίππων από όπου άλλωστε προέρχεται ο κ. Καλανταρίδης. Ο ίδιος όμως δεν επιθυμεί αυτή τη θέση.
Ο νέος δικηγόρος και ανιψιός της κ. Τσανάκα κ. Γιώργος Φιλόσογλου, διεκδικεί επίσης μία θέση που μπορεί να είναι αυτή του επικεφαλής στις κοινωνικές δομές του Δήμου (παιδικοί σταθμοί, «βοήθεια στο σπίτι» κ.λ.π), τη θέση δηλαδή που κατέχει σήμερα με τη διοίκηση Σιμιτσή ο συνάδελφός του Λεωνίδας Παππάς. Για τη θέση αυτή υποψήφια φαίνεται να είναι και η κ. Κορίνα Χιώτη – Πρασά. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Γιώργος Φιλόσογλου θα αναλάβει τη Δημωφέλεια.
Τέλος τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου θα πάρει σίγουρα ο Μπάμπης Δράκος που βοήθησε αποφασιστικά στην οργάνωση του προεκλογικού αγώνα της κ. Τσανάκα και συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογή της. Οπότε δικαιωματικά του ανήκει η θέση αυτή.
Προσωρινά έξω οι βιαστικοί
Η κ. Δήμητρα Τσανάκα φαίνεται πως είναι ενοχλημένη με την βιασύνη κάποιων συνεργατών της να σπεύσουν, με δηλώσεις ή ενέργειές τους, να προβάλλουν τον εαυτό τους ως απόλυτοι και μοναδικοί διεκδικητές συγκεκριμένων θέσεων διοίκησης στο Δήμο Καβάλας.
Όλοι άκουσαν τον Σταύρο Πεταλωτή να μιλά για την ΔΕΥΑΚ το βράδι της δεύτερης Κυριακής όταν η νίκη για το συνδυασμό της κ. Τσανάκα ήταν πλέον βέβαιη, επειδή είχε ίσως στο παρελθόν, επί διοίκησης Εριφυλλίδη, μια επιτυχημένη θητεία στη θέση αυτή. Μετά απ’ αυτό μοιάζει εντελώς αδύνατη η τοποθέτηση του Σταύρου Πεταλωτή στη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ.
Χολωμένη επίσης φαίνεται να είναι η Δήμητρα Τσανάκα για την βιασύνη της κ. Μαρίας Καραβία να ζητήσει ενημέρωση για το ΔΗΠΕΘΕ από τον νυν πρόεδρο κ. Ανέστη Δημητριάδη, διεκδικώντας προφανώς θέση και ρόλο εκεί, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καν εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και είναι φυσικό να προηγούνται συνάδελφοί της που έχουν κερδίσει μια θέση στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Και η Κορίνα στο πλευρό της Δήμητρας Τσανάκα
Η μουσική και γενικότερα η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα, κόμματα και παρατάξεις. Έτσι η εξαιρετική καβαλιώτισσα κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα που ζει και διαπρέπει στην Αθήνα και όχι μόνον, και η οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τη διοίκηση Σιμιτσή ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, με μεγάλη επιτυχία, φαίνεται πως θα έχει συνεργασία και με την Δήμητρα Τσανάκα. Ήδη οι δύο γυναίκες, με πρωτοβουλία της νέας δημάρχου, συναντήθηκαν στην Αθήνα και συζήτησαν το πλαίσιο της συνεργασίας τους. Η Κορίνα, για οικογενειακούς λόγους, είναι υποχρεωμένη αυτό το διάστημα να βρίσκεται στην Αθήνα αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Δήμο και φαίνεται πως θα το κάνει πιθανότατα το χειμώνα ή πολύ περισσότερο το προσεχές καλοκαίρι. Πάντως η επαφή και επικοινωνία των δύο πλευρών παραμένει ζωντανή και είναι σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσει πολύ σύντομα.
Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης