μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο, εργάστηκε αθόρυβα και συστηματικά στην Αθήνα κι όπως φαίνεται πετυχαίνει τον στόχο του. Τα γράψαμε χθες. Επιθυμεί το δυνατό συντομότερο να αδειάσει την πολυκατοικία στην παραλία προκειμένου σε αυτή να προωθήσει την ιδέα (και την επένδυση) λειτουργίας ενός ξενοδοχείου. Το οποίο έκτος από δωμάτια με θέα το λιμάνι θα διαθέτει θέσεις στάθμευσης, κατάλληλο ισόγειο χώρο για πρωινό και πολλά ακόμη.  Ακούμε μάλιστα ότι τον προσέγγισαν ήδη ενδιαφερόμενοι προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες του υπό αξιοποίηση ακινήτου!

 

Όλα αυτά- σε σχέση και με το κτίριο του Τελωνείου το οποίο εμπλέκεται στο ίδιο σχέδιο- δείχνουν ότι ο Δήμος Καβάλας πρέπει να βιαστεί. Ξενοδοχείο (όπως αυτό που προτείνεται στο παλιό Νοσοκομείο) σκέπτονται κι άλλοι. Μάλιστα σε καλύτερο, πλέον προνομιακό σημείο της πόλης. Δεύτερον, ο ΟΛΚ «βάζει» πόδι στο κτίριο του Τελωνείου αφού μεταφέρεται και λειτουργεί σε αυτό. Ένα κτίριο που ενδιαφέρει πολύ τον Δήμο Καβάλας. Άρα η κ. Τσανάκα με εφόδιο της την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να σπεύσει στην Αθήνα. Να προλάβει τους «ανταγωνιστές» των σχεδίων και προτάσεων της.

 

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Μάκη Παπαδόπουλου μας «επαναφέρει» στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου. Χθες καταλάβαμε οριστικά τι ζητά ο δημοτικός σύμβουλος, που και πως διαφοροποιείται σε σχέση με την απόφαση που έλαβε προ μιας εβδομάδας το δημοτικό συμβούλιο. Αντιληφθήκαμε την κριτική του (τόσο προς την κ. Τσανάκα όσο και προς τον κ. Σιμιτσή), ακούσαμε τις προτάσεις του. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα η επαναλαμβανόμενη κριτική δημιουργεί τα ίδια προβλήματα με αυτά της καθυστέρησης σχετικά με όσα έπρεπε να γίνουν χθες. Φθάνει τόση κριτική. Καιρός είναι να δούμε τι θα κάνουμε όλοι μαζί από εδώ και πέρα.

 

Είναι γεγονός ότι έγιναν λάθη. Και από τους δύο. Τον πρώην και την νυν. Τα κατάλαβαν, προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση, ασχολούνται με το παλιό νοσοκομείο έχοντας μάθει από αυτά. Χρήσιμος θα είναι ο κ. Παπαδόπουλος όταν συγκεκριμένα καταθέτει προτάσεις κι όχι όταν μας παρασύρει σε λόγια κατάλληλα σε προεκλογική περίοδο. Αν σήμερα τα πει όλα, τι θα έχει πει προεκλογικά;

 

Ο κ. Παπαδόπουλος ζητά εδώ και τώρα εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας. Ζητά γνωμάτευση του Δικηγορικού Συλλόγου επί του ιδιοκτησιακού. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν νέα καθυστέρηση. Εκτιμά ότι δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν περιμένουμε λίγο ακόμη μέχρι να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τον κ. Αλεξιάδη. Μπορεί και να έχει δίκιο. Ας γνωρίζει μόνο ότι μια πλήρης μελέτη σκοπιμότητας δεν είναι κάτι που το «παραγγέλνεις» τη Δευτέρα και το παραλαμβάνεις την Παρασκευή. Η μελέτη –με τις προδιαγραφές Παπαδόπουλου- θέλει πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί και να παραδοθεί.

 

Μπορούμε βέβαια να διαπραγματευτούμε με το κράτος κι η μελέτη να ετοιμάζεται. Έχουμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε όλα. Κι αυτά που θεωρούν πρώτα οι της διοίκησης κι αυτά που ζητά να προηγηθούν ο Μάκης Παπαδόπουλος. Υπάρχει η επιλογή να εξελιχθούν παράλληλα και τα δύο. Όσο για τη βασική τους διαφορά ως προς την αξιοποίηση (ξενοδοχείο ή ότι δείξει η μελέτη;), εδώ όντως υπάρχει πρόβλημα. Κι αυτό όμως με καλή διάθεση μπορούμε να το αφήσουμε στην άκρη για να το λύσουμε αργότερα.

 

Η βασική μας διαφωνία με τον Μάκη Παπαδόπουλο είναι οι υψηλοί τόνοι που επιλέγει στο θέμα, η επίμονη κριτική που ασκεί. Με αυτόν τον τρόπο –κι ας έχει δίκιο σε πολλά που εκφράζει- πλήττει την ενότητα της προσπάθειας. «Βοηθά» την άλλη πλευρά, δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στο στρατόπεδο της Καβάλας. Μπορεί λοιπόν να υποβαθμίσει προσωρινά τις παρατηρήσεις του ώστε η Καβάλα να είναι όλη μαζί ένα πράγμα στο ραντεβού με τον κ. Αλεξιάδη. Με λίγα λόγια, ας κάνουμε τη δουλειά μας. Ας καταλήξουμε στη πρώτη συμφωνία με τον Υπουργό. Ας πάρουμε την χρήση του ακινήτου. Μετά βλέπουμε.

 

Από χθες 1η Σεπτέμβρη έπαψαν να εργάζονται στις ακτές του Νομού Καβάλας οι ναυαγοσώστες. Η σύμβαση τους με τους δήμους έληξε, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Οι ακτές φυσικά και λειτουργούν κανονικά. Μέχρι να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.

 

Υπήρχε κινητικότητα χθες το πρωί στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ι. Μητρόπολης πλησίον της μονής του Αγίου Σίλα. Κόσμος έμπαινε κι έβγαινε από το ανακαινισμένο κτίριο. Ήταν οι τελευταίοι τεχνικοί για τις τελευταίες μικροεργασίες. Τα μερεμέτια, όπως συνήθως λέμε. Ένα από τα οποία αφορούσε τις τηλεπικοινωνίες. Από χθες η μονάδα έχει παρόντα τον διευθυντή της (ιερέα της Μητρόπολης) ενώ η μεταφορά κι η  εγκατάσταση των ηλικιωμένων που θα φιλοξενηθούν στην μονάδα αναμένεται να αρχίσει από μέρα σε μέρα. Μία ακόμη φορά ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Ούτε ένα, ούτε δύο. 7 πλοία με υλικά του αγωγού ΤΑΡ επωφελήθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επειδή αυτά δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο νέο λιμάνι «Φίλιππος Β». Κάπως έτσι κοντά στον βασιλικό ποτίστηκε κι η γλάστρα…

 

Συνυπήρξαν στην Πυροσβεστική Καβάλας χθες το πρωί Δήμαρχος κι Αντιπεριφερειάρχης. Για λίγα έστω λεπτά. Δεν τους είδαμε και τόσο «ζεστούς» ο ένας προς τον άλλο. Καταλάβαμε ότι υπάρχει θέμα στις σχέσεις τους, το οποίο και τους δύο τους επηρεάζει. Μακάρι να κάνουμε λάθος αλλά κάτι τέτοια μηνύματα και διαπιστώσεις, δεν θα μας βγουν σε καλό. Στην εκδήλωση της Τετάρτης (Via Egnatia)- εκδήλωση της Π.Ε. Καβάλας- ο Δήμος Καβάλας είχε παρόντες πολλούς εκπροσώπους του. Η Δήμαρχος πάντως ήταν απούσα. Τυχαίο;

 

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε η προβολή της εκδήλωσης στην αγορά. Ο Εμπορικός Σύλλογος προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής και στέλνει πρώτο μήνυμα για όσα ετοιμάζει: «Ο εμπορικός σύλλογος Καβάλας αντιλαμβανόμενος τα σημεία των καιρών και εκμεταλλευόμενος την αναμενόμενη κίνηση Βουλγάρων και Τούρκων επισκεπτών, διοργανώνει μαζί με τον Δήμο Καβάλας την γιορτή της αγοράς – γιορτή εκπαίδευσης. Μια μέρα που καλούμε όλους τους συναδέλφους καταστηματάρχες να έχουν υποδειγματικά μεγάλες εκπτώσεις στα καταστήματα τους. Έτσι ώστε να τονωθεί η κίνηση των καταστήματος μας, να μείνει ΑΝΑΜΝΗΣΗ σε όλους τους τουρίστες – επισκέπτες αλλά και κατοίκους της πόλης το πλήθος και το μέγεθος των εκπτώσεων που είχαμε στην πόλη μας την συγκεκριμένη μέρα. Μια καινούργια εκδήλωση, την οποία με την ενίσχυση του Συλλόγου Φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης αλλά και του συλλόγου βιβλιοπωλών Καβάλας την συνδυάζουμε με το τέλος της θερινής περιόδου και την αρχή της σχολικής χρονιάς. Ευελπιστούμε στην στήριξη όλων σας εκείνη την ημέρα, για να δημιουργήσουμε μια ακόμη εκδήλωση θεσμό για την πόλη μας».

 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη μίλησε προχθές ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης. Για τον ΕΝΦΙΑ ρωτήθηκε κι απάντησε «…Πρόθεση και πολιτική μας στόχευση είναι η κατάργηση του. Είμαστε, ωστόσο, υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το πλαίσιο που υπογράψαμε με σκοπό να το ανατρέψουμε και να ανακουφίσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους».

 

Φέτος μάλλον είναι αργά. Δεν προλαβαίνει η δημοτική αστυνομία να κάνει ελέγχους παράνομων σταθμεύσεων και στις παραλίες. Του χρόνου το Καλοκαίρι ωστόσο ας το έχει κατά νου. Δεν είναι δύσκολο να βρει από ποια παραλία θα αρχίσει. Από την Καλαμίτσα φυσικά…

 

Η Αναπτυξιακή Καβάλας συνεργάζεται και με φορείς της Δράμας με την ευκαιρία του προγράμματος Leader. Διαβάζουμε την σχετική ανακοίνωση του Δήμου Δοξάτου: «Πρόσκληση σε διαβούλευση για το σχέδιο διατοπικής συνεργασίας LEADER με τίτλο «Πάρκο Φιλίππων» των Αναπτυξιακών Εταιρειών Καβάλας και Δράμας, καλεί ο Δήμος Δοξάτου. Οι Αναπτυξιακές Εταιρίες Καβάλας και Δράμας σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, διοργανώνουν ημερίδα παρουσίασης στα πλαίσια του Διατοπικού Προγράμματος Leader “Πάρκο Φιλίππων” στο συνεδριακό χώρο της Λυδίας, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 6.00μμ. Η συμμετοχή σας κρίνεται αναγκαία για την ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση της πρωτοβουλίας «Πάρκο Φιλίππων».

 

 

 

Διαβάστε επίσης