Όχι στην Περιμετρική, όχι στο σχέδιο του Επενδυτή

 Όχι στην Περιμετρική, όχι στο σχέδιο του Επενδυτή

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο δασαρχείο Καβάλας ενημερωτική συνάντηση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Εμμανουηλίδη, Ιωαννίδη, Τσανάκα, με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών Γιάννη Καπετανγιάννη και του δασαρχείου Ζωής Γεωργούση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύονταν από κομματικά στελέχη, αλλά και τον Γιώργο Πασχαλίδη εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων. Έγινε μία εφ΄ όλης της ύλης ενημέρωση και συζήτηση σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών στο νομό μας, τη γνωστή εκκρεμότητα με τους δασικούς χάρτες, που τελικά θα συντάξει η εταιρία εθνικό κτηματολόγιο. Έγινε αναφορά στο 2ο κομμάτι του έργου της περιμετρικής, αλλά και στα λουτρά των Ελευθερών.

Όπως φαίνεται οι τρεις νέοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε όχι στο περιεχόμενο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συνέχιση της περιμετρικής. Διαφωνούν με την πρόταση και τη χάραξη που προβλέπεται στην απόφαση έκθεσης περιβαλλοντικών όρων, έχουνε όμως σοβαρές επιφυλάξεις και για το σχέδιο του επενδυτή που σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Καβάλας σκοπεύει να αξιοποιήσει τα λουτρά των Ελευθερών.

Η κα Αλεξάνδρα Τσανάκα μετά τη συνάντηση και ενημέρωση που είχε στο δασαρχείο επανέλαβε ότι κατά την άποψή της είναι πολλά τα χρήματα και είναι λάθος η χάραξη σχετικά με τη συνέχιση της περιμετρικής. Είπε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Καβάλα μπορεί να λυθεί με άλλους τρόπους φέρνοντας ως παράδειγμα την εκπόνηση μιας καινούριας κυκλοφοριακής μελέτης. Επανέλαβε και όσα έλεγε και ως ιδιώτης μηχανικός τον καιρό που το θέμα ήταν πάλι επίκαιρο, ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με το μικρό τούνελ που προτείνεται στο δεύτερο μέρος του έργου, διαφωνεί και με το ότι δεν υπάρχουν συνδετήριοι οδοί, ώστε κάποιος να βγαίνει στην περιμετρική ή να μπαίνει σ΄ αυτήν από τις συνοικίες Προφήτης Ηλίας, Χωράφα, Άγιος Τρύφωνας.

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας για τις ενστάσεις που υπάρχουν σχετικά με την επένδυση στα λουτρά των Ελευθερών, είπε τα εξής: «Πρέπει επιτέλους να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής. Πάση θυσία πρέπει να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον. Προσωπικά εκτιμώ ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του περιβάλλοντος. Καλό θα ήταν αυτή η επένδυση να περιέλθει στο Δήμο».

ΕΡ: Μα ανήκει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και αυτή όπως και ο Δήμος είναι τοπική αυτοδιοίκηση;

ΑΠ: «Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πούλησε τα λουτρά των Ελευθερών σε ιδιώτη, με τη σύμβαση που είχε υπογράψει. Η σύμβαση αυτή εκτιμώ ότι δεν θα αποβεί επ΄ ωφελεία και του κοινωνικού συνόλου και της περιβαλλοντικής προστασίας. Για μας και τα δύο αυτά θέματα – περιμετρικής Καβάλας και Λουτρών των Ελευθερών – είναι θέματα αδιαμφισβήτητης προτεραιότητας. Πρέπει οι επενδύσεις να έχουν χαρακτήρα κοινής ωφέλειας και περιβαλλοντικής διασφάλισης. Είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα για να σταματήσουμε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα στοχεύουν σε βάρος αυτών των δύο ζητημάτων».

 

Διαβάστε επίσης