15 μήνες για το κιόσκι που πλάκωσε ανθρώπους

 15 μήνες για το κιόσκι που πλάκωσε ανθρώπους

Περισσότερες από τριάντα ήταν χθες οι υποθέσεις που απασχόλησαν το τριμελές Καβάλας, σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του, στη διάρκεια της θερινής περιόδου, στα τμήματα θερινών διακοπών.

Η τελευταία υπόθεση ήταν αυτή που είχε σχέση με περιστατικό μεταξύ των προσφύγων, όσο ήταν φιλοξενούμενοι στην περιοχή «Εσκί Καπού». Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι πρόσφυγες ήταν παρόντες από το πρωί στο δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι είχαν και συνήγορο υπεράσπισης, δικηγόρο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο κάποιοι απουσίαζαν.

Από τις πρώτες υποθέσεις που απασχόλησαν το δικαστήριο ήταν αυτή με κατηγορούμενους τρεις αντιδημάρχους. Έναν από το παρελθόν και δύο εν ενεργεία. Η δίκη με κατηγορούμενους τον Τάσο Χατζηαναστασίου, τον Φίλιππα Φιλιππίδη και την Κορίνα Χιώτη Πρασσά, η δίκη αυτή δεν έγινε, αναβλήθηκε για να γίνει τον Απρίλιο του 2017, εξαιτίας κωλύματος ενός εκ των κατηγορουμένων, του κ. Τ. Χατζηαναστασίου. Η αναβολή ήταν αναμενόμενη, η υπόθεση αφορά τη λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων του Δήμου Καβάλας – του σκουπιδότοπου δηλαδή – όπου κάποια πράγματα δεν έγιναν σωστά και οι αλλαγές που επιβάλλει η νομοθεσία άρχισαν να υλοποιούνται με καθυστέρηση.

Από τις δίκες που έγιναν μεγάλο ενδιαφέρον είχε αυτή που δικάστηκε μετά από έφεση, για τον τραυματισμό τριών ανθρώπων, όταν κιόσκι που κατασκευάστηκε σε αυλή κατοικίας στην περιοχή του Παγγαίου, πλάκωσε όσους ήταν από κάτω. Κατηγορούμενος ήταν ο ιδιώτης που κατασκεύασε το κιόσκι, αν και στην απολογία του υποστήριξε ότι απλώς βοήθησε, δίνοντας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και του κιόσκι, τα εργαλεία που ήταν απαραίτητα. Η υπόθεση διαδραματίστηκε στην περιοχή του Παγγαίου το 2010. Ιδιώτης που θέλησε να κατασκευάσει κιόσκι στην αυλή του σπιτιού του, όταν αυτό ολοκληρώθηκε έπεσε και πλάκωσε αυτούς που ήταν από κάτω, όσους διέμεναν στην κατοικία κι επρόκειτο να το χρησιμοποιήσουν αλλά και τον κατηγορούμενο, τον φερόμενο ως κατασκευαστή. Κατά την ακροαματική διαδικασία βεβαιώθηκε ότι το κιόσκι δεν κατασκευάστηκε σωστά. Οι παθόντες – ένας εκ των οποίων έχει ακόμα σοβαρά κινητικά προβλήματα – έλεγαν ότι τους κορόιδεψε ο νεαρός κατασκευαστής, δήλωσε σ΄ αυτούς ότι ξέρει να κατασκευάζει κιόσκι, αλλά η πράξη απέδειξε το ακριβώς αντίθετο. Ήταν κατηγορηματικοί εναντίον του λέγοντας ότι αυτός έχει όλη την ευθύνη, και ότι προκάλεσε σε ορισμένες περιπτώσεις προβλήματα υγείας, που δεν ξεπερνιούνται.

Οι μάρτυρες κατηγορίας κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα κι έτσι ενδιαφέρον είχε μόνο η απολογία του κατηγορούμενου. Υποστήριξε ότι εκείνη την περίοδο απασχολούνταν σε έργο της ΔΕΗ κι ότι λόγω συγγενικών σχέσεων και σχέσεων φιλίας με τον παθόντα, τον βοήθησε προσφέροντάς του τα απαραίτητα εργαλεία. «Γι΄ αυτό το λόγο και δεν πληρώθηκα», είπε χαρακτηριστικά, στην απολογία του ο κατηγορούμενος. Και ο ίδιος όπως είπε ήταν κάτω από το κιόσκι όταν αυτό έπεσε, αλλά δεν τραυματίστηκε.

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου, αφού όπως είπε η ακροαματική διαδικασία απέδειξε ότι αυτός κατασκεύασε με λάθος τρόπο το κιόσκι. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή, λόγω του ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο.

 

 

Διαβάστε επίσης