• 22 Μαΐου 2024,

11.000 στρέμματα έκαψε η φωτιά του Δήμου Νέστου: Συνέντευξη Νίκου Μπαλατσούκα

 11.000 στρέμματα έκαψε η φωτιά του Δήμου Νέστου: Συνέντευξη Νίκου Μπαλατσούκα

Η φωτιά στο Διαλεκτό και στα χωριά του Δήμου Νέστου ουσιαστικά ήταν υπό έλεγχο από το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης.

Χάρη στην άπνοια, χάρη στις ρίψεις νερού από τα Κάναντερ. Χάρη στη δουλειά των πεζοπόρων τμημάτων. Κανείς δεν βιάστηκε να ανακοινώσει την θετική εξέλιξη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης με ανάρτηση του το ίδιο βράδυ, την υπαινίχθηκε.

Όλοι ταυτόχρονα ήταν προσεκτικοί. Για δύο λόγους. Οι αναζωπυρώσεις ανέκυπταν διαρκώς. Η επίσημη ανακοίνωση λήξης του περιστατικού θα σήμαινε διακοπή κάθε επιπλέον βοήθειας. Κι αυτό οι υφιστάμενες δυνάμεις δεν το ήθελαν.

Χθες το πρωί ωστόσο όλα άλλαξαν. Χαρούμενοι οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωναν ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Στην Πρωινή μίλησε ο κ. Νίκος Μπαλατσούκας, διοικητής της Π.Υ. στο Νομό Καβάλας.

Η συνέντευξη

Ερ: Η φωτιά είναι υπό έλεγχο; Η φωτιά έσβησε;

Απ: Η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Ακόμη και χθες (προχθές) Τετάρτη υπήρχαν αρκετές αναζωπυρώσεις, οι οποίες μόλις «ξεφυτρώσουν» αντιμετωπίζονται σε πρώτο χρόνο. Έχουμε ακόμη λίγη δουλειά. Απ` ότι καταλαβαίνετε η φωτιά θέλει και φύλαξη. Δεν έχουμε ενεργά μέτωπα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όπως προανέφερα αντιμετωπίζονται.

Ερ: Με την εμπειρία σας και τα όσα είδατε ειδικά τις πρώτες ώρες της φωτιάς, τι απολογισμό θα κάνατε; Πόσο δύσκολο ήταν το πρόβλημα;

Απ: Ήταν πολύ δύσκολη η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε ενδεχομένως να έχουνε καεί και 11.000 στρέμματα στον Δήμο Νέστου. Από εκεί και πέρα δυσκόλεψε το έργο το δικό μας ο δυνατός αέρας που φυσούσε. Η φωτιά χαμηλά στις οικίες παρόλο που έγιναν αρκετές ζημιές, αντιμετωπίστηκε από εμάς και τους κατοίκους των χωριών με ότι μπορούσαμε να κάνουμε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χαμηλά στα σπίτια να έχουμε υπό έλεγχο της φωτιά.  Έκανε ζημιές, πέρασε τρία χωριά, επεκτάθηκε. Οι δυνάμεις που είχαμε μοιραστήκανε όλες στη συγκεκριμένη περιοχή. Μεσολαβήσανε και άλλα συμβάντα σε όμορους νομούς και ειδικά στη Ροδόπη όπου μας ζητήθηκε -πριν εκδηλωθεί η φωτιά στο Διαλεκτό- να στείλουμε κόσμο και οχήματα. Το οποίο και έγινε. Αντιμετωπίσαμε τη φωτιά στον Δήμο Νέστου με το δυναμικό που υπήρχε και τη βοήθεια του κόσμου. Είχε πολλά θετικά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Γίνεται με επιτυχία κατάσβεση εστίας που αναζωπυρώθηκε ψηλά στο βουνό. Είμαστε σε αναμονή, φυλάσσεται η φωτιά και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της.

Ερ: Πως έγινε το περιστατικό με τους συναδέλφους σας που κινδύνεψαν και κάηκε το Πυροσβεστικό; Τι μπορούμε να πούμε;

Απ: Η φωτιά την πρώτη ώρα που ξεκίνησε είχε ως αποτέλεσμα η πιο κοντινή υπηρεσία να επιληφθεί αμέσως το συμβάν. Οι συνάδελφοι με αυτοθυσία προσπαθήσανε να σβήσουν τη φωτιά αλλά είχε μεγάλη ένταση και έκταση, οπότε είχαμε το αποτέλεσμα αυτό. Το περιπολικό που κάηκε ήταν της Χρυσούπολης. Η φωτιά ερχόταν απ` όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ο αέρας την πήγαινε μια από εδώ και μια από εκεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε τις δυο πρώτες ώρες, ένα θετικό αποτέλεσμα. Όμως καταφέραμε  κυρίως τη δεύτερη μέρα να την περιορίσουμε.

Ερ: Λέγονται πολλά από πού ξεκίνησε η φωτιά. Κάποιοι επιμένουνε ότι ήταν εμπρησμός. Η υπηρεσία σας είχε άνεση χρόνου να δει αυτά τα θέματα;

Απ: Βρέθηκαν κάποια αντικείμενα αλλά δεν είναι της παρούσης. Ακόμη δεν έχουμε τελειώσει. Το ανακριτικό μας ήδη έχει ξεκινήσει ελέγχους και αυτό θα το δούμε τις επόμενες ώρες.

Ερ: Τις πρώτες ώρες υπήρχαν ισχυρισμοί ότι υπήρχε ανθρώπινη αμέλεια. Εξετάζεται και αυτό;

Απ: Όλα εξετάζονται. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για να είμαστε σίγουροι. Η φωτιά ξεκίνησε μέσα από το χωριό, μέσα από το Διαλεχτό και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Ερ: Ο κόσμος συγκεντρώνει νερά, τρόφιμα για τους Πυροσβέστες. Εφόσον το περιστατικό έληξε, να σταματήσει ο κόσμος να συγκεντρώνει αυτή τη βοήθεια;

Απ: Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο. Είναι ελεγχόμενα τα πάντα. Δε χρειάζεται βοήθεια. Έχουμε και κάποια άλλα οχήματα από άλλους νομούς, τα οποία μας βοηθήσανε. Η βοήθεια ήταν αρκετή μεγάλη και ευχαριστούμε τον κόσμο, τους Δήμους και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την παροχή έστω και ενός μπουκαλιού νερού που για μας εκείνη τη στιγμή είναι χρυσάφι. Για το νομό μας δε χρειάζεται πλέον αυτή η κινητοποίηση.

Διαβάστε επίσης