• 5 Μαΐου 2024,

Όλοι οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους

 Όλοι οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους

Γεμάτη από αγρότες ήταν το απόγευμα της Δευτέρας η αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Ελευθερούπολης. Βάσει των εξελίξεων, οι αγρότες θα βρίσκονται το μεσημέρι της Πέμπτης στο μπλόκο του κόμβου της Χρυσούπολης. Οι αγρότες της περιοχής Παγγαίου θα ενισχύσουν το μπλόκο των Κερδυλλίων, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται συγκέντρωση αγροτών των Γυαλοχωρίων στο δημοτικό κήπο. Άγνωστο παρέμενε ακόμη και την Τρίτη εάν θα επισκεφθεί σήμερα την Καβάλα ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών δήμου Παγγαίου Κώστας Παπαμερής, το πρωί της Τρίτης μας ενημέρωσε ότι οι συνάδελφοί του θα ενισχύσουν το μπλόκο στον κόμβο Κερδυλλίων, μαζί με τους αγρότες της Δράμας και του αγρότες του νοτίου τμήματος των Σερρών. Οι αγρότες του Παγγαίου θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση τον κόμβο Κερδυλλίων, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας και εάν τελικά αφιχθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες θα δώσουν το παρόν και στην Καβάλα.

Πρόβλεψη για τον αριθμό των τρακτέρ που θα ενισχύσουν το μπλόκο των Κερδυλλίων δεν είναι εφικτή, ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπαμερή ολόκληρη η Ελλάδα θα μετατραπεί σε αγροτικό μπλόκο. Από την Κρήτη έως τον Έβρο όλος ο αγροτικός κόσμος θα βρεθεί στους δρόμους. Το φορολογικό και το ασφαλιστικό επηρεάζει τους πάντες κι απειλεί την επιβίωσή τους.

Ο Κώστας Παπαμερής διαθέτει μακρά εμπειρία λόγω των προηγούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων που τον οδήγησαν ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες. Ξεκαθάρισε όμως ότι ο αγροτικός κόσμος δεν επηρεάζεται από το νόμο που ψηφίστηκε στη βουλή σχετικά με τις ποινές για παρακώλυση δημόσιων συγκοινωνιών. Οι αγρότες είναι πλέον απελπισμένοι γι’ αυτό και δε φοβούνται να ορθώσουν το ανάστημά τους και να βρεθούν στους δρόμους, έστω κι αν αυτή την περίοδο οι καλλιέργειές τους απαιτούν εργασίες. Ερωτώμενος ο Κώστας Παπαμερής για τους συναδέλφους του της ένωσης Γυαλοχωρίων και τη διαφοροποιημένη κίνησή τους, σημείωσε πως εκείνοι διατηρούν τις δικές τους σκέψεις και προτάσεις.

Οι σταφυλοπαραγωγοί της δημοτικής ενότητας Ελευθερών υπέστησαν ζημιές από τις βροχές και το χαλάζι στη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού ωστόσο μέχρι στιγμής η ΕΛΓΑ ακόμη δεν τους έχει αποζημιώσει. Ειδικότερα, ο κ. Παπαμερής διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν καν εκδοθεί τα πορίσματα για τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου 2015, έτσι οι σταφυλοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στα κλαδέματα.

Πλείστες όσες φορές έχουν διαμαρτυρηθεί οι αγρότες για την αντιχαλαζιακή προστασία και για την μακρά καθυστέρηση χωρίς αποτέλεσμα. Ο κ. Παπαμερής παρατήρησε ότι τα πορίσματα προφανώς είναι έτοιμα αλλά δεν εκδίδονται διότι τότε ο ΕΛΓΑ θα αναγκαστεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις. Οι μεν αγρότες έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους αλλά το ταμείο του ΕΛΓΑ είναι άδειο αφού τα χρήματα βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί. Κοντολογίς, σκοπίμως ο ΕΛΓΑ δεν πληρώνει τις αγροτικές αποζημιώσεις.

 

=

Διαβάστε επίσης