10 μήνες για λαθρεμπόριο από τη Βουλγαρία

 10 μήνες για λαθρεμπόριο από τη Βουλγαρία

Αλλοδαπός επαγγελματίας, με έδρα στον Δήμο Καβάλας, καταδικάστηκε ερήμην χθες στο Μονομελές Καβάλας. Κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο. Ειδικότερα τον Φεβρουάριο του 2011 βρέθηκε να εισάγει παράνομα από τη Βουλγαρία μεγάλη ποσότητα ποτών, τα οποία αργότερα διακινούσε στην αγορά. Η παράνομη αυτή πράξη γίνονταν μέσω της Εξοχής. Εκεί οι έλεγχοι είτε δεν γίνονται, είτε είναι ελάχιστοι. Ο επαγγελματίας κίνησε τις υποψίες των αρχών. Αυτές ασχολήθηκαν μαζί του. Όχι μόνο το Τελωνείο αλλά και το ΣΔΟΕ.

Στην χθεσινή δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας ελεγκτής του ΣΔΟΕ. Περιέγραψε το τι είχε συμβεί. Εξήγησε ότι ναι μεν η Βουλγαρία είναι χώρα της Ε.Ε. αλλά για ποτά- τσιγάρα- καύσιμα συνεχίζεται η υποχρέωση καταβολής δασμών. Αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη. Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έφθασε μέχρι την έδρα της επιχείρησης, κοντά στην Καβάλα. «Με αυτόν τον τρόπο- με εισαγωγές προϊόντων από την Βουλγαρία χωρίς να πληρώνονται φόροι- πλήττονται ακόμη και τώρα οι τοπικές επιχειρήσεις» είπε ο μάρτυρας ελεγκτής του ΣΔΟΕ. Στην υπόθεση που εξετάστηκε χθες το δημόσιο είχε απώλεια εσόδων τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Το δικαστήριο επέβαλλε την ποινή της φυλάκισης των 10 μηνών αλλά με τριετή αναστολή.

Χθες στο Μονομελές δικάστηκε μία ακόμη υπόθεση παράνομης σύνταξης του ΙΚΑ αφού ο δικαιούχος είχε πεθάνει κι οι συγγενείς συνέχιζαν να εισπράττουν. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επιστρέφει τα χρήματα μέσω ρύθμισης. «Όχι μόνο την τηρεί αλλά ήδη πλήρωσε και μέρος της δόσης του Δεκέμβρη» κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΙΚΑ. Το οποίο παρέστη στη δίκη ως πολιτική αγωγή με τον δικηγόρο Λεωνίδα Παππά. Το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση ως την Άνοιξη προκειμένου να έχει επιστραφεί στο ΙΚΑ όλο το ποσό που παράνομα εισπράχθηκε.

 

Διαβάστε επίσης