1ο ΓΕΛ Καβάλας: Εκπαιδευτική δράση Erasmus στη Λιθουανία (φωτογραφίες)

 1ο ΓΕΛ Καβάλας: Εκπαιδευτική δράση Erasmus στη Λιθουανία (φωτογραφίες)

Την εβδομάδα 9-15 Μαρτίου 2024, 8 μαθητές και μαθήτριες της A’ τάξης και 2 εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Καβάλας ταξίδεψαν στην πόλη της Λιθουανίας Βιλκαβίσκις στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+ ΚΑ121-Σχολική Εκπαίδευση.

Αυτή η κοινή-διπλή κινητικότητα μαθητών έγινε στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS που εκπονεί το σχολείο μας σε συνεργασία με το σχολείο Vilkaviskio “AUSROS” Gimnazija από το Βιλκαβίσκις, Λιθουανία και  το IES J. Martinez Ruiz AZOR Martin  από τη Γιέκλα, Ισπανία.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι “BE IN BE GREEN” και αφορά τους στόχους βιωσιμότητας στην Ατζέντα 2030 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 15). Η ομάδα των Λιθουανών μαθητών και καθηγητών επεφύλαξαν θερμή υποδοχή  στους Έλληνες και τους Ισπανούς μαθητές και καθηγητές και τους έκαναν ξενάγηση στο σχολείο και τις εγκαταστάσεις τους αναλύοντας τον τρόπο λειτουργίας και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με συνομηλίκους τους από διαφορετικές χώρες, να παρακολουθήσουν μαθήματα με ενσωμάτωση όλων των μαθητών στις αίθουσες εν ώρα εργασίας, να ενημερωθούν για τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες με επίσκεψη στο κέντρο νεότητας, καθώς και να συμμετέχουν σε διάφορες  συνεργατικές δράσεις-δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Επίσης μαθητές και καθηγητές είχαν την χαρά να γνωρίσουν την ιστορία και τις παραδόσεις της Λιθουανίας μέσα από την παρακολούθηση των εκδηλώσεων για την Ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας, την επίσκεψη τους στο δημαρχείο της πόλης αλλά και το πολιτιστικό και ιστορικό ταξίδι στο Κάουνας και το Βίλνιους, πρωτεύουσα της χώρας.

Ήρθαν σε επαφή με τη φυσική ομορφιά της χώρας, την τοπική κουζίνα, την κουλτούρα και την ιστορία της μέσα από τη ζεστή φιλοξενία των Λιθουανών μαθητών, καθηγητών αλλά και όλων όσων γνώρισαν και συναναστραφήκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Κορυφαίες στιγμές η παρακολούθηση κονσέρτου για τον εορτασμό της μέρας Ανεξαρτησίας (με τη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Gintare Jautakaite), η παρακολούθηση αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων του Βιλκαβίσκις και του Κάουνας αλλά και η πολιτιστική βραδιά που διοργανώθηκε για το κλείσιμο του προγράμματος.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί απέκτησαν δεσμούς φιλίας και συνεργάστηκαν αρμονικά σε πολλά επίπεδα. Ταυτόχρονα αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις για την εφαρμογή περιβαλλοντικών πρακτικών και πολιτικών σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, απέκτησαν νέες εμπειρίες και γνώσεις που μπορούν να εφαρμόσουν στα σχολεία και την πόλη τους και υποσχέθηκαν συνέχιση της συνεργασίας τους.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης